[A6 Avant C4 2.5TD 140KM] Układ hamulcowy
[A6 Avant C4 2.5TD 140KM] Układ hamulcowy
Witam proszę o pomoc w ustaleniu nazwy części w układzie hamulcowym.
Chodzi o element, łączacy elastyczny przewód hamulcowy wychodzący z zacisku tylnego koła, a metalowym przewodem hamulcowym idącym w kierunku pompy ABS.
ÂŁącznik o ktorym pisze wykonany jest z aluminium, z jednej strony ma gwint wew. z drugiej zew. obydwa M10x1. Przekrój wewnetzny ma średnicę ok 1mm co napewno redukuje siłę hamowania na tył.
Ponieważ nie ma tego łącznika nigdzie w sprzedaży, jestem zmuszony rozpoczać poszukiwania w internecie. Liczę tutaj na allegro. Spędziłem dzisiaj cały dzień jeżdząc po okolicznych szrotach i totalna klapa.
Nie wiem jednak po jakiej nazwie szukać. Próbowałem opisowo coć wygrzebać, ale również bez efektu.
Nie wiem kiedy te łączniki były ostatnio raz wymieniane, ale w chwili obecnej sa w kompletnym rozpadzie zresztą jak i reszta układu hamulcowego.
Można je rozkruszyć ręką jakby byly ulepione z z błota.
A może ktoś z forumowiczów z okolic Krakowa miałby takie na zbyciu?
Chodzi o element, łączacy elastyczny przewód hamulcowy wychodzący z zacisku tylnego koła, a metalowym przewodem hamulcowym idącym w kierunku pompy ABS.
ÂŁącznik o ktorym pisze wykonany jest z aluminium, z jednej strony ma gwint wew. z drugiej zew. obydwa M10x1. Przekrój wewnetzny ma średnicę ok 1mm co napewno redukuje siłę hamowania na tył.
Ponieważ nie ma tego łącznika nigdzie w sprzedaży, jestem zmuszony rozpoczać poszukiwania w internecie. Liczę tutaj na allegro. Spędziłem dzisiaj cały dzień jeżdząc po okolicznych szrotach i totalna klapa.
Nie wiem jednak po jakiej nazwie szukać. Próbowałem opisowo coć wygrzebać, ale również bez efektu.
Nie wiem kiedy te łączniki były ostatnio raz wymieniane, ale w chwili obecnej sa w kompletnym rozpadzie zresztą jak i reszta układu hamulcowego.
Można je rozkruszyć ręką jakby byly ulepione z z błota.
A może ktoś z forumowiczów z okolic Krakowa miałby takie na zbyciu?
- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Dzięki Marek za szybką pomoc.
Wiem już przynajmniej na czym stoje, a w zasadzie "leżę"
Na allegro nic nie znalazlem pod tym hasłem. Również google niewiele są w stanie wygrzebać.
Przed chwilą również dostałem informację od znajomego, który ma znajomego pracujacego u "Bełtowskiego" na Zakopiance w Krakowie że sprawa nie jest taka prosta jakby się wydawało.
Numer który mi podał jest oczywiście zgodny z tym ktory Ty mi podaleś.
Sprawdził mi od razu cene i :shock: oczy mi wyszły jak usłyszałem 181 zł /szt. i brak dostępności w Polsce.
Prawdopodobnie termin oczekiwania ok. 3 tygodnie , ale to juz potwierdzi mi w piątek.
Dla mnie ta cena i tak jest nie do zaakceptowania.
Już widzę że najszybciej i na pewno znaczenie taniej będzie zamowić takie króćce u tokarza.
Z drugiej strony aż dziw że nie można tego nigdzie dostać. Po stanie technicznym u siebie widzę że te króćce ulegaja totalnej destrukcji i wymiana węży elastycznych wiaże się również z koniecznościa ich wymiany.
Jeszcze raz więlkie dzięki za pomoc.
Wiem już przynajmniej na czym stoje, a w zasadzie "leżę"
Na allegro nic nie znalazlem pod tym hasłem. Również google niewiele są w stanie wygrzebać.
Przed chwilą również dostałem informację od znajomego, który ma znajomego pracujacego u "Bełtowskiego" na Zakopiance w Krakowie że sprawa nie jest taka prosta jakby się wydawało.
Numer który mi podał jest oczywiście zgodny z tym ktory Ty mi podaleś.
Sprawdził mi od razu cene i :shock: oczy mi wyszły jak usłyszałem 181 zł /szt. i brak dostępności w Polsce.
Prawdopodobnie termin oczekiwania ok. 3 tygodnie , ale to juz potwierdzi mi w piątek.
Dla mnie ta cena i tak jest nie do zaakceptowania.
Już widzę że najszybciej i na pewno znaczenie taniej będzie zamowić takie króćce u tokarza.
Z drugiej strony aż dziw że nie można tego nigdzie dostać. Po stanie technicznym u siebie widzę że te króćce ulegaja totalnej destrukcji i wymiana węży elastycznych wiaże się również z koniecznościa ich wymiany.
