Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Aplikacja na Androida i IOS

Komunikaty administracji, sprawy techniczne forum oraz miejsce na Twoje sugestie i pomysły.
Awatar użytkownika
alexpulawy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alexpulawy » 06 cze 2013, 22:38

RaDeK868 pisze:Przeglądanie forum na tablecie z poziomu przegladarki to jakis dramat... tapatalk to teraz podstawa. Sam korzystam z tapatalk na codzien i nie wybrazam sobie przegladanie forum inaczej.

Jestem programista php, moge zaglebic proces przejscia forum do wyzszej wersji za free dla dobra reszty klubowiczy jak i swojego :-)

Z tego ci sie orientuje to tapatalk osługuje phpBB jak również vBulletin trzeba tylko będzie doinstalować plugin. Trzeba tylko zdecydować się na jaki CMS przejsc.

[ Dodano: 2013-06-06, 22:30 ]
krzycho2626 pisze:Klubowa aplikacja to jest to gdyż taptalk-a nie każdy używa ze wzgledu na opłate w app store.
Taka apka chyba wyjdzie drożej niż przejście na wersje wyżej... pisane aplikacji na androida to nie jest taka prosta sprawa, jak się komuś wydaje.
No kolego, <piwosz> Ci za tą propozycje ;) Ci co nie korzystają z Tapatalka to tego nie rozumieją jak to ułatwia życie użytkownikom samrtphonow i tabletów...

A teraz jest nowa wersja do pobrania za free :D

RaDeK868
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RaDeK868 » 06 cze 2013, 22:44

Wiem, korzystam jest mega <radocha>

Z tego co znalazłem w necie przed chwila przejście z phpbb2 na 3 jest izi :]

http://wiki.phpbb3.pl/wiki/Konwersja_do_phpBB3

Przejscie z phpbb2 do vBulletin było by trudniejsze, więcej grzebania ręcznie.

http://vbhelp.pl/konwersje-52/konwersja ... -1-a-2949/

lol72
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Włodzimierz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.0 V8 560KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: lol72 » 07 cze 2013, 21:45

No coś się dzieje w sprawie tapatalka <piwosz> dla RaDeK868 za propozycję, a niech stracę jeszcze jedno i to nie z biedronki <piwo> .

Tapatalk 4 beta jest tylko na android 4.0 i wyżej, ale faktycznie na razie w promocji za free.
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia... 298kM 600Nm quattro

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 26 lip 2013, 18:36

ÂKolego ja Ci powiem jakie to jest łatwe:
po pierwsze trzeba zainstalować nowe forum na serwerze.
po drugie już na nowym - utworzenie for, pod-for wraz z ich dotychczasowymi ustawieniami.
po trzecie zainstalowanie i skonfigurowanie stylu, należy też zrobić nową grafikę (wszystkie obrazki jakie widzicie na głównej, i w innych miejscach).
po czwarte konwersja i przekopiowanie ponad 70 baz danych (w sumie 1GB).
po piąte pełna konfiguracja Panelu Administracji, zainstalowanie ogólnych modyfikacji, ponowne utworzenie pod phpBB3 własnych modów i zabezpieczeń .
po szóste - musi zrobić co najmniej dwóch zaprzyjaźnionych programistów biegle znających php i html/css - a za darmo, ani pół-darmo tego nie zrobią, a nie wyobrażam sobie powierzyć dostęp do 'phpmyadmin' niezaufanym osobom cała masa pierdół, i pierdółek, których już nawet nie chce mi się wymieniać.
to jest praca w Panelu Administracyjnym i w kilku tabelach na raz plus sprawdzenie każdej zmiany - i to wszędzie jednocześnie i wreszcie całe przedsięwzięcie musi być wykonane w jednym czasie, w środku nocy, by nie przerywać działania Forum, oraz by wynajętym programistom zajęło to jak najmniej czasu (koszty). Forum musi działać z dnia na dzień bezapelacyjnie i bezdyskusyjnie.

To co przedstawił w linku kolega RaDeK868 to tylko o konwersji bazy - a to jest tylko jeden z trybików...

Byłem zwolennikiem migracji na nowszy skrypt (nie z powodu Tapatalk, lecz z innego) - ale jak przeanalizowałem przejście z phpBB by Przemo na tylko ciut lepsze phpBB3 po to by działała jedna opcja więcej, dla niewielkiego grona osób (bez urazy)... Zwyczajnie się nie opłaca...
http://volvoforum.pl/ - Forum Volvo na którym również jestem. Dwa miesiące temu jedna osoba szarpnęła się na taką przesiadkę w jedną noc - po tygodniu nadal nie można było dojść do ładu w korzystaniu i do dziś użytkowanie momentami po prostu jest fatalne...

Kilka dni temu wziąłem się za konfigurację Forum http://www.q7klub.pl/ Doc'a - szereg ustawień, modyfikacja stylu, nowa konfiguracja rejestracji, anty-spam: 3 bite godziny - a to tylko kilka pierdółek z jednego punktu, z tych powyżej...Łatwe - jasne :|

mario6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mario6 » 26 lip 2013, 21:42

Tomku to jest łatwe - dla kogoś kto jest w tym biegły.

