Xenon w trakcie jazdy nagle zgasł
-
- Forum Audi A6 / A7
Xenon w trakcie jazdy nagle zgasł
Witam. Dziś jechałem autem i było wszystko ok do momentu gdy nagle xenon od strony kierowcy nagle zgasł zatrzymałem sie i sprawdziłem żarówka cała ale wymieniłem na drugą bo akurat miałem lecz nadal nie odpalał od pasażera odpala normalnie. Może ktoś wie czego to może być wina...
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Xenon w trakcie jazdy nagle zgasł
Kolego na początek sprawdÂź bezpiecznik nr 21 (15A), możesz go zamienić z bezpiecznikiem nr 20 (15A) - który odpowiada za prawy reflektor. Następnie sprawdÂź czy przypadkiem nie jest zaśniedziałe złącze reflektora. Możesz też sprawdzić czy na konektor 5 tego złącza podawane jest napięcie +12V (przewód żółto-czarny). Jeżeli wszystko będzie OK, to spróbuj zamienić miejscami żarniki (lewy z prawym). Możesz też spróbować zamienić przetwornice miejscami, jednakże jest to troszkę kłopotliwe, bo trzeba wyciągniąć lampy (przynajmniej innego sposobu nie znam)Mariusz777 pisze:Witam. Dziś jechałem autem i było wszystko ok do momentu gdy nagle xenon od strony kierowcy nagle zgasł zatrzymałem sie i sprawdziłem żarówka cała ale wymieniłem na drugą bo akurat miałem lecz nadal nie odpalał od pasażera odpala normalnie. Może ktoś wie czego to może być wina...
-
- Forum Audi A6 / A7
ja znalazłem takie coś o żarówkach na przyszłość
http://www.xenon-serwis.pl/pl/artykul/c ... 4/141.html
http://www.xenon-serwis.pl/pl/artykul/c ... 4/141.html
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Odłącz kolego złącze od reflektora i włóż ponownie bezpiecznik, włącz światełka i przejedź się kawałek (wiem że jest ryzyko że Cię złapią, ale chyba lepiej zrobić wcześniej test a niżeli kupować od razu przetwornicę). Jeżeli się przepali tzn, że gdzieś masz zwarcie w instalacji idącej do reflektora. Jeżeli będzie OK, to wielce prawdopodobne jest że masz uszkodzoną przetwornicę. Mógłbyś przełożyć przetwornicę z drugiego reflektora na próbę - jednakże napisałem wcześniej że jest to dość kłopotliwe.Mariusz777 pisze:[ Dodano: 2013-04-04, 10:10 ]
Bezpiecznik był spalony ale gdy wlozylem nowy po 20km też się spalił...
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Zamień żarniki miejscami, i zobacz czy dalej będzie to samo. Jeżeli problem przeniesie się na drugą lampę to masz uszkodzenie żarnika. Jeżeli problem pozostanie, możesz sprawdzić czy nie zanika napięcie przychodzące do przetwornicy - 5 pin (żółto biały przewód) na złączu reflektora. Jeżeli z napięciem wszystko będzie OK, to wielce prawdopodobne jest uszodzenie przetwornicy (możesz ją jeszcze przełożyć do lewego reflektora.Peite pisze:Podłączę się pod temat bo dziś też dopadł mnie problem z xenonem. Przy włączeniu prawy zaskakuje dosłownie na sekundę i gaśnie, lewy normalnie działa.
Macie pomysł co w takiej sytuacji najprawdopodobniej szwankuje?