Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2.5 tdi] brak wspomagania na wolnych obrotach

Układ kierowniczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-MrG-
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

[2.5 tdi] brak wspomagania na wolnych obrotach

Post autor: -MrG- » 29 cze 2012, 00:43

POMOCY
Pozwolę sobie założyć temat mimo że już są podobne ale nie znalazłem dokładnie takich jazd ze wspomą przy 2.5 tdi.

Ja u siebie mam prawdziwe cuda !

U mnie pompa wyła straszliwie a płyn po zalaniu febi zmieniał się po dniu w szare badziewie.
Stało się tak po wymianie silnika AKE -> BAU co prawda na starym silniku pompa wyła ale nie aż tak jak po wrzuceniu jej na drugi silnik.

1) Pojechałem do największego speca od pomp w Lublinie. Stwierdził że pompa to podrabiany śmieć co po wyjęciu i rozebraniu okazało się prawdą.
a) Zapakował mi inną pompę własnoręcznie poskładaną. Ciśnienie miód malina. Przepłukali cały układ, zbiorniczek, siateczki, rurki, magiel,
b) poskładali zalali płynem . .
c) zapakowali magnez neodymowy do zbiorniczka coby wybierał pozostałe opiłki starej zmasakrowanej pompy które mogą jeszcze wylecieć z magla i miało być ok ale .....

.... WSPOMA ZNIKA NA WOLNYCH OBROTACH ....
wcześniej wspoma ogólnie działała słabiej a pompa wyła ale nie koĂączyła się całkiem na wolnych obrotach ....

2)Bubel wyszedł podczas jazdy testowej więc nawet nie odebrałem auta .... działali dalej ponowne
a) płukanie sprawdzanie i szukanie ...
b) podbili trochę ciśnienie na pompie co nic nie dało ......
c) wymontowali zawór z magla do którego dostęp jest tragiczny ... okazało się że stoi ... jak narazie okazało się że nie można lokalnie kupić w servisie tego zaworu więc zaślepili otwór jakąś śrubą z magla z Polo. Podobno ten zawór generalnie jest potrzebny jak świni siodło. Mimo tych zabiegów dalej jak spadają obroty np na świat łach stanę to praktycznie nie mam wspomy.

Powoli tracę już cierpliwość do tej marki.

Jedyne co podejrzewam to jednak że ten zawór jest potrzebny .. niby ma ona zapobiegać cofaniu się płynu z magla do pompy ... tylko niby jakim cudem ma on się cofać skoro pompa cały czas daje ciśnienie ?? !!
A może po płukaniu wyleciały wszelkie syfy z magla i on nie trzyma ciśnienia przez co na wolnych obrotach jest jak widać.

POMOCY bo tej całej batalii po jaką była wymiana silnika AKE na BAU już serio mam ochotę spalić tą furmankę.
Marcin -MrG- Gontarz
"Audi A6 C5 Q bezpiecznie z rodziną ...
... a na co dzień Subaru Impreza GT AWD"

Awatar użytkownika
robo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robo » 01 lip 2012, 19:56

:> Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie się przyzwyczaić, mam dokładnie taki sam problem. Brak wspomagania na postoju + głośna praca (im wyższe obroty tym większy hałas) Wymieniłem pompę wspomagania + płukanie, nic nie pomogło więc zdemontowałem pompę i wysłałem do reklamacji, dostałem informację , że pompa jest sprawna więc zamontowałem ponownie płucząc cały układ 2l płynu, nie pomogło więc jedyne co pozostało to przekładnia kierownicza. Oddałem do regeneracji. Regeneracja przekładni nie przyniosła żadnego rezultatu jakiekolwiek próby odpowietrzania nie też pomogły, wszystkie przewody są drożne (zdemontowałem wszystko). Brak pomysłów. <uoee>

yamahayzfr13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yamahayzfr13 » 20 kwie 2013, 11:50

Witam. Mam identyczny problem jak wy. Jeszcze z tematem nic nie robilem bo auto niedawno kupione... i tak sie zastanawiam czy cos robic w tym kierunku skoro nic nie przynosi efektu

dam

Post autor: dam » 28 kwie 2013, 20:58

panowie. pytanie zasadnicze: jakiego producenta macie pompy??? pragnę zaznaczyć że podróbki i zamienniki nigdy nie będą dobrze działały w naszych audiśkach. sprawdzone dogłębnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja