Witam
Czy objawem zużytych poduszek silnika lub łącznika elastycznego wydechu może być wpadanie "budy" w dziwny rezonans i wibracje podczas jazdy (prędkości od 50 do góry)??? Miał ktoś z was taki przypadek???
[ ARJ 2.4 165 KM] poduszki silnika, łącznik elastyczny
Przyłącze się do tematu ponieważ mam ten sam problem z trzęsącym się się autem tzn: jak jest zimny silnik to czuć rezonans ,dziwną wibrację jakby silnika lub skrzyni
? lekko , ale jak się już rozgrzeje to tak jakby mocniej telepało , poza tym jak jadę samochodem czyje tak jakby bicie pod fotelem kierowcy i pasażera , jak opieram (kolano nogę) o tą przegrodę ściankę dzielącą mnie i pasażera to te wibracje są nawet widoczne ----co zrobiłem
--po kupnie opon zimowych -wszystkie wyważyłem felgi podobno ok.
--poduchy silnika i skrzyni sprawdzone przez jednego mechanika ok.
--przypuszczamy przeguby wewnętrzne ---w środę ma je rozebrać i sprawdzić
kierownica nie drży i przy hamowaniu też nic się nie dzieje --czyli tarcze ok
nic nie stuka i nie puka (na zakrętach też)
tak tylko się zastanawiam że ten mechanior mi sprawdzał te poduchy na podjeździe (auto było na ręcznym) a nie na kanale czy podnośniku czy to czasem auto nie powinno stać neutralnie a nie na obciążeniu (skrzynia aut. była na P)
DODAM JESZCZE -- że z wydechem też mam jaja bo gościu co mi go sprzedał wyciął katy 2szt.i wstawił tam takie dziwne i o dziwnym przekroju rurki które po pewnym czasie na spawach zaczęły puszczać i teraz będę chciał wstawić tam strumienice i doprowadzić to do ładu składu ...bo robi się coraz głośniej
no jeszcze jedno nie świeci mi się kontrolka silnika przed odpaleniem czyli żaróweczkę tez prawdopodobnie wyciągnął żeby sondy nie oświecały czeka ---tak mi się wydaje
a kupiłem go w takim stanie -nieświadomy (bo było to auto moich marzeń --zawsze chciałem mieć takie audi,taki kolor i takie wyposażenie) i nie zwróciłem uwagi na te detale....

--po kupnie opon zimowych -wszystkie wyważyłem felgi podobno ok.
--poduchy silnika i skrzyni sprawdzone przez jednego mechanika ok.
--przypuszczamy przeguby wewnętrzne ---w środę ma je rozebrać i sprawdzić
kierownica nie drży i przy hamowaniu też nic się nie dzieje --czyli tarcze ok
nic nie stuka i nie puka (na zakrętach też)
tak tylko się zastanawiam że ten mechanior mi sprawdzał te poduchy na podjeździe (auto było na ręcznym) a nie na kanale czy podnośniku czy to czasem auto nie powinno stać neutralnie a nie na obciążeniu (skrzynia aut. była na P)
DODAM JESZCZE -- że z wydechem też mam jaja bo gościu co mi go sprzedał wyciął katy 2szt.i wstawił tam takie dziwne i o dziwnym przekroju rurki które po pewnym czasie na spawach zaczęły puszczać i teraz będę chciał wstawić tam strumienice i doprowadzić to do ładu składu ...bo robi się coraz głośniej
no jeszcze jedno nie świeci mi się kontrolka silnika przed odpaleniem czyli żaróweczkę tez prawdopodobnie wyciągnął żeby sondy nie oświecały czeka ---tak mi się wydaje
a kupiłem go w takim stanie -nieświadomy (bo było to auto moich marzeń --zawsze chciałem mieć takie audi,taki kolor i takie wyposażenie) i nie zwróciłem uwagi na te detale....
TO SUPER
Ja dzisiaj oddałem swoje letnie do wulkanizatora ,poprosiłem go żeby porządnie mi je wyważył ze starannością i jutro odbiór ale zanim je założę na auto to na środę jestem umówiony z innym mechaniorem żeby ob lukał gdzie leży przyczyna, mam nadzieję że da radę choć coraz bardziej w to wątpię...
pozdro
19.03.2013
no i dzisiaj odebrałem oponki letnie bo już chciałem je założyć ale za oknem śnieg. wizytę mechanik odwołał z jakiś tam powodów. ale podjechałem do speca od skrzyń automatów w moim mieście i dowiedziałem się że :
---to nie wina skrzyni--- uuufff
ale olej należy wymienić --630 zł --za usługę (40 minut w poczekalni) i po sprawie
---najlepiej wymienić wszystkie poduchy --pod silnikiem i skrzynią byle nie chińskie (jeśli możecie to doradźcie jaka firma najlepsza albo jakiś link)
---przeguby wewnętrzne do sprawdzenia bo też może być coś wyczuwalne
---wypadający zapłon do sprawdzenia (faktycznie czasami coś szarpnie, stuknie w bude )
--- no i jeszcze dzisiaj przeczytałem na naszym forum o tłumiku drgań , a z tego co pamiętam to przy wymianie rozrządu to tą część mechanik olał (stwierdził że jest ok)
i chyba moją czarną perełkę wystawie na alegro jak nie rozwiążę tego problemu
a i jeszcze jedno ten mechanik od skrzyń na samym początku wizyty powiedział że stare auta zawsze telepie ale chyba se tak zażartował dla rozładowania napięcia oczywiście mojego...
co o tym koledzy myślicie?????

Ja dzisiaj oddałem swoje letnie do wulkanizatora ,poprosiłem go żeby porządnie mi je wyważył ze starannością i jutro odbiór ale zanim je założę na auto to na środę jestem umówiony z innym mechaniorem żeby ob lukał gdzie leży przyczyna, mam nadzieję że da radę choć coraz bardziej w to wątpię...
pozdro
19.03.2013
no i dzisiaj odebrałem oponki letnie bo już chciałem je założyć ale za oknem śnieg. wizytę mechanik odwołał z jakiś tam powodów. ale podjechałem do speca od skrzyń automatów w moim mieście i dowiedziałem się że :
---to nie wina skrzyni--- uuufff
ale olej należy wymienić --630 zł --za usługę (40 minut w poczekalni) i po sprawie
---najlepiej wymienić wszystkie poduchy --pod silnikiem i skrzynią byle nie chińskie (jeśli możecie to doradźcie jaka firma najlepsza albo jakiś link)
---przeguby wewnętrzne do sprawdzenia bo też może być coś wyczuwalne
---wypadający zapłon do sprawdzenia (faktycznie czasami coś szarpnie, stuknie w bude )
--- no i jeszcze dzisiaj przeczytałem na naszym forum o tłumiku drgań , a z tego co pamiętam to przy wymianie rozrządu to tą część mechanik olał (stwierdził że jest ok)
i chyba moją czarną perełkę wystawie na alegro jak nie rozwiążę tego problemu
a i jeszcze jedno ten mechanik od skrzyń na samym początku wizyty powiedział że stare auta zawsze telepie ale chyba se tak zażartował dla rozładowania napięcia oczywiście mojego...
co o tym koledzy myślicie?????
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam Wszystkich
Jestem nowym posiadaczem Audi (model itd. widać w profilu
i jedna rzecz mnie niepokoi, to znaczy drgania przy obrotach 1000 - 1300, póÂźniej jest dużo lepiej ale ogólnie czuć, że coś go tam szarpnie delikatnie podczas jazdy. Jak puszczam gaz i potem znowu energicznie dodam też czuć szarpnięcie
Nie ma znaczenia czy to luz czy jakiś bieg, zawsze mocno wyczuwalne w tym zakresie obrotów.
Co do wypowiedzi poprzednika - ze stare auto tak ma. Nie zgadzam się. Diesla może telepać (choć też nie zawsze) ale benzyna powinna chodzić płynnie.
I teraz Panowie i Panie jest pytanko - jakie poduchy polecacie i jak to wychodzi cenowo.
Czy poducha może wyglądać na OK a w rzeczywistości jest do ... wiecie?
Może poleci ktoś dobrego mechanika w okolicy Myszkowa, Zawiercia
Jestem nowym posiadaczem Audi (model itd. widać w profilu

Nie ma znaczenia czy to luz czy jakiś bieg, zawsze mocno wyczuwalne w tym zakresie obrotów.
Co do wypowiedzi poprzednika - ze stare auto tak ma. Nie zgadzam się. Diesla może telepać (choć też nie zawsze) ale benzyna powinna chodzić płynnie.
I teraz Panowie i Panie jest pytanko - jakie poduchy polecacie i jak to wychodzi cenowo.
Czy poducha może wyglądać na OK a w rzeczywistości jest do ... wiecie?
Może poleci ktoś dobrego mechanika w okolicy Myszkowa, Zawiercia