Witam
Moja niunia jest z 98 roku wiec powinna mieć zegarek analogowy i czerwone podświetlanie a mam zegary z bursztynowym podświetlaniem i cyfrowym zegarkiem. Mam pokrętło od regulacji jasności ale ono nie działa. Jest też czujnik natężenia światła w aucie i on mi ściemnia prawie maksymalnie zegary. Ma ktoś może pomysł co z tym fantem zrobić??
regulacja podświetlania zegarów
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: regulacja podświetlania zegarów
Ktoś po prostu zamienił zegary - dość sporo osób podejmuje się takiej operacjisnoopi21 pisze:Witam
Moja niunia jest z 98 roku wiec powinna mieć zegarek analogowy i czerwone podświetlanie a mam zegary z bursztynowym podświetlaniem i cyfrowym zegarkiem. Mam pokrętło od regulacji jasności ale ono nie działa. Jest też czujnik natężenia światła w aucie i on mi ściemnia prawie maksymalnie zegary. Ma ktoś może pomysł co z tym fantem zrobić??

Jeżeli chodzi o regulację oświetlenia - nie rozumiem co masz na myśli 'czujnik natężenia światła w aucie i on mi ściemnia prawie maksymalnie zegary'? W sumie nigdy wcześniej nie słyszałem o urządzeniu zainstalowanym w A6 C5 które by ściemniało zegary. Może poprzedni właściciel odłaczył oryginalny potencjometr, a zamontował jakiś automat

Możesz zrobić jakieś zdjęcie tego elementu?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
No proszę. Nigdy wcześniej się nie zastanawiałem do czego służy ta 'kropka' w licznikusnoopi21 pisze:Chodziło mi o ten czujnik koło licznika prędkości (z jego lewej strony u dołu), wbudowany w zegary. Jeżeli w nocy podświetle go latarką to zegary ładnie się rozjaśniają. Zamówię sam potencjometr bo znalazłem za małe pieniążki. Zobaczymy czy to to:)

Faktycznie w instrukcji jest napisane, że licznik steruje oświetleniem, w zależności od natężenia światła, zastanawiam się tylko, czy działa to tylko i włącznie na sam licznik, czy na wszystkie podświetlane elementy w samochodzie

Dziś wieczorem to sprawdzę

Poprawność działania potencjometru możesz sprawdzić miernikiem - ustaw miernik na pomiar napięcia, jedną sondę podłącz do GND, a drugą do konektor 1 (58de) przełącznika świateł (przewód zielono-purpurowy). Powinieneś zaobserwować liniowe zmiany napięcia, w zależności od pozycji potencjometru. Jeżeli to będzie OK, to można by sprawdzić, czy przy samym liczniku wszystko jest OK - tzn sygnał ten dochodzi do zielonej wtyczki licznika (konektor 29 w Twoim roczniku). Jeżeli pomiary będą te same, to prawdopodobnie jest coś nie tak w samym liczniku