[A6 C6] Nie rozłacza stacyjki
[A6 C6] Nie rozłacza stacyjki
Witam po aktualizacji MMI 2g mam pewien problem z stacyjka po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu go z stacyjki nie blokuje się kierownica (tzn. nie słychać dźwięku odbicia stacyjki ) i nie wyłącza się radio, dopiero jak włożę jeszcze raz kluczyk i wyciągnę blokuje kierownice i wyłącza radio.
Czy to jest normalne po aktualizacji, czy nie ma z nią nic wspólnego ? Może ktoś z was miał podobny problem ?
Czy to jest normalne po aktualizacji, czy nie ma z nią nic wspólnego ? Może ktoś z was miał podobny problem ?
- azet
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Olek
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
To powszechna usterka tych stacyjek. nie wiąż tego z aktualizacją MMI bo to czysty przypadek. Jeżeli chcesz sobie poradzić sam to kup inna stacyjkę i zamontuj - nie jest bardzo trudne. Stacyjka może być dowolna byle pasowala pod względem manual/automat oraz czy jest / nie ma system bezkluczykowy. Nie musisz kupować stacyjki z kluczem. Montujesz tylko dowolna stacyjke i dalej masz ten klucz.
Naprawialiśmy już podobne przypadki bez konieczności wymiany stacyjki, ale to tylko w warsztacie. We własnym zakresie można jednak wymienić na używkę.
Tak czy inaczej nie szukaj problemu poza stacyjka... możesz nawet pożyczyc od kogoś z podobnym autek stacyjkę i sprawdzić czy mam racje, ale na 99% tak.
Naprawialiśmy już podobne przypadki bez konieczności wymiany stacyjki, ale to tylko w warsztacie. We własnym zakresie można jednak wymienić na używkę.
Tak czy inaczej nie szukaj problemu poza stacyjka... możesz nawet pożyczyc od kogoś z podobnym autek stacyjkę i sprawdzić czy mam racje, ale na 99% tak.
Original Audi A6 Werbung.
Wir behandeln alle 2.0 TDI, 3.0 TDI und andere Krankheiten.
Pełna oferta dla klubowiczów Audi A6
Wir behandeln alle 2.0 TDI, 3.0 TDI und andere Krankheiten.
Pełna oferta dla klubowiczów Audi A6
-
- Forum Audi A6 / A7
miałem to samo, nic nie podmieniaj. wyjmij stacyjkę, rozłącz wszystkie kostki. nie wiesz jak to napisze na priva. dokładnie ją przedmuchaj, broń Boże nie psikaj niczym do środka i podepnij z powrotem, u mnie pomogło problem znikł i nie pokazał się więcej. przejechane kilka tyś mil
3.2 V6 Gdzie zaczyna się pasja, kończy się ekonomia 

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
Podepnę się pod temat ponieważ niedawno kupiłem A6 i pojawił się ten sam problem.
Z początku było to sporadycznie, a od wczoraj już całkowicie nie odbija, a co za tym idzie auto stoi otwarte.
Troszkę poszperałem i wiem ze mogę podmienić stacyjkę, jest nawet w okolicy na sprzedaż.
I teraz pytanie bo nie wiem czy będzie pasować bo mam taką:
4F0909135F
a na sprzedaż jest:
4F0909135E
Czy orientuje się ktoś.?
Jeśli tak to proszę o podpowiedź, będę wdzięczny.
[ Dodano: 2016-09-12, 20:22 ]
Dla zainteresowanych:
Problem rozwiązany, to co udało mi się dowiedzieć i przekonać się ze faktycznie się sprawdza to:
Jeśli ktoś borykałby się z tym problemem to najłatwiejsza sprawa i skuteczna to wymiana stacyjki na inną, ważne by przy kupnie zwrócić uwagę by była od auta ze skrzynią manualną lub automat ( trzeba kupić tą odpowiednią do własnej potrzeby) bo to jedyny szczegół ze nie będzie pasować. Nie musimy zwracać uwagi ze nr stacyjki jest inny niż posiadamy, oczywiście nie przepłacać i nie kupować z kluczykami gdy mamy swoje ( ale to już pisał ktoś wyżej). Przełożenie jest bardzo proste i szybkie więc można zrobić to samemu.
Mnie to kosztowało 100 zł plus dojazd 20 km.
Podepnę się pod temat ponieważ niedawno kupiłem A6 i pojawił się ten sam problem.
Z początku było to sporadycznie, a od wczoraj już całkowicie nie odbija, a co za tym idzie auto stoi otwarte.

Troszkę poszperałem i wiem ze mogę podmienić stacyjkę, jest nawet w okolicy na sprzedaż.
I teraz pytanie bo nie wiem czy będzie pasować bo mam taką:
4F0909135F
a na sprzedaż jest:
4F0909135E
Czy orientuje się ktoś.?
Jeśli tak to proszę o podpowiedź, będę wdzięczny.
[ Dodano: 2016-09-12, 20:22 ]
Dla zainteresowanych:
Problem rozwiązany, to co udało mi się dowiedzieć i przekonać się ze faktycznie się sprawdza to:
Jeśli ktoś borykałby się z tym problemem to najłatwiejsza sprawa i skuteczna to wymiana stacyjki na inną, ważne by przy kupnie zwrócić uwagę by była od auta ze skrzynią manualną lub automat ( trzeba kupić tą odpowiednią do własnej potrzeby) bo to jedyny szczegół ze nie będzie pasować. Nie musimy zwracać uwagi ze nr stacyjki jest inny niż posiadamy, oczywiście nie przepłacać i nie kupować z kluczykami gdy mamy swoje ( ale to już pisał ktoś wyżej). Przełożenie jest bardzo proste i szybkie więc można zrobić to samemu.

Mnie to kosztowało 100 zł plus dojazd 20 km.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Witam
Jeżeli ktoś ma ten sam problem to tak jak kolega wyżej napisał. Wystarczy kupić używaną stacyjke i wymienić , nic nie trzeba kodować. Kluczyki zostają nasze więc kupuje my bez ( ja akurat kupiłem z kluczykam za 250zł niepotrzebnie drożej bo i tak nic te klucze nie dadza ) W moim przypadku wyskoczł jeszcze błąd na kompie ignition lock, po przełożeniu stacyjki wystarczyło go usunąć i wszystko ok
Jeżeli ktoś ma ten sam problem to tak jak kolega wyżej napisał. Wystarczy kupić używaną stacyjke i wymienić , nic nie trzeba kodować. Kluczyki zostają nasze więc kupuje my bez ( ja akurat kupiłem z kluczykam za 250zł niepotrzebnie drożej bo i tak nic te klucze nie dadza ) W moim przypadku wyskoczł jeszcze błąd na kompie ignition lock, po przełożeniu stacyjki wystarczyło go usunąć i wszystko ok

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciek
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7