Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 Avant C4 2.5TD 140KM] Układ hamulcowy

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
framer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 Avant C4 2.5TD 140KM] Układ hamulcowy

Post autor: framer » 05 sty 2011, 22:28

Witam proszę o pomoc w ustaleniu nazwy części w układzie hamulcowym.
Chodzi o element, łączacy elastyczny przewód hamulcowy wychodzący z zacisku tylnego koła, a metalowym przewodem hamulcowym idącym w kierunku pompy ABS.
ÂŁącznik o ktorym pisze wykonany jest z aluminium, z jednej strony ma gwint wew. z drugiej zew. obydwa M10x1. Przekrój wewnetzny ma średnicę ok 1mm co napewno redukuje siłę hamowania na tył.

Ponieważ nie ma tego łącznika nigdzie w sprzedaży, jestem zmuszony rozpoczać poszukiwania w internecie. Liczę tutaj na allegro. Spędziłem dzisiaj cały dzień jeżdząc po okolicznych szrotach i totalna klapa.

Nie wiem jednak po jakiej nazwie szukać. Próbowałem opisowo coć wygrzebać, ale również bez efektu.

Nie wiem kiedy te łączniki były ostatnio raz wymieniane, ale w chwili obecnej sa w kompletnym rozpadzie zresztą jak i reszta układu hamulcowego.
Można je rozkruszyć ręką jakby byly ulepione z z błota.

A może ktoś z forumowiczów z okolic Krakowa miałby takie na zbyciu?

Awatar użytkownika
marek [a6]
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: marek [a6] » 05 sty 2011, 23:17

witam .według etki nosi to nazwę "króciec łączący dławik" o numerze 4A0 611 789 C raczej poza aso tego nie dostaniesz to jest pierdoła pewnie nie będzie droga więc wal do aso numer masz . temat pasuje do działu "układ hamulcowy" .pozdro
tylko quatrro !!!

framer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: framer » 06 sty 2011, 00:05

Dzięki Marek za szybką pomoc.

Wiem już przynajmniej na czym stoje, a w zasadzie "leżę"
Na allegro nic nie znalazlem pod tym hasłem. Również google niewiele są w stanie wygrzebać.
Przed chwilą również dostałem informację od znajomego, który ma znajomego pracujacego u "Bełtowskiego" na Zakopiance w Krakowie że sprawa nie jest taka prosta jakby się wydawało.

Numer który mi podał jest oczywiście zgodny z tym ktory Ty mi podaleś.
Sprawdził mi od razu cene i :shock: oczy mi wyszły jak usłyszałem 181 zł /szt. i brak dostępności w Polsce.
Prawdopodobnie termin oczekiwania ok. 3 tygodnie , ale to juz potwierdzi mi w piątek.
Dla mnie ta cena i tak jest nie do zaakceptowania.
Już widzę że najszybciej i na pewno znaczenie taniej będzie zamowić takie króćce u tokarza.

Z drugiej strony aż dziw że nie można tego nigdzie dostać. Po stanie technicznym u siebie widzę że te króćce ulegaja totalnej destrukcji i wymiana węży elastycznych wiaże się również z koniecznościa ich wymiany.

Jeszcze raz więlkie dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
marek [a6]
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: marek [a6] » 06 sty 2011, 01:01

witam. no masakra z tą ceną :shock: można jeszcze po szrotach gdzieś popytać albo dopasować coś na wzór i podobieństwo .pozdro
tylko quatrro !!!

ziutekr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ziutekr » 06 sty 2011, 10:13

W najdroższym serwisie w Polsce cena podobna
http://79.188.128.180/autoart/
ale jak wpisać STOPIEN POSREDNI bo taką nazwę ma ta część to są inne w duzo niższych cenach teraz tylko trzeba porownać czy nie będzie czegoś pasującego 10x taniej

Awatar użytkownika
Dodek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1992
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Dodek » 06 sty 2011, 10:27

jc chyba o to ci chodzi Obrazek

tu masz jeszcze rysunek techniczny jakbyś chciał to gdzieś dorobić u tokarza Obrazek temat wzięty

temat z rosyjskiego forum http://audiclub.ru/forum/showthread.php?p=4034699

[ Dodano: 2011-01-06, 10:32 ]
zapytaj jeszcze tego gościa http://allegro.pl/lacznik-do-przewodow- ... 49728.html
Łan tu sri TDI :mrgreen:

framer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: framer » 06 sty 2011, 14:26

Dzięki Panowie za pomoc.

Ziutekr sprawdziłem wszystkie cześci o nazwie "stopień pośredni" z katalogu który podałeś.
Niestety żaden z nich z wyjatkiem 4A0 611 789 C nie jest właściwy.

Dodek dzieki za rysunek techniczny. Znacznie ułatwi mi to sprawę. Jestem już wstępnie umówiony z tokarzem na poniedziałek. Nie będę musiał juz tego cholerstwa wymiarowac i rysować. :-D tym pardziej że jak pisałem rozlatuje się w rękach, a ilość tlenków i siarczków zdeformowały ten króciec do tego stopnia że niewiadomo byłoby gdzie mierzyć.

Jak widać atmosfera , sól i inne związki na naszych drogach robia swoje.

Wysłałem też zapytanie do tego gościa z allegro. Dam Wam znac co mi odpowie.
Może nie trzeba będzie toczyć.
Na pewno namiar który podałeś komuś się jeszcze przyda.

[ Dodano: 2011-01-15, 12:35 ]
Panowie skończyło się na dotoczeniu u znajomego tokarza. Za 3 sztuki z mosiądzu zaplaciłem 10 zł.

Facet z allegro niestety nie miał odpowiednich stopni posrednich. Oczywiście byłby w stanie zrobić, ale w większej ilości.

Tak że jeżeli ktoś faktycznie będzie w potrzebie to tylko drukować rysunek i szukać tokarza.

Pozdrawiam,

hugo34
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hugo34 » 04 maja 2013, 23:19

Witam ! Odgrzebię trochę temat. I jak kolego framer sprawują się dotoczone króćce ? Wszystko oki ? Mam bardzo podobny problem w swojej C4, przy wymianie wężyków elastycznych owe przejściówki rozpadły mi się praktycznie w rękach :(

framer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: framer » 06 maja 2013, 13:08

Witaj Hugo34,

O króćcach i problemach z układem hamulcowym już zapomniałem.... tzn. Sprawują się bardzo dobrze, a nawet lepiej.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
elmi_k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Emil
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 140KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: elmi_k » 19 maja 2013, 12:42

hugo34 pisze:Mam bardzo podobny problem w swojej C4, przy wymianie wężyków elastycznych owe przejściówki rozpadły mi się praktycznie w rękach
Witaj, nie wiem czy się już uporałeś z problemem? Mnie też się to przytrafiło i już wstępnie jestem umówiony na dorobienie(dzięki framer). Jakby ktoś był jeszcze chętny to dajcie znać. Materiał z jakiego będzie dławik wykonywany to brąz. Cena ok. 25zł/szt.
A6 C4 2.5 TDI (AEL) NOGARO BLUE PEARL EFFECT

http://img6.imageshack.us/img6/305/95128295.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja