Witam,
od dłuższego czasu miałem drobny wyciek oleju, nie wiem dokładnie skąd ale kapało chyba na kolektor wydechowy i czasem było widać że od strony pasażera wydobywa się trochę dymu. Ostatnio na wymianie oleju zauważyłem że silnik od dołu jest cały mokry (czego wcześniej nie było). Niestety teraz wyciek zrobił się tak duży że po odpaleniu silnika nawet zimnego już po około minucie widać dym i to sporo, wydobywa się z tyłu silnika zarówno od strony pasażera jak i kierowcy jest tego tak dużo że strach już jeÂździć. To chyba nie ma większego znaczenia ale wymieniłem olej z castrol 5w30 na valvo 5w40.
Wiadomo że bolączka naszych v6 jest uszczelka dekla zaworów, mechanik mi ją wymieniał gdzieś w styczniu z tym że mówiłem też żeby wymienili mi odmę a barany tego nie zrobili bo stwierdzili że "odma jest dobra". Ja sam wymieniłem odmę i ezektor ale niestety dopiero PO WYMIANIE tych uszczelek. I tak się zastanawiam czy może przypadkiem nie wydmuchało mi znowu tej uszczelki i może to jest powód?
Dodam jeszcze że zauważyłem też od jakiegoś czasu przy odpaleniu silnika na samym początku jest taki dÂźwięk przez może sekunde jakby silnik chodził bez oleju zaczęło się to gdzieś w zimie.
Kolejny mój problem że nie jestem w stanie tego sam zrobić, nie mam nawet dobrego kompletu kluczy i szczerze mówiąc boje się tego rusząć, może jest w województwie lubelskim jakiś dobry mechanik który zrobi to przy okazji nic nie psując? A może ktoś z forum?
DoradÂźcie, pomóżcie...
[ AJK 2.7 230 KM] duży wyciek - pomocy
jedÂź do Nosb'a- co prawda świętokrzyskie, ale ogarnie Ci silnik jak nikt
https://www.facebook.com/pages/Nosb-Per ... 7620715480
Gdybyś się zdecydował sam za to wziąć to masz tu instrukcję co i jak : a6-c5-v6-wymiana-uszczelek-napinacza-la ... t20533.htm

Gdybyś się zdecydował sam za to wziąć to masz tu instrukcję co i jak : a6-c5-v6-wymiana-uszczelek-napinacza-la ... t20533.htm