[A6 C5 Avant] Czy audi montowało szyberdach w wersjach z kli
[A6 C5 Avant] Czy audi montowało szyberdach w wersjach z kli
Witam,
Ostatnio kupiłem upatrzoną jakiś czas temu szóstkę i naszła mnie taka myśl, czy Audi w A6 C5 Avant montowało szyberdach jeśli w aucie jest klimatronic? Spotkał się ktoś z takim egzemplarzem?
Kilku moich znajomych jest zdziwionych, że w moim egzemplarzu taki się znalazł.
Ostatnio kupiłem upatrzoną jakiś czas temu szóstkę i naszła mnie taka myśl, czy Audi w A6 C5 Avant montowało szyberdach jeśli w aucie jest klimatronic? Spotkał się ktoś z takim egzemplarzem?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [A6 C5 Avant] Czy audi montowało szyberdach w wersjach z
Dlaczego fakt montowania miałby dziwić, moim zdaniem skoro jest w ofercie, to dlaczego miałby być nie instalowany. Mam go u siebie, i widziałem wiele egzemplarzy C5 w niego wyposażonych, więc to na pewno nie jednostkowe przypadki.sanchin pisze:Witam,
Występowały 2 typy szyberdachów - szklany - częściej występujący, oraz dach 'solarny - wyposażony w ogniwa fotoelektryczne, który trudniej spotkać.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Nie miałem go więc, opiszę co mogło robić na podstawie schematów.pastaldo pisze:Czyli że co? Napędzał dmuchawę czy jakie licho?
Był zamontowany sterownik dachu solarnego z separatorem 12V, czyli mógł cały czas doładowywać akumulator. Ponadto miał wejście do klimatronika, więc nie ma problemu aby ten załączał dmuchawę nawiewu (oczywiście tylko prądu dostarczanego przez solar).
Ostatnio wpadłem na pomysł aby założyć 'solar' do swojego auta, jednakże jak zobaczyłem ile potrzeba do tego celu pierdół, które przewyższyły kilkukrotnie cenę samego szyberdachu to sobie darowałem
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2003
- Silnik: 2.7T 230KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Sugerujesz że można podłączyć solar tak żeby ładował akumulator ? U mnie solar porusza dmuchawą. Przydaję się to na pewno w gorące dni, jak używam klimy i zgaszę auto (ide do sklepu na 10 min) to klima jeszcze jakiś czas chłodzi z racji tego że dmuchawa działa. I wracając do auto jest troszkę chłodniej niż bez takiego bajeru. Co do tego czy był na wyposażeniu to z tego co wiem to A6 klimatronica ma w standardzie a szeber był jako opcja więc oczywistą rzeczą jest połączeni tego razem.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Jak już pisałem, nie miałem go u siebie, więc przymierzając się do doposażenia mojego samochodu przeanalizowałem schematy w poszukiwaniu możliwości jego wykorzystania. W standardzie jako że dostarcza on prądu do poruszania dmuchawą (12V) to dlaczego by nie wykorzystać tego prądu do podładowywania akumulatora . Być może niezbędne byłoby zrobienie jakiejś dodatkowej przetwornicy (jeden separator|przetwornica jest montowana w standardzie), jednakże nie starczyło mi zapału, aby ukończyć ten projektpiotrek24dm pisze:Sugerujesz że można podłączyć solar tak żeby ładował akumulator ? U mnie solar porusza dmuchawą. Przydaję się to na pewno w gorące dni, jak używam klimy i zgaszę auto (ide do sklepu na 10 min) to klima jeszcze jakiś czas chłodzi z racji tego że dmuchawa działa. I wracając do auto jest troszkę chłodniej niż bez takiego bajeru. Co do tego czy był na wyposażeniu to z tego co wiem to A6 klimatronica ma w standardzie a szeber był jako opcja więc oczywistą rzeczą jest połączeni tego razem.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Podepnę się pod temat z"podobnej beczki" W poprzednim aucie miałem szyberdach a w aładi niestety nie mam i mi go brakuje.Zakładał ktoś szyberdach w jakimś warsztacie?Jeżeli tak,to to wyszło?
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl
Z dokładanymi dachami jest tak, że prędzej czy póÂźniej się popsują albo zaczną cieknąć. Niemniej jak masz trochę wolnej gotówki i nie planujesz autem jeÂździć 10 lat, a widzę, że masz Avanta, to zainwestowałbym w duże okno dachowe, takie jak są spotykane w nowszych auta. Ale koszt coś koło 3 kafli.