Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z poduszkami

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Levuss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Problem z poduszkami

Post autor: Levuss » 06 maja 2013, 20:42

Witajcie
Moje A6 idzie na sprzedaż, ale przed tych chciałem usunąć pewną wadę. Otóż od dłuższego czasu jeÂździłem z błędem 01222.
Obrazek
VAG wskazywał na śmierć czujnika. Postanowiłem się dzisiaj za to zabrać. Rozebrałem wszystko co trzeba było. Moim oczom ukazał się czerwony czujnik zderzeniowy z majstrowaną wtyczką. Zakupiłem nową wtyczkę, ale VAG nadal pokazuje, że czujnik jest martwy. Więc lecę do znajomego kupuję inny czujnik zderzeniowy taki czarny. Składam wszystko a VAG nadal krzyczy, ale teraz pokazuje taka wartość:
Obrazek

PoradÂźcie co w tym przypadku mogę zrobić bo opadają mi już ręce a nie chcę komuś wcisnąć bubla. Czy jest to prawdą, że po każdej wymianie czujnika zderzeniowego trzeba adaptować moduł sterowania poduszkami powietrznymi?.

----------------------------------------
U siebie w audi mam te oba czujniki czerwone i patrząc po nr są od golfa IV a teraz kupiłem taki jaki powinien być w A6. Numer sterownika odczytany z VAGa jaki u mnie siedzi to 1J0 909 605 A a numer tego padniętego czerwonego to J0909606D. Czy prawdą jest to, że do konkretnego modułu sterowania poduszkami musi być konkretny sensor?.
Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny

AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE

arczi0989
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arczi0989 » 06 maja 2013, 23:12

Normalnie to powinno wyglądać tak: Demontujesz czujnik,montujesz taki sam o takich samych numerach,kasujesz błąd i powinno być git.Jednak często tak nie jest,sam nie raz już z tym tematem walczyłem i w najgorszym wypadku doszło do czyszczenia sterownika.
Ja proponuje zalatwić jeszcze jeden czujnik o takich samych numerach jak miałeś zamontowany,chyba że masz pewność ze ten który masz jest 100% sprawny,i jeżeli to nic nie da to zabrać się za kablotekę,sprawdzić dokładnie wtyczkę i ciągłość przewodów.Pamiętaj o bezpieczeństwie ;)
Z adaptacją tego czujnika po wymianie w C5 jeszcze się nie spotkałem.

Awatar użytkownika
Levuss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Levuss » 06 maja 2013, 23:32

arczi0989 pisze:Normalnie to powinno wyglądać tak: Demontujesz czujnik,montujesz taki sam o takich samych numerach,kasujesz błąd i powinno być git.Jednak często tak nie jest,sam nie raz już z tym tematem walczyłem i w najgorszym wypadku doszło do czyszczenia sterownika.
Ja proponuje zalatwić jeszcze jeden czujnik o takich samych numerach jak miałeś zamontowany,chyba że masz pewność ze ten który masz jest 100% sprawny,i jeżeli to nic nie da to zabrać się za kablotekę,sprawdzić dokładnie wtyczkę i ciągłość przewodów.Pamiętaj o bezpieczeństwie ;)
Z adaptacją tego czujnika po wymianie w C5 jeszcze się nie spotkałem.
Dzięki za poradę.
Ten który teraz mam jest ponoć w 100% sprawny, ale ma całkiem inne numery. Czyli powiedzmy mam czujnik o numerze Fc23 a sam moduł sterowania poduchami ma numer Fc23GB. Wkładam zamienny czujnik o numerze Gf28 i powinno bez problemu hulać?. Czyli nie potrzebna jest adaptacja czujników?. Jutro poszukam takiego samego czujnika zderzeniowego jaki był pierwotnie w aucie czyli tego czerwonego i zobaczymy co się będzie dalej działo. Ciężko dostać się do modułu sterowanie poduszek?. Fotele i tak mam wyjęte a demontaż tunelu silnika zajmuje mi 5 min.
Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny

AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja