ÂKolego ja Ci powiem jakie to jest łatwe:
po pierwsze trzeba zainstalować nowe forum na serwerze.
po drugie już na nowym - utworzenie for, pod-for wraz z ich dotychczasowymi ustawieniami.
po trzecie zainstalowanie i skonfigurowanie stylu, należy też zrobić nową grafikę (wszystkie obrazki jakie widzicie na głównej, i w innych miejscach).
po czwarte konwersja i przekopiowanie ponad 70 baz danych (w sumie 1GB).
po piąte pełna konfiguracja Panelu Administracji, zainstalowanie ogólnych modyfikacji, ponowne utworzenie pod phpBB3 własnych modów i zabezpieczeń .
po szóste - musi zrobić co najmniej dwóch zaprzyjaźnionych programistów biegle znających php i html/css - a za darmo, ani pół-darmo tego nie zrobią, a nie wyobrażam sobie powierzyć dostęp do '
phpmyadmin' niezaufanym osobom cała masa pierdół, i pierdółek, których już nawet nie chce mi się wymieniać.
to jest praca w Panelu Administracyjnym i w kilku tabelach na raz plus sprawdzenie każdej zmiany - i to wszędzie jednocześnie i wreszcie całe przedsięwzięcie musi być wykonane w jednym czasie, w środku nocy, by nie przerywać działania Forum, oraz by wynajętym programistom zajęło to jak najmniej czasu (koszty). Forum musi działać z dnia na dzień bezapelacyjnie i bezdyskusyjnie.
To co przedstawił w linku kolega
RaDeK868 to tylko o konwersji bazy - a to jest tylko jeden z trybików...
Byłem zwolennikiem migracji na nowszy skrypt (nie z powodu Tapatalk, lecz z innego) - ale jak przeanalizowałem przejście z
phpBB by Przemo na tylko ciut lepsze
phpBB3 po to by działała jedna opcja więcej, dla niewielkiego grona osób (bez urazy)... Zwyczajnie się nie opłaca...
http://volvoforum.pl/ - Forum Volvo na którym również jestem. Dwa miesiące temu jedna osoba szarpnęła się na taką przesiadkę w jedną noc - po tygodniu nadal nie można było dojść do ładu w korzystaniu i do dziś użytkowanie momentami po prostu jest fatalne...
Kilka dni temu wziąłem się za konfigurację Forum
http://www.q7klub.pl/ Doc'a - szereg ustawień, modyfikacja stylu, nowa konfiguracja rejestracji, anty-spam: 3 bite godziny - a to tylko kilka pierdółek z jednego punktu, z tych powyżej...Łatwe - jasne