Osobiście robiłbym sobie taką migracje/budował od podstaw na jakiejś subdomenie a6klub.pl w takim tempie jakie by mi odpowiadało bo nic mnie nie goni. A jakbym skończył to "pare" kliknięć i podmienione ;)

Chyba największy problem stanowią bazy danych w tym wszystkim. Albo na spokojnie i poświęcić kilkaset postów. Albo kilka osób konwertuje na szybko i mieć nadzieje, że w nocy mało postów przybyło.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 26 lip 2013, 23:34

mario6 pisze:Tomku to jest łatwe - dla kogoś kto jest w tym biegły.

Osobiście robiłbym sobie taką migracje/budował od podstaw na jakiejś subdomenie a6klub.pl w takim tempie jakie by mi odpowiadało bo nic mnie nie goni. A jakbym skończył to "pare" kliknięć i podmienione ;)

Chyba największy problem stanowią bazy danych w tym wszystkim. Albo na spokojnie i poświęcić kilkaset postów. Albo kilka osób konwertuje na szybko i mieć nadzieje, że w nocy mało postów przybyło.
Pomysł z robieniem nowego Forum "w tle" odpada zupełnie - mamy swoje życie prywatne, pracę, a administracją / moderacją zajmujemy się także na innych Forach. Doba to nie guma i nie da się czasu rozciągnąć... Nie zajmujemy się też php poza tym co na forach... Większe sprawy wymagają udziału osób trzecich - naszych zaufanych programistów. Nie robią tego za free, ale mamy to co chcemy, jak chcemy plus unikalne modyfikacje z zakresu bezpieczeństwa Forum <okok>
W żadnym wypadku nie powierzyłbym 'phpmyadmin' z całym dorobkiem Forum komuś niezaufanemu nawet jakby mi za to zapłacił. Ale to chyba logiczne...

lol72
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lol72 » 27 lip 2013, 11:14

tomekkk1 pisze: Byłem zwolennikiem migracji na nowszy skrypt (nie z powodu Tapatalk, lecz z innego) - ale jak przeanalizowałem przejście z phpBB by Przemo na tylko ciut lepsze phpBB3 po to by działała jedna opcja więcej, dla niewielkiego grona osób (bez urazy)... Zwyczajnie się nie opłaca...

Może ankieta "dla niewielkiego grona osób"??

Jeszcze niedawno poświęcono tysiące postów obrażonych userów dla zasady i to były "małe zmiany", a teraz już nic nie będziemy zmieniać, bo tak jest dobrze?

To jest NASZE forum i proszę zapytać wszystkich o zdanie czy chcą coś zmieniać i ponosić koszty zmian.
No chyba, że się mylę i jestem na czyimś prywatnym forum.
Nie żeby mi, aż tak zależało, ale drażni mnie totalitaryzm. :|

PS. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. ;p
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia... 298kM 600Nm quattro

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 27 lip 2013, 14:20

Ty widzisz jakiś totalitaryzm, a ja cały techniczny aspekt przedsięwzięcia. Z takim podejściem niestety, ale muszę stwierdzić: co dla Ciebie jest sufitem - dla mnie jest podłogą...
Nie ma Tapatalk nie dlatego, bo nie lubię, czy nie chcę - nie ma ponieważ: patrz wyżej. A to co Ty o mnie myślisz "przy okazji" ani mnie nie ziębi, ani nie parzy zupełnie...

lol72
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lol72 » 27 lip 2013, 16:42

tomekkk1 pisze:...Z takim podejściem niestety, ale muszę stwierdzić: co dla Ciebie jest sufitem - dla mnie jest podłogą...
... A to co Ty o mnie myślisz "przy okazji" ani mnie nie ziębi, ani nie parzy zupełnie...
Nie robiłem, żadnych osobistych wycieczek, ale widzę, że szkoda klawiatury nawet na lekką ironię, bo "dostaje się po łapach".
... <milczek> (lepiej ugryÂźć się w język) niż drażnić WÂŁADZę.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 27 lip 2013, 17:00

lol72 pisze:
tomekkk1 pisze:...Z takim podejściem niestety, ale muszę stwierdzić: co dla Ciebie jest sufitem - dla mnie jest podłogą...
... A to co Ty o mnie myślisz "przy okazji" ani mnie nie ziębi, ani nie parzy zupełnie...
Nie robiłem, żadnych osobistych wycieczek, ale widzę, że szkoda klawiatury nawet na lekką ironię, bo "dostaje się po łapach".
... <milczek> (lepiej ugryÂźć się w język) niż drażnić WÂŁADZę.
Heh niezwykle daleki jestem od zarzucenia Ci osobistych wycieczek, natomiast jako przedstawiciel owej "WÂŁADZY" tak będę reagował na szufladkowanie nas...
Ponieważ serio - nie rozumiem czemu miał służyć Twój akt. Ktoś stwierdził że coś jest łatwo - ja wskazałem, że nie. A kiedy stwierdziłem, że byłem zwolennikiem, ale nie dla Tapatalk, tylko z innego powodu i właśnie trudności mnie sprowadziły na ziemię - Ty nagle dostałeś piany, twierdząc (tak wnioskuję), że jestem wrogiem tego... Stąd "sufit" i "podłoga" z mojej strony - byś zrozumiał, że ja do poziomu jaki przedstawiłeś się nie zniżę :P

lol72
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lol72 » 27 lip 2013, 17:17

