Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL+Q] Problem z przegubem wału gumowy hałas

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xpbit
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

[ MANUAL+Q] Problem z przegubem wału gumowy hałas

Post autor: xpbit » 19 maja 2013, 16:18

Witam.

Panowie ostatnio miałem taką przygodę.... jechałem samochodem gdzieś 140km/h i tak przez jakiś odcinek nagle jak nie jeb..ło i zaczęło napieprzać to nie wiedziałem co się dzieje z samochodu odpadła jakaś metalowa cześć i wybiła się na 2m w górę.

okazało się że ta część to aluminiowa osłona przegubu wału przy skrzyni biegów.

natomiast gumową osłonę przegubu pocięło no i przy prędkości 70km/h i więcej siła odśrodkowa która wypychała odstającą gumę waliła o samochód....

jakim cudem aluminiowa osłona wkręciła się w wał a gumowa osłona została pocięta nie mam zielonego pojęcia.....

wizyta u mechanika przeguby na wale całe zamontowana nawa gumowa osłona dołożone smaru w dwa przeguby złożone wsio do kupy no i samochód jedzie normalnie nie nie drga ani nie wibruje.

za parę dni ta sama droga prędkość w granicach 140km/h (bez zamontowanej aluminiowej osłony na skrzyni bo ma połamane uchwyty mocujące) i znowu napieprzanie o jakąś część samochodu od spodu taki gumowy dÂźwięk jakby guma o coś waliła.....

ale zaraz zwolniłem no i spokój....

nie mam pojęcia co tam siedzi że przy większej prędkości takie cuda się dzieją :/

jakieś rady lub coś za co tam się zabrać ??? wał był wyważany jak był zmieniany krzyżak i łożysko podpory wału jakiś rok temu.

z góry dzięki za jakieś rady.

Pozdrawiam <rotfl>

[ Dodano: 2013-06-07, 11:40 ]
Widzę że nikt nie ma pomysłu na mój problem.....

dziś jechałem akurat 7mką na Olsztyn i trochę szybciej się przeleciałem przy 130 już terkotanie czegoś pod autem taki gumowy dÂźwięk jakby o coś walił..... :/

co tam może być przy wyjściu ze skrzyni gumowego co by wpadało w wibrację ? ewentualnie haczyło o wał....

tak myślałem że może im większa prędkość auta i wału napędowego to może wpada w wibracje ale to chyba inaczej byłoby czuć jakby wał walił o karoserie tym bardziej że żadnych wibracji nie ma przy żadnych prędkościach cały czas jest git a od 130 już coś hałasuje :/
_________________________________ Audi Quattro______________________________

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja