Witam,
Przymierzam się do zakupu Audi Allroad z silnikiem 4.2l. Tu na forum czytałem, ża w tych silnikach powinno się wymieniać rozrząd. Rozszerzenie dyskusji dotyczyło tylko doprecyzowania co ile, czyli:
1. Na nieoryginalnych częściach co 60kkm
2. Na oryginalnych częściach co 120kkm
Dzwoniłem jednak dziś do ASO i w serwisie zostałem poinformowany, że rozrządu jako pracującego na łańcuchu się wg. zaleceń producenta nie wymienia, a dotyka się go jedynie w przypadku jakichś niepokojących objawów. Podobnie z łańcuchem osprzętu.
Prosiłbym użytkowników tego silnika o wyklarowanie sytuacji:
Czy praktyka pokazuje, że należy go wymienić (lub zostawić łańcuch a wymienić napinacz, pompę cieczy chłodzącej i prowadzenie) czy też nie są to elementy wymagające okresowej wymiany na nowe?
[ ASG 4.2 299 KM] [A6 C5 Allroad] Rozrząd w silniku 4.2 299K
Należy wymieniać bezwzględnie.
Ja wziąłem sobie taki zestawik ale jak wiadomo każdy może mić różne zdanie na temat producentów ale... jeżdżę na tym już z ok rok czasu i nie mam żadnych problemów.
- 1x Pasek micro 6PK2650 - firma hart
- 1x pasek rozrządu 5493XS - firma hart
- 3x albo 2x (nie pamiętam
masz x3) rolki prowadzące firmy Ruville nr EVR55704, EVR55705, EVR55727
- 1x pompa cieczy chłodzącej P579, brałem firmy Hepu
- 1x napinacz paska rozrządu EVR55498 firmy Ruville
SprawdÂź sobie ceny na necie po symbolach indeksowych to będziesz miał koszt części.
Zajrzyj jeszcze na fotostory kolegi labiss zrobił dbd robotę - szacun
a6-c5-wymiana-rozrzadu-w-silniku-v8-v6- ... =rozrz%B1d.
Ja wziąłem sobie taki zestawik ale jak wiadomo każdy może mić różne zdanie na temat producentów ale... jeżdżę na tym już z ok rok czasu i nie mam żadnych problemów.
- 1x Pasek micro 6PK2650 - firma hart
- 1x pasek rozrządu 5493XS - firma hart
- 3x albo 2x (nie pamiętam

- 1x pompa cieczy chłodzącej P579, brałem firmy Hepu
- 1x napinacz paska rozrządu EVR55498 firmy Ruville
SprawdÂź sobie ceny na necie po symbolach indeksowych to będziesz miał koszt części.
Zajrzyj jeszcze na fotostory kolegi labiss zrobił dbd robotę - szacun