[ BPP 2.7 179 KM] Plukanka do silnika czy ktos stosowal?
- radzik81
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[ BPP 2.7 179 KM] Plukanka do silnika czy ktos stosowal?
panowie myslalem o uzyciu srodka do czyszczenia silnika zanim zaleje swiezy olej.czy ktos z was stosowal cos takiego.myslalem nad motulem lub stp
- lightfighter87
- Forum Audi A6 / A7
Dorzucę swoje "małe" spostrzeżenie. Niedawno nabyliśmy 3.0 tdi - pierwsza priorytetowa rzecz - wymiana oleju. Jak wynika z wpisów do historii serwisowej wymiany "oleju Castrol 5w30" odbywały się co 20 tys. km. Aktualny przebieg to 247 tys. km. Po zlaniu wypłynęły oczywiście gluty. Następnie do auta został wlany Liqui Moly Top Tec 4200 5w30 ze względu na DPF. Niestety ale w pewnym momencie zaczęło przybywać oleju, toteż pozbyliśmy się DPF'a i po około 8 tys. km dokonaliśmy kolejnej zmiany. Jak na tak niewielki przebieg oleju był mocno zanieczyszczony - pokuszę się nawet o stwierdzenie że bardziej niż ten zlany po zakupie. Wniosek - dobry, markowy olej poprzez swoje właściwości myjące, skutecznie oczyszcza silnik.
Od pewnego momentu używam w rodzinnych autach tylko i wyłącznie Liqui Moly (nie dałem się namówić na szał ciał panujący wokół Motula). W 3 z nich po pierwszych wymianach olej spływał mocno zanieczyszczony. Teraz jest o wiele lepiej, widać że najgorsze syfy, gluty etc. już zostały wypłukane.
Obecnie 3.0 tdi zostało poczęstowane Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 i w zasadzie czekam teraz na potwierdzenie swoich spostrzeżeń z pozostałych aut.
Od pewnego momentu używam w rodzinnych autach tylko i wyłącznie Liqui Moly (nie dałem się namówić na szał ciał panujący wokół Motula). W 3 z nich po pierwszych wymianach olej spływał mocno zanieczyszczony. Teraz jest o wiele lepiej, widać że najgorsze syfy, gluty etc. już zostały wypłukane.
Obecnie 3.0 tdi zostało poczęstowane Liqui Moly Diesel Synthoil 5w40 i w zasadzie czekam teraz na potwierdzenie swoich spostrzeżeń z pozostałych aut.