global09 pisze:Odnośnie komunikatu "SprawdÂź płytę DVD nawigacji"
Komunikat ten pokazuje się wtedy gdy Âźle zaczyna pracować laser lub płyta już jest zarysana zmęczona i jest problem z jej odczytem.
Odnośnie płyt na których nagrywamy mapy to najlepiej nagrywać na (-) lecz sprawny laser powinien bez problemu odczytywać także (+).
Piszę z doświadczenia, miałem ostatnio ten sam problem. Na początku także mi mapa się zawieszała, chodziła przez 5minut, póÂźniej wyskakiwał komunikat "SprawdÂź płytę DVD w nawigacji" Na początku to bagatelizowałem, szukałem na forum rozwiązania. Kupiłem płytę czyszczącą która w ogóle nie zdała egzaminu.
Udałem się do znajomego który prowadzi serwis nawigacji, ten powiedział że w naszych autach to jest oznaka padającego lasera i jest on do wymiany.
Laser taki kosztuje 150zł, kupiłem wymieniłem - 10minut roboty. Problem zniknął. Ten sam znajomy powiedział ze w tych zmieniarkach występuje ten sam laser co w zmieniarkach BMW i jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, bo płyty czyszczące działają tylko i wyłącznie w przypadku nawigacji w Peugeotach.
Witam.U mnie,występuje podobny problem z navi.
Nagrywałem mapy na różnych płytach,efekt był taki,że działały przez krótki czas a póÂźniej pojawiał się komunikat żeby sprawdzić płytę.
Postanowiłem wymienić laser i mam pytanie:czy da się to zrobić samemu,czy trzeba się zgłosić do jakiegoś fachowca i czy po wymianie,trzeba dokonać jakiejś regulacji lasera?
Pozdrawiam,Tomek.