Hm, spoko. Wnioski nie do końca słuszne, ale..
Chciałem sprowokować jakąś konstruktywna dyskusję, albo nawet walkę o zmiany, ale poddaję się.
I to nawet nie tyle argumenty, a sposób dyskusji mnie rozbroił.
Miłego weekendu.

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 27 lip 2013, 17:22

bez jaj.znam przypadek gdzie kolega przeszedl z przemo na phpbb3 w kilka wieczorow..
forum rownie zrozbudowana baza i ok 20 tysiecy userów...jak sie chce to sie da..ale....tutaj macie prosciej..
tak naprawde i przemo i phpbb3 to to samo.
poprostu skrypt bb3 niejami przemo zebral w calosc podopisywal mody i jako calosc opublikowal..sam jezyk pisania jest ten sam.chodzi bardziej o to ze przemo juz ma wsio powrzucane co moze miec.albo to co chcial autor..utrudnione sa mody na ten skrypt.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 27 lip 2013, 23:38

Dopóki ktoś myśli, że phpBB by Przemo to zmodyfikowane phpBB3 i jeszcze twierdzi, że to to samo <boisie> - to mogę jedynie odsyłać do poszukania lektury gdzie indziej :|
Przemo zmodyfikował nie wspierany już u twórców phpBB2 (słownie DWA), potem u owych twórców Âźródło ewoluowało do phpBB3 (słownie TRZY), który jest skryptem całkowicie napisanym na nowo z nowszą bazą danych MySQL, ale fakt - w porównaniu do phpBB by Przemoto nowsze jest okrojone. Lepsza wydajność i mniej bugów, dużo gorsza funkcjonalność :)
Owszem - język pisania jest ten sam, a nazywa się po prostu php.

Póki co w Przemo do dzisiaj taka modyfikacja nie powstała... Tutaj wątek o tym: http://www.przemo.org/phpBB2/forum/view ... c&start=30

I to wszystko - bez jaj.

Forum Audi A6 .

Post autor: Forum Audi A6 . » 27 lip 2013, 23:53

tomekkk1, oki zapewne masz racje.ja opieram sie na tym co robi moj informatyk..
szkoda ze nie odnisosles sie do pierwszej czesci ze mozna to zrobic w kilka wieczorow..
a pisac ze macie zycie prywatne itp itd i grila u rodziny i kot ma rozwolnienie to raczej nie bardzo mozecie w SPAM do userow ktorzy czegos od was wymagaja..lub sugeruja...
bo alebo macie funkcje i robicie cos dla ludzi albo robicie cos dla siebie..zeby sie dowartosciowac..nie odbieraj tego jako atak..to moje subiektywne przemyslenia po przeczytaniu tematu..amen.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 28 lip 2013, 01:06

Tomek, forum nie jest ani zabawą, ani pracą dla nas. I zwracam również uwagę na to, że to Forum nie jest dla nas jedynym. Ja osobiście jestem Adminem na dwóch innych i Moderatorem na kilku mniejszych i większych, a niektóre z nich generują ruch podobny do tego Forum. Podobnie jest z innymi osobami z Redakcji. Nie jesteśmy tam gdziekolwiek funkcjonujemy niezastąpieni - ale wkładamy tam pracę najlepiej jak potrafimy :)

Poza tym wszystko co chciałem napisać już napisałem powyżej, wraz z uzasadnieniami dlaczego - również również dotyczy to faktu, dlaczego taka operacja musiałaby być przeprowadzona jednorazowo a nie w kilka nocy.
Ja dopiero raczkuję w php - wciąż jest to jedna wielka zagadka dla mnie. I też uczę się na ten temat w przelocie - pomiędzy obowiązkami i zobowiązaniami. Dlatego zaufani programiści to bezwzględny wymóg do tego wszystkiego :)
Do tego dochodzi brak aprobaty do phpBB3 ze względu na jego ograniczenia - przez co znów pojawia się wymóg angażowania programistów by pojawiły się w nim funkcje i modyfikacje, które uważamy na dzień dzisiejszy za niezbędne.

Tomek, na swoim własnym Forum nie posiadasz Tapatalk i wątpię byś chciał wyemigrować na phpBB3, i zrezygnować z posiadanej już funkcjonalności na rzecz jednego usprawnienia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „📢 Ogłoszenia i życie Klubu”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl