Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] [ A6 C6 4F2 2.0 TDI CAHA HCK ] Piszczenie ze skrzy

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
dev1lo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] [ A6 C6 4F2 2.0 TDI CAHA HCK ] Piszczenie ze skrzy

Post autor: dev1lo » 26 mar 2013, 22:11

witam,
Od kilku miesięcy użytkuje ww. Audi, przebieg 80K km . Około 4 m-cy temu, z powodu nadmiernych drgań, wymieniłem koło dwumasowe ( LUK ), sprzęgło ( komplet wraz z łożyskiem oporowym - oryginalne Audi - LUK ) + łożysko igiełkowe. Wszystko działa jak należy aczkolwiek 3 miesiące temu zauważyłem pisk ( jakby zużyte łożysko ) pochodzące z okolic łączenia skrzyni i silnika. Myślałem, że może to być łożysko igiełkowe bo sposób wyjęcia starego łożyska ( młotek i śrubokręt ) pozostawał wiele do życzenia ( mechanik nie bardzo miał narzędzia do wyjęcia tego z wału, więc po prostu je wydłubał … ).
Około 2 m-ce temu, skrzynia została zdemontowana, łożysko igiełkowe sprawdzone ( smar, igiełki okay ), koło dwumasowe sprawdzone pod kątem luzów tak samo jak i sprzęgło. Wymieniliśmy natomiast łożysko oporowe ze względu na wyszczerbienia w obudowie, których wcześniej raczej nie było. Skrzynia wyczyszczona, złożona, wszystko było fajnie, ale piszczenie znowu powróciło.
Czy ktokolwiek przerabiał ten temat lub spotkał się z podobnym problemem? Czy problemem może być wymienione sprzęgło lub koło dwumasowe, łożysko dwumasy ( jeśli dwumasa ma łożysko )?
Generalnie piszczenie:
• Jest słyszalne tylko na zewnątrz wiec nie ma wielkiej tragedii
• Pochodzi z okolic łączenia silnika ze skrzynią
• Odgłos jest podobny zużytego łożyska
• Wciśnięcie sprzęgła niczego nie zmienia
• DÂźwięk jest słyszalny tylko na biegu jałowym lub jak kto woli ‘na luzie’
• Po dodaniu gazu zanika więc występuje w zakresie do 1000 obrotów
• piszczenie występuje sporadycznie co około 2000 km na rozgrzanym i zimnym silniku po czym przez jakiś czas wszystko jest w porządku
• dziś zauważyłem, że jeśli włączę wsteczny bieg i przejade kilka meterów, problem znika po czym wraca po następnym odpaleniu auta

Mechanik twierdzi, ze problemem mogą być sprężyny w dwumasie lub sprzęgle, ale to nie brzmi jak odgłos sprężyny…
Proszę o pomoc 
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, 19:19 przez dev1lo, łącznie zmieniany 4 razy.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 26 mar 2013, 22:14

dev1lo, _powitania

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja