Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 TDi] wyciek oleju

Silniki wysokoprężne
Awatar użytkownika
pastaldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pastaldo » 05 mar 2013, 09:04

Wczoraj rozmawiałem z poprzednim właścicielem i ciekawych rzeczy się dowiedziałem. Powiedział mi że wyciek jest minimalny i tylko z pod uszczelki pod miska olejową i po obejrzeniu faktycznie. Pasek jest tłusty bo chyba jakas rozla zaczeła delikatnie popiskiwac i ktoś mu doradził żeby psiknął WD-40 lub plakiem sam nie pamieta i dlatego jest tłusty.

On wyciek olał bo od wymiany do wymiany twierdził że dolewał setke oleju. U mnie sał w jednym miejscu 3 tygodnie na betonie i nawet kropli nie uronił wiec to chyba faktycznie nic poważnego.

Tak czy inaczej oddam do wymiany termostatu to poprosze żeby mechanik to dobrze obejrzał i jesli będzie rozbierał az do rozrządu żeby wymienić ten pie... termostat to każe mu pasek wymienić dla spokoju.

Jak będzie zrobione to dam znać czy i co było zmieniane. Narazie dzięki.

Awatar użytkownika
DFC Concept
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DFC Concept » 31 mar 2013, 21:25

a ja się wyłamię i powiem, że w 90% przypadków w 2,5 TDI V6 za wycieki odpowiedzialna jest zapchana odma oleju :D i fama poszła, że te silniki ciekną, a nikt do odmy nawet nie zagląda. Prawda jest taka, że zapchana odma powoduje nadciśnienie w silniku i wtedy wyciska olej najsłabszym miejscem, bądÂź tak jak w moim gdy auto zakupiłem, pod maską była fontanna zewsząd. Wymieniłem tylko odmę i umyłem silnik i od 20 tys. km. suchość w temacie. a dokładnie to odmy nie wymieniłem tylko usunąłem niepotrzebny filtr (ochronę środowiska ma gdzieś) i wiem, że już nigdy tam zaglądać nie będę musiał :D sprawdzone na nie jednym 2,5 tdi :)
Usunięte zgodnie z 27. pkt Regulaminu.

dragon100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dragon100 » 01 kwie 2013, 11:39

Mądre słowa. Gdy Odma zapchana to i spod miski olejowej będzie leciało bo ciśnienia będą. Tutaj to jeszcze pikuś a golfy i jetty 1.3 na pełnym wtrysku to dopiero jazdy miały a najbardziej w zimę ;-) Odma mściwa bestia

tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: tx-didi » 01 kwie 2013, 17:15

DFC Concept pisze:a ja się wyłamię i powiem, że w 90% przypadków w 2,5 TDI V6 za wycieki odpowiedzialna jest zapchana odma oleju :D i fama poszła, że te silniki ciekną, a nikt do odmy nawet nie zagląda. Prawda jest taka, że zapchana odma powoduje nadciśnienie w silniku i wtedy wyciska olej najsłabszym miejscem, bądÂź tak jak w moim gdy auto zakupiłem, pod maską była fontanna zewsząd. Wymieniłem tylko odmę i umyłem silnik i od 20 tys. km. suchość w temacie. a dokładnie to odmy nie wymieniłem tylko usunąłem niepotrzebny filtr (ochronę środowiska ma gdzieś) i wiem, że już nigdy tam zaglądać nie będę musiał :D sprawdzone na nie jednym 2,5 tdi :)
i to wszystko kolego zrobiles w silniku, ktory masz w podpisie (180 AKE) ?
dragon100 pisze: Tutaj to jeszcze pikuś a golfy i jetty 1.3 na pełnym wtrysku to dopiero jazdy miały a najbardziej w zimę ;-) Odma mściwa bestia
'msciwa bestia' jak sie w zimie robi po kilka kilometrow ....

Awatar użytkownika
DFC Concept
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DFC Concept » 02 kwie 2013, 16:29

prego, prego przyjacielu :D

Tylko odma, a lało się zewsząd gdzie mogło. Nalałem syntetyka (taki był) longlife i jeszcze z 5-6 tys. mogę na dzień dzisiejszy zrobić do zmiany oleju, aj lecą te kilometry lecą :/ o wartości spalonej ropy wolę nawet nie myśleć xD zrobiłem już teraz dokładnie 24 tys. i dalej sucho i czysto tak jak umyłem, jak będę miał chwilkę to mogę zrobić fotki jak ktoś nie wierzy :)
Na prawdę to podciśnienie wyciska olej i w większości pomaga wymiana samej odmy, bądÂź wywalenie tego filterka z odmy (poziom expert - bo dużo osób myśli, że to istotny element, a ja nie wywalę 300 pln na kawałek plastiku z kawałkiem białej szmaty, bo środowisko... co mnie to, że środowisko ? to tak samo jak by trzeba było to mieć bo Alan... a kogo Alan obchodzi ?) a sprawdzone to jest na niejednym TDI :) i jedzie się gdzieś na warsztat uszczelnić silnik, a oni wywalą filterek z odmy, umyją silnik, a bulisz za uszczelnienie i uszczelki ori pewnie bo wszyscy tak od zamienników uciekają, a powiem szczerze, że do żadnego swojego auta jeszcze nic ori nigdy nie kupiłem (chyba, że używane, albo spinki ciężkie do dostania xD), ale klient nasz Pan więc jak ktoś mi mówi, że chce ori to tel na serwis i się robi :D no i oczywiście nie namawiam na używanie zamienników xP

Tylko problem mam typu takiego, że Adik potwornego Notlauf-a załapał i na razie stoi, bo nie mam czasu ani pomysłów.

Pozdrawiam !

[ Dodano: 2013-04-02, 16:32 ]
tx-didi pisze:
DFC Concept pisze:a ja się wyłamię i powiem, że w 90% przypadków w 2,5 TDI V6 za wycieki odpowiedzialna jest zapchana odma oleju :D i fama poszła, że te silniki ciekną, a nikt do odmy nawet nie zagląda. Prawda jest taka, że zapchana odma powoduje nadciśnienie w silniku i wtedy wyciska olej najsłabszym miejscem, bądÂź tak jak w moim gdy auto zakupiłem, pod maską była fontanna zewsząd. Wymieniłem tylko odmę i umyłem silnik i od 20 tys. km. suchość w temacie. a dokładnie to odmy nie wymieniłem tylko usunąłem niepotrzebny filtr (ochronę środowiska ma gdzieś) i wiem, że już nigdy tam zaglądać nie będę musiał :D sprawdzone na nie jednym 2,5 tdi :)
i to wszystko kolego zrobiles w silniku, ktory masz w podpisie (180 AKE) ?
dragon100 pisze: Tutaj to jeszcze pikuś a golfy i jetty 1.3 na pełnym wtrysku to dopiero jazdy miały a najbardziej w zimę ;-) Odma mściwa bestia
'msciwa bestia' jak sie w zimie robi po kilka kilometrow ....
mściwa kolego, bo nie każdy musi trasy walić non stop jak kolega xD auto to pewnie nie stygnie nawet ? :D
Usunięte zgodnie z 27. pkt Regulaminu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja