[A6 C5] 2.5 163km pytanie odnosnie chipa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Dokladnie jest tak jak piszesz, multitronic to skrzynia bezstopniowa czyli jako tako nie posiada przełożeń w przeciwieństwie do tiptronica opiera sie na zasadzie dwóch wałków i paska, nie jestem szpecem ale kiedys to wyczytalem i zapamietalem, ba, czytalem to na tym forum wiec jak ktos chce i poszuka to znajdzie wywod kogos kto sie na tym znatomekkk1 pisze:Ponieważ Multitronic jedynie "symuluje" zmiany biegówkrystek13 pisze:rafal149135, jak w multi nie można biegów zmieniać?skąd takie przypuszczenie?![]()
znalazlem:
all-tip-tronic-a-multi-tronic-vt615.htm
Dobry sposob w sumie na sprawdzenie czy to multi czy tipRozpędÂź sie do 100 na pustej drodze (jak będzie sucho). Popatrz na wskazówke obrotomierza, wspina się do góry, wspina, potem troche spadnie, znowu sie wspina itd? To masz tipa. Jak tylko idzie do góry bez spadków to multi.
Reasumujac multitronik ma mozliwosc zmiany biegow ale przy przyspieszaniu ich nie zmienia tylko ciagnie od 1tys do konca obrotomierza non stop, nie zbija obrotow
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Jest jeszcze łatwiejszy sposób odnośnie Multitronica, wizualnie łatwiej się chyba nie da - należy ustalić i utrzymać prędkość obrotową silnika np 2500 u/min i zobaczymy jak obroty stoją równo w miejscu, a wskazówka prędkościomierza pnie się do góry (do pewnego momentu oczywiście)rafal149135 pisze:Dobry sposob w sumie na sprawdzenie czy to multi czy tipRozpędÂź sie do 100 na pustej drodze (jak będzie sucho). Popatrz na wskazówke obrotomierza, wspina się do góry, wspina, potem troche spadnie, znowu sie wspina itd? To masz tipa. Jak tylko idzie do góry bez spadków to multi.

- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Koledze chodziło o to, że jeżeli już masz quattro to zawsze masz Tip, a nie Multi - bo z tym napędem nie ma zestawionej skrzyni Multitronic. To, że Ty masz FWD oznacza że są dwie możliwości Tiptronic lub Multitronic - to, że on wspomina o AWD oznacza tylko jedną - Tiptronic. Zawsze.CoeN pisze:schiller pisze:Jeszcze prostsza sprawa. Masz quattro jest tip, nie masz jest multi
dziwne - mam a6 c5 150 kucy, mam skrzynkę tip i napęd na przód.... więc chyba troszkę pobłądziłeś
Chyba malo sprecyzowana odpowiedz , W dziale z silnikami wysokopreznymi c5 na 10 stron wystapily 3 tematy apropo AYM 2.5 TDI wiec chyba najmniej awaryjne 2.5TDI w porownaniu do AKE itp . --- A tak chcialem poprostu cos dodac od Siebie :Dtomekkk1 pisze:rafal6372, Podobnie jeśli chodzi o silnik - wiemy że wszystkie silniki 2.5 TDI w A6C5 czy to na literę "A", czy też na "B" potrafią niemile i boleśnie zaskoczyć. .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt: