Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] webasto-problem

Elektryka
ODPOWIEDZ
damianek3700
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] webasto-problem

Post autor: damianek3700 » 13 maja 2013, 15:32

Witam.
Dzisiaj wlaczylo mi sie samo webasto. Nie mogłem tego w ogole wylaczyc ciagle chodziło. Zdjalem klamre z akumulatora i wtedy polecial z tego webasto dym. Co mogło byc przyczyna ze sam sie właczył i nie moglem tego wylaczyc?
dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 13 maja 2013, 18:35

damianek3700 pisze:Zdjalem klamre z akumulatora i wtedy polecial z tego webasto dym. Co mogło byc przyczyna ze sam sie właczył i nie moglem tego wylaczyc?
Tym sposobem popełniłeś ogromny błąd <stres> Twoje Vebasto może już nigdy nie ruszyć, ponieważ rozpalony piecyk musi się schłodzić przez jakiś czas i wtedy sam się wyłączy.
Ale od początku:
Vebasto włączyło się bo, mogło być tak zaprogramowane. (nawet przez przypadek gdzieś nacisnąłeś palcem, lub ręką) Jeśli nie miałeś ustawionego włączenia się vebasto, na daną godzinę, to mógł paść sterownik, ale to jest mało prawdopodobne.
Po tym jak próbowałeś go wyłączyć, to na pewno przestał grzać, ale do całkowitego wyłączenia się urządzenia, musi pracować jeszcze przez jakiś czas wentylatorek w celu schłodzenia Vebasta który wyłącza się sam. Więc Ty kiedy odpiąłeś klemę doprowadziłeś, że tak powiem do spalenia vebasto <glupek>
Warsztat, naprawy Audi A6.

damianek3700
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damianek3700 » 17 maja 2013, 20:16

przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem nie mialem czasu. Vebasto na szczescie dziala niby sie samo nie wlacza i jest git. dzieki za odpowiedz

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 18 maja 2013, 15:57

To dobrze że działa :) Widocznie nie był jeszcze rozgrzany maksymalnie, albo był już w części schłodzony. Zazwyczaj odcięcie zasilania do piecyka przy wysokiej temperaturze powoduje coś w rodzaju zatarcia.
Masz fabrycznie zamontowany sterownik w drzwiach? Nie był zalany np. przez deszcz?
Spróbuj poczyścić styki na włączniku, i sprawdÂź wszystkie połączenia. Mógł paść moduł vebasta.
Podłącz VAGa, w razie ewentualnych błędów wrzuć na forum, na pewno ktoś Ci powie wtedy o co chodzi.

Pozdrawiam.
Warsztat, naprawy Audi A6.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja