Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] Problem ze skrzynia po właczeniu klimatyzacji

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
mackolja
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] Problem ze skrzynia po właczeniu klimatyzacji

Post autor: mackolja » 29 kwie 2013, 14:37

Witam wszystkich .
Mam pytanie czy ktoś z klubowiczów zauważył że skrzynia zle przekłada biegi na załączonej klimatyzacji?? Nie wiem w czym ten problem może tkwić ale zauważyłem że jak włączę klimatronic na auto to skrzynia bardzo żłe pracuje szarpie i przekłada biegi na wysokich obrotach. Gdy włączę tryb economi to wszystko wraca do normy i ładnie i bez problemowo zmienia biegi. Miał może ktoś podobny problem i wie gdzie może tkwić przyczyna??? Czekam na pomoc.
Dodam że żadnych błędów w skrzyni jak i w silniku nie mam

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 30 kwie 2013, 15:38

Zrób serwis klimy (wymiana gazu/oleju), możliwe że opory sprężarki/kompresora klimy są na tyle duże, że pożera to część Nm, więc skrzynia zmienia później, bo mniej Nm jest do niej dostarczane :(
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, 08:03 przez Zagór, łącznie zmieniany 1 raz.

stoto83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stoto83 » 10 maja 2013, 20:49

mackolja: w mojej niuni też jest zauważalne to, kiedy włącze klime, autko jakby traci pare koni ale jest to bardzo mało i delikatnie odczuwalne( na co dzień nie przeszkadza) wiec jesli czuje sie wiekszy brak to serwis klimy trzeba by raczej odwiedzić ;)
Niebo mnie nie chce... a piekło sie boi że nim zawładne ;-)

mackolja
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mackolja » 16 maja 2013, 00:51

Na benzynie też jest podobny problem, od soboty będę jeÂździł tylko na benzynie wiec się okaże, dam znać co i jak , dodam że błędów żadnych niby nie wywala ani klima ani silnik i skrzynia. w lipcu bedę w Polsce wiec postaram się zrobić cały serwis klimy i może to pomoże.

[ Dodano: 2013-06-09, 20:20 ]
Jestem po dłuższej przerwie, i niestey na benzynie też sa podobne objawy jak opisywałem wcześniej, dodam że szczególnie przy przełaczeniu z 3 na 4 ma problemy i przekłada biegi ale na wysokich obrotach, błędów żadnych nie ma, wiec już głupieje. Jak wyłączona jest klimatyzacja to biegi przekłada płynnie. Nie wiem gdzie juz co szukac , moze jak za miesiąc będę w Polsce zrobie dokładny przegląd klimy i to pomoże jak powymieniają olej itp w sprężarce. Pozdrawiam i jak uda misie uporac z tym problemem to dam znać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja