[A6 C6] Problem z parktronicem
[A6 C6] Problem z parktronicem
Witam. W swojej a6 c6 posiadam pdc z przodu i z tylu. W ostatnim czasie zaczal mi pierdziec glosnik tylniego parktronica, a teraz po wlaczeniu pdc piszczy mi ciaglym lub przerywanym dzwiekiem przod nawet bez przeszkoda. Czy moze to byc spowodowane awaria tylniego glosnika? Dziala tylko pierdzi ten glosnik. Jezeli nie ma to zwiazku to czy w vcdsie moge sprawdzic ktory czujnik przedni daje sygnal o przeszkodzie? (Nie mam graficznego pdc). Czy mozliwe, ze po prostu ktorys z przednich czujnikow ulegl uszkodzeniu? Czytalem, ze przy awarii chociaz jednego czujnika, pdc juz nie dziala. Z gory dzieki za odpowiedzi
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Odnawiam temat. Po rozwiązaniu poprzedniego, pojawił się teraz kolejny problem. Gdy samochód postoi na wilgotnym powietrzu (deszczowa noc np.) to rano po wbiciu wstecznego przerywany dźwięk i mruga przycisk przy parktronicu czyli błąd. Po podpięciu VCDS pokazuje otwarty obwód na czujniku tylnym. Co lepsze po wymianie czujnika problem powrócił i pokazuje inny czujnik. Okazuje się, że po zamianie czujników miejscami problem znika (wychodzi na to, że czujniki sprawne). Czego może dotyczyć problem? Jeżeli jest słoneczny dzień to wszystko działa i problem znika. Słabsza pogoda przy dużej wilgotności i niższej temperaturze powoduje powrót problemu. Jak myślicie co to może być? Moduł? Tylna wiązka? Od czego zacząć bo czujniki chyba mogę wyeliminować skoro co raz to inny pokazuje błąd na kompie.
rafalzki, Jeżeli chcesz dokładnie sprawdzić całą wiązkę to bez zdjęcia zderzaka się nie obejdzie bo wiązka jest przymocowana do zderzaka od środka. Ale jak chcesz sobie powyjmować tylko czujniki i oczyścić z syfu to możesz podnieść auto na lewarku odkręcić dokładkę (4 śrubki) i już masz dostęp do wszystkich czterech czujników