Wczoraj rozmawiałem z poprzednim właścicielem i ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Powiedział mi że wyciek jest minimalny i tylko z pod uszczelki pod miska olejową i po obejrzeniu faktycznie. Pasek jest tłusty bo chyba jakas rozla zaczeła delikatnie popiskiwac i ktoś mu doradził żeby psiknął WD-40 lub plakiem sam nie pamieta i dlatego jest tłusty.
On wyciek olał bo od wymiany do wymiany twierdził że dolewał setke oleju. U mnie sał w jednym miejscu 3 tygodnie na betonie i nawet kropli nie uronił wiec to chyba faktycznie nic poważnego.
Tak czy inaczej oddam do wymiany termostatu to poprosze żeby mechanik to dobrze obejrzał i jesli będzie rozbierał az do rozrządu żeby wymienić ten pie... termostat to każe mu pasek wymienić dla spokoju.
Jak będzie zrobione to dam znać czy i co było zmieniane. Narazie dzięki.
[A6 C5 2.5 TDi] wyciek oleju
- DFC Concept
- Forum Audi A6 / A7
a ja się wyłamię i powiem, że w 90% przypadków w 2,5 TDI V6 za wycieki odpowiedzialna jest zapchana odma oleju :D i fama poszła, że te silniki ciekną, a nikt do odmy nawet nie zagląda. Prawda jest taka, że zapchana odma powoduje nadciśnienie w silniku i wtedy wyciska olej najsłabszym miejscem, bądÂź tak jak w moim gdy auto zakupiłem, pod maską była fontanna zewsząd. Wymieniłem tylko odmę i umyłem silnik i od 20 tys. km. suchość w temacie. a dokładnie to odmy nie wymieniłem tylko usunąłem niepotrzebny filtr (ochronę środowiska ma gdzieś) i wiem, że już nigdy tam zaglądać nie będę musiał :D sprawdzone na nie jednym 2,5 tdi 

Usunięte zgodnie z 27. pkt Regulaminu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
i to wszystko kolego zrobiles w silniku, ktory masz w podpisie (180 AKE) ?DFC Concept pisze:a ja się wyłamię i powiem, że w 90% przypadków w 2,5 TDI V6 za wycieki odpowiedzialna jest zapchana odma oleju :D i fama poszła, że te silniki ciekną, a nikt do odmy nawet nie zagląda. Prawda jest taka, że zapchana odma powoduje nadciśnienie w silniku i wtedy wyciska olej najsłabszym miejscem, bądÂź tak jak w moim gdy auto zakupiłem, pod maską była fontanna zewsząd. Wymieniłem tylko odmę i umyłem silnik i od 20 tys. km. suchość w temacie. a dokładnie to odmy nie wymieniłem tylko usunąłem niepotrzebny filtr (ochronę środowiska ma gdzieś) i wiem, że już nigdy tam zaglądać nie będę musiał :D sprawdzone na nie jednym 2,5 tdi
'msciwa bestia' jak sie w zimie robi po kilka kilometrow ....dragon100 pisze: Tutaj to jeszcze pikuś a golfy i jetty 1.3 na pełnym wtrysku to dopiero jazdy miały a najbardziej w zimęOdma mściwa bestia
- DFC Concept
- Forum Audi A6 / A7
prego, prego przyjacielu :D
Tylko odma, a lało się zewsząd gdzie mogło. Nalałem syntetyka (taki był) longlife i jeszcze z 5-6 tys. mogę na dzień dzisiejszy zrobić do zmiany oleju, aj lecą te kilometry lecą
o wartości spalonej ropy wolę nawet nie myśleć xD zrobiłem już teraz dokładnie 24 tys. i dalej sucho i czysto tak jak umyłem, jak będę miał chwilkę to mogę zrobić fotki jak ktoś nie wierzy
Na prawdę to podciśnienie wyciska olej i w większości pomaga wymiana samej odmy, bądÂź wywalenie tego filterka z odmy (poziom expert - bo dużo osób myśli, że to istotny element, a ja nie wywalę 300 pln na kawałek plastiku z kawałkiem białej szmaty, bo środowisko... co mnie to, że środowisko ? to tak samo jak by trzeba było to mieć bo Alan... a kogo Alan obchodzi ?) a sprawdzone to jest na niejednym TDI
i jedzie się gdzieś na warsztat uszczelnić silnik, a oni wywalą filterek z odmy, umyją silnik, a bulisz za uszczelnienie i uszczelki ori pewnie bo wszyscy tak od zamienników uciekają, a powiem szczerze, że do żadnego swojego auta jeszcze nic ori nigdy nie kupiłem (chyba, że używane, albo spinki ciężkie do dostania xD), ale klient nasz Pan więc jak ktoś mi mówi, że chce ori to tel na serwis i się robi :D no i oczywiście nie namawiam na używanie zamienników xP
Tylko problem mam typu takiego, że Adik potwornego Notlauf-a załapał i na razie stoi, bo nie mam czasu ani pomysłów.
Pozdrawiam !
[ Dodano: 2013-04-02, 16:32 ]
Tylko odma, a lało się zewsząd gdzie mogło. Nalałem syntetyka (taki był) longlife i jeszcze z 5-6 tys. mogę na dzień dzisiejszy zrobić do zmiany oleju, aj lecą te kilometry lecą

Na prawdę to podciśnienie wyciska olej i w większości pomaga wymiana samej odmy, bądÂź wywalenie tego filterka z odmy (poziom expert - bo dużo osób myśli, że to istotny element, a ja nie wywalę 300 pln na kawałek plastiku z kawałkiem białej szmaty, bo środowisko... co mnie to, że środowisko ? to tak samo jak by trzeba było to mieć bo Alan... a kogo Alan obchodzi ?) a sprawdzone to jest na niejednym TDI

Tylko problem mam typu takiego, że Adik potwornego Notlauf-a załapał i na razie stoi, bo nie mam czasu ani pomysłów.
Pozdrawiam !
[ Dodano: 2013-04-02, 16:32 ]
mściwa kolego, bo nie każdy musi trasy walić non stop jak kolega xD auto to pewnie nie stygnie nawet ? :Dtx-didi pisze:i to wszystko kolego zrobiles w silniku, ktory masz w podpisie (180 AKE) ?DFC Concept pisze:a ja się wyłamię i powiem, że w 90% przypadków w 2,5 TDI V6 za wycieki odpowiedzialna jest zapchana odma oleju :D i fama poszła, że te silniki ciekną, a nikt do odmy nawet nie zagląda. Prawda jest taka, że zapchana odma powoduje nadciśnienie w silniku i wtedy wyciska olej najsłabszym miejscem, bądÂź tak jak w moim gdy auto zakupiłem, pod maską była fontanna zewsząd. Wymieniłem tylko odmę i umyłem silnik i od 20 tys. km. suchość w temacie. a dokładnie to odmy nie wymieniłem tylko usunąłem niepotrzebny filtr (ochronę środowiska ma gdzieś) i wiem, że już nigdy tam zaglądać nie będę musiał :D sprawdzone na nie jednym 2,5 tdi
'msciwa bestia' jak sie w zimie robi po kilka kilometrow ....dragon100 pisze: Tutaj to jeszcze pikuś a golfy i jetty 1.3 na pełnym wtrysku to dopiero jazdy miały a najbardziej w zimęOdma mściwa bestia
Usunięte zgodnie z 27. pkt Regulaminu.