Jeszcze raz więlkie dzięki za pomoc.
- marek [a6]
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
W najdroższym serwisie w Polsce cena podobna
http://79.188.128.180/autoart/
ale jak wpisać STOPIEN POSREDNI bo taką nazwę ma ta część to są inne w duzo niższych cenach teraz tylko trzeba porownać czy nie będzie czegoś pasującego 10x taniej
http://79.188.128.180/autoart/
ale jak wpisać STOPIEN POSREDNI bo taką nazwę ma ta część to są inne w duzo niższych cenach teraz tylko trzeba porownać czy nie będzie czegoś pasującego 10x taniej
- Dodek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1992
- Moje auto: A6 C4
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
jc chyba o to ci chodzi
tu masz jeszcze rysunek techniczny jakbyś chciał to gdzieś dorobić u tokarza
temat wzięty
temat z rosyjskiego forum http://audiclub.ru/forum/showthread.php?p=4034699
[ Dodano: 2011-01-06, 10:32 ]
zapytaj jeszcze tego gościa http://allegro.pl/lacznik-do-przewodow- ... 49728.html
tu masz jeszcze rysunek techniczny jakbyś chciał to gdzieś dorobić u tokarza
temat z rosyjskiego forum http://audiclub.ru/forum/showthread.php?p=4034699
[ Dodano: 2011-01-06, 10:32 ]
zapytaj jeszcze tego gościa http://allegro.pl/lacznik-do-przewodow- ... 49728.html
Łan tu sri TDI :mrgreen:
Dzięki Panowie za pomoc.
Ziutekr sprawdziłem wszystkie cześci o nazwie "stopień pośredni" z katalogu który podałeś.
Niestety żaden z nich z wyjatkiem 4A0 611 789 C nie jest właściwy.
Dodek dzieki za rysunek techniczny. Znacznie ułatwi mi to sprawę. Jestem już wstępnie umówiony z tokarzem na poniedziałek. Nie będę musiał juz tego cholerstwa wymiarowac i rysować. :-D tym pardziej że jak pisałem rozlatuje się w rękach, a ilość tlenków i siarczków zdeformowały ten króciec do tego stopnia że niewiadomo byłoby gdzie mierzyć.
Jak widać atmosfera , sól i inne związki na naszych drogach robia swoje.
Wysłałem też zapytanie do tego gościa z allegro. Dam Wam znac co mi odpowie.
Może nie trzeba będzie toczyć.
Na pewno namiar który podałeś komuś się jeszcze przyda.
[ Dodano: 2011-01-15, 12:35 ]
Panowie skończyło się na dotoczeniu u znajomego tokarza. Za 3 sztuki z mosiądzu zaplaciłem 10 zł.
Facet z allegro niestety nie miał odpowiednich stopni posrednich. Oczywiście byłby w stanie zrobić, ale w większej ilości.
Tak że jeżeli ktoś faktycznie będzie w potrzebie to tylko drukować rysunek i szukać tokarza.
Pozdrawiam,
Ziutekr sprawdziłem wszystkie cześci o nazwie "stopień pośredni" z katalogu który podałeś.
Niestety żaden z nich z wyjatkiem 4A0 611 789 C nie jest właściwy.
Dodek dzieki za rysunek techniczny. Znacznie ułatwi mi to sprawę. Jestem już wstępnie umówiony z tokarzem na poniedziałek. Nie będę musiał juz tego cholerstwa wymiarowac i rysować. :-D tym pardziej że jak pisałem rozlatuje się w rękach, a ilość tlenków i siarczków zdeformowały ten króciec do tego stopnia że niewiadomo byłoby gdzie mierzyć.
Jak widać atmosfera , sól i inne związki na naszych drogach robia swoje.
Wysłałem też zapytanie do tego gościa z allegro. Dam Wam znac co mi odpowie.
Może nie trzeba będzie toczyć.
Na pewno namiar który podałeś komuś się jeszcze przyda.
[ Dodano: 2011-01-15, 12:35 ]
Panowie skończyło się na dotoczeniu u znajomego tokarza. Za 3 sztuki z mosiądzu zaplaciłem 10 zł.
Facet z allegro niestety nie miał odpowiednich stopni posrednich. Oczywiście byłby w stanie zrobić, ale w większej ilości.
Tak że jeżeli ktoś faktycznie będzie w potrzebie to tylko drukować rysunek i szukać tokarza.
Pozdrawiam,
- elmi_k
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Emil
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Witaj, nie wiem czy się już uporałeś z problemem? Mnie też się to przytrafiło i już wstępnie jestem umówiony na dorobienie(dzięki framer). Jakby ktoś był jeszcze chętny to dajcie znać. Materiał z jakiego będzie dławik wykonywany to brąz. Cena ok. 25zł/szt.hugo34 pisze:Mam bardzo podobny problem w swojej C4, przy wymianie wężyków elastycznych owe przejściówki rozpadły mi się praktycznie w rękach