Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

problem z Klimatyzacja

Elektryka
ODPOWIEDZ
jaro7010
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem z Klimatyzacja

Post autor: jaro7010 » 18 kwie 2013, 14:10

Witam
mam taki problem iż w zimie wyłączyłem kompresor od kimy, przyszło lato ok raz czy dwa sie włączył ale ostatnio jak próbowałem to się już nie chciał włączać , jakoś sie włóczył przejechałem kilka km i dalej się wyłączył i od tej chwieli nie mogę go włączyć, dziś byłem dobić klime bo myślałem ze już nie łapie bo dawno nie dobijałem, dobiłem i nic dalej sie nie włączy ktoś może miał coś takiego
Jarek

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 18 kwie 2013, 17:49

Sprawdzić błędy VAG, jeśli któryś dotyczy czujnika to sprawdzić czujnik znajdujący się na chłodnicy klimatyzacji. Znajduje się on po lewej stronie z boku chłodnicy patrząc od przodu auta. Gdy ten czujnik jest uszkodzony klima nie ruszy.

benny80
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: benny80 » 19 cze 2013, 18:25

Pozwolę sobie podpiąć i zapytać, czy po wymianie czujnika wciąż siedzi błąd, który trzeba skasować vagiem? (błąd był, skasowałem, potem wymieniłem czujnik)

Chodzi mi o to, że właśnie nabiłem klimę i wymieniłem czujnik, a klima wciąż nie wstaje (przy okazji trybu eco również nie da się wyłączyć). Do kompa muszę fatygować kolegę i nie wiem czy zawracać znów gitarę.. ;-)
2002 Audi A6 Avant 1,9 TDI
1996 Passat Variant 1,9 TDII

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: dio » 19 cze 2013, 22:13

Bezpieczniki i przekaÂźnik pod kierownicą sprawdzałeś?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 20 cze 2013, 14:44

benny80 pisze:Pozwolę sobie podpiąć i zapytać, czy po wymianie czujnika wciąż siedzi błąd, który trzeba skasować vagiem? (błąd był, skasowałem, potem wymieniłem czujnik)

Chodzi mi o to, że właśnie nabiłem klimę i wymieniłem czujnik, a klima wciąż nie wstaje (przy okazji trybu eco również nie da się wyłączyć). Do kompa muszę fatygować kolegę i nie wiem czy zawracać znów gitarę.. ;-)
Kolego, jeżeli wymieniłeś czujnik i nabiłeś klimatyzację to powinna ona ruszyć bez żadnego problemu - nie ważne że istnieje błąd w pamięci, ważne że w momencie uruchamiania on nie istnieje.

Kolegę warto fatygować, bo być może problem niedomagania klimatyzacji nie był spowodowany poprzez sam czujnik, lecz przez jego okablowanie. Niech Kolega się podłączy, wykasuje błędy i niech sprawdzić czy na powrót się nie pokażą. Po takim sprawdzeniu będzie można myśleć co dalej robić aby uruchomić klimatyzację <mysli>

benny80
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: benny80 » 20 cze 2013, 18:50

kot919 pisze:(..)

Kolegę warto fatygować, bo być może problem niedomagania klimatyzacji nie był spowodowany poprzez sam czujnik, lecz przez jego okablowanie. Niech Kolega się podłączy, wykasuje błędy i niech sprawdzić czy na powrót się nie pokażą. Po takim sprawdzeniu będzie można myśleć co dalej robić aby uruchomić klimatyzację <mysli>
Już to zrobiłem, temp zewnętrzna ok, ale tym razem komp zgłasza błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji, tego przy kompresorze.. grrr! Zaczynam się zastanawiać czy to prawda, czy tylko kasy nawydaję niepotrzebnie przez humory kompa w aucie..

Ten czujnik chyba można spiąć na krótko, gdzieś o tym słyszałem.. Czy wtedy sprężarka powinna ruszyć?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 20 cze 2013, 22:12

benny80 pisze:Ten czujnik chyba można spiąć na krótko, gdzieś o tym słyszałem.. Czy wtedy sprężarka powinna ruszyć?
Możesz spróbować odłączyć wtyczkę od czujnika (znajduje się on w chłodnicy klimatyzacji) i zewrzeć we wtyczce piny 3 i 4 (przy okazji sprawdź multimetrem rezystancję pomiędzy pinem 3 i 4 oraz 1 i 2 w czujniku)

Podłącz VAGa - skasuj błąd i zobacz czy nie zwraca go ponownie. Jeżeli błąd zniknie, to albo uciekł ci czynnik z układu, albo czujnik jest uszkodzony. Jeżeli nie zniknie, to możliwe, że jest uszkodzenie okablowania tego czujnika - daj znać to najwyżej podeślę Ci jak sprawdzić okablowanie :-)

Awatar użytkownika
K@MiL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: K@MiL » 22 cze 2013, 17:51

Ostatnio przerabiałem to samo. Nie można było włączyć klimy czy jak wolicie wyłączyć trybu ECON. Znajomy wymienił czujnik w A4 C6 1.9TDI na nowy i bez zmian. Przyjechał do mnie. Po podłączeniu VAG pokazał mi taki błąd:

00819 - High Pressure Sensor (G65) 30-00 - Open or Short to Plus

Co by wskazywało na problem z instalacją elektryczną. Jak się okazało padła najtańsza, a tym samym najłatwiejsza rzecz do sprawdzenia - bezpiecznik. Po wymianie bezpiecznika działa od razu.

benny80
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: benny80 » 08 lip 2013, 19:37

No u mnie niestety wciąż problem nie rozwiązany, gdyż po pierwsze mam czujnik 3 pinowy. Próbowałem go zwierać ale wywaliłem tylko bezpiecznik - oczywiście wymieniłem na nowy.

Cały problem jednak w tym, że sprawdzałem 4 (cztery!) czujniki o tym samym numerze (sic!) i żaden nie pasuje. Albo gwint jest inny, albo króciec (kołnierz) za długi, itd. Sprawdzałem zarówno nowy czujnik prosto z IC, a także używki wymontowane z innego C5, no i jestem w kropce ;?

Szukałem jeszcze teraz w necie i znalazłem podobny problem u kogoś z przed roku, niestety bez rozwiązania. A wszystko wygląda tak, jakby tej części kołnierza miało nie być:
Obrazek

Nie wiem już co z tym fantem zrobić, czy kupić i obciąć (100zł w IC) licząc że zadziała, czy co robić... Spotkał się ktoś może z taką sytuacją?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja