1 Samochód stał 2 lata bo miał uszkodzony rozrząd i został uruchomiony ponownie czy warto wymieniać w nim olej histori przebiegu nie znam
2 ile oleju wlewa sie w skrzynie
[ TIP+Q] A6 C5 pytanie o skrzynie biegow automatyczna 25tdi
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Slu92,
Jeżeli nie znasz historii serwisowej auta to wydaje mi się, że kupiłeś to auto teraz, jeżeli tak jest wymień wszystkie płyny zaczynając tak jak napisał pastaldo od:
1-olej silnikowy (wymiana, co rok lub max.15tyś.km)
2-płyn układu wspomagania
3-płyn hamulcowy (wymian, co 2 lata)
4-olej i filtr w skrzyni biegów
W skrzyni jest 9L oleju niestety sam domowymi metodami nie wymienisz całości wymian całej ilości oleju jest możliwa tylko metodą dynamiczną i można ją wykonać tylko w warsztacie, który ma do tego celu odpowiedni sprzęt.
Wymień 2x olej metodą statyczną, czyli spuszczasz stary nalewasz nowy jeździsz np. 500 km i przy czym za drugim razem wymieniasz już filtr i uszczelką. Przy takiej wymianie powinno wejść po około 6L oleju, czyli kupujesz 11-12L.
Cały proces wymiany świetnie opisał Andrzej w poniższym opracowaniu.
viewtopic.php?t=10267
Jeżeli nie znasz historii serwisowej auta to wydaje mi się, że kupiłeś to auto teraz, jeżeli tak jest wymień wszystkie płyny zaczynając tak jak napisał pastaldo od:
1-olej silnikowy (wymiana, co rok lub max.15tyś.km)
2-płyn układu wspomagania
3-płyn hamulcowy (wymian, co 2 lata)
4-olej i filtr w skrzyni biegów
W skrzyni jest 9L oleju niestety sam domowymi metodami nie wymienisz całości wymian całej ilości oleju jest możliwa tylko metodą dynamiczną i można ją wykonać tylko w warsztacie, który ma do tego celu odpowiedni sprzęt.
Wymień 2x olej metodą statyczną, czyli spuszczasz stary nalewasz nowy jeździsz np. 500 km i przy czym za drugim razem wymieniasz już filtr i uszczelką. Przy takiej wymianie powinno wejść po około 6L oleju, czyli kupujesz 11-12L.
Cały proces wymiany świetnie opisał Andrzej w poniższym opracowaniu.
viewtopic.php?t=10267