Piotruś,
bardzo Ci dziękuję za fachową poradę !
Ale mam kilka pytań propos Twojego proponowanego rozwiązania z wyciągnięciem przewodów od pompy paliwa i podłączenia osobnego zasilania.
Mianowicie..
ten głowny filtr paliwa znajduje się gdzieś pod maską, muszę odpiąć przewody paliwowe od niego i do zasilania przyczepić te nowe długie przewody i na końcu podłączyć je do baniaka z nowym Olejem Napędowym (tutaj mam pytanie, skoro pompa paliwa teraz bedzie wypompowywać paliwo z baku do osobnego baniaka to jaka siła wpompuje paliwo z baniaka z nowym ON do silnika?
Samo zassie to paliwo? czy muszę zrobić tak by z tego baniaka który ma zasilać mi silnik paliwo samo ciekło jak bym odczepił wężyk od tych przewodów idących do zasilania silnika? Czyli jak mam pojemnik z ON to nie mogę włożyć do niego węzyka od góry tylko od dołu? czyli musiałbym zrobić coś na zasadzie kraniku ? tak jak było na w komarkach?
[ BPP 2.7 179 KM] Problem z benzyną w baku
- krawcraf
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krawiec
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Panowie to, że kiedyś się dolewało benzyny do diesla to nie znaczy, że teraz też tak można i nie szkodzi to "silnikowi". Kiedyś za przeproszeniem można było nasikać do baku i też przepalił. Do obecnych diesli na PD a już zwłaszcza common rail nie wlewamy nawet grama benzyny. To są układy cholernie czułe. Znam osobiście dwa przypadki gdzie nalanie benzyny wykończyło takiego diesla. Pierwszy przypadek dotyczył 2.0tdi CR po kilkuset metrach stanał i skończyło się na wymianię szyny CR. Drugi to mondeo tdci CR. Laska z pracy do zastępczego samochodu włała benzynę zamiast diesla i tez padł CR.
PS. ÂŻeby nie było, że tylko straszę. Ojciec do Reni Magnum wlał ok 80l benzyny do zbiornika ~400l i nic się nie stało. Mówił, że nabrał mocy na prostych ale pod górki słabo się zbierał
PS. ÂŻeby nie było, że tylko straszę. Ojciec do Reni Magnum wlał ok 80l benzyny do zbiornika ~400l i nic się nie stało. Mówił, że nabrał mocy na prostych ale pod górki słabo się zbierał

Mody:
185@218PS, 395@450NM
Tempomat
Końcówki RS
Środek S-Line
Będzie:
Kamera cofania
TV
Bluetooth
Shadow Line
185@218PS, 395@450NM
Tempomat
Końcówki RS
Środek S-Line
Będzie:
Kamera cofania
TV
Bluetooth
Shadow Line
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Lech
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
wczoraj sobie tak sam problem zafundowalem na szelu i zatankowalem zamiast diesla benzyne. w proporocji 60/40 masakra.przejechalem jakies 40km na tym.paliwo oczywiscie wypomporwalem z baku i wlalem nowe.najelpeszym sposobem i wedluyg mnie jedynym szybkim i relatwywnie bezpiecznym jest wymonotwanie zasilania i powrotu z flitra paliwa jeden przewod do zbiornika z czystym paliwem drugi z felernym do wypompowania tak jak opisuje kolega Piotrus.wymontowywanie wieka z pod kanapy czy proby zaciagania wezykiem moga skonczyc sie fiaskiem lub uszkodzeniem delikatnych elementow.pzdr
Witam.
Ja przez roztargnienie do 8 ltr. ropy dolałem 40 litrów benzyny ( 98 verva), zrobiłem w trasie na tej mieszance 80 km.
Zorientowałem się dopiero jak silnik zaczął tracić moc i kopcić na biało.
Wrócilem oczywiście na lawecie.Aby wypompować benzynę zastosowałem sposób Piotrka.
I teraz najciekawsze, wszystko ok, silnik nic nie ucierpiał, latam 3 dzień i wszystko wydaje się być w porządku.
Nie wiem czy miałem szczęście, czy ta konstrukcja motoru jest tak wytrzymała.
Pozdrawiam.
Ja przez roztargnienie do 8 ltr. ropy dolałem 40 litrów benzyny ( 98 verva), zrobiłem w trasie na tej mieszance 80 km.
Zorientowałem się dopiero jak silnik zaczął tracić moc i kopcić na biało.
Wrócilem oczywiście na lawecie.Aby wypompować benzynę zastosowałem sposób Piotrka.
I teraz najciekawsze, wszystko ok, silnik nic nie ucierpiał, latam 3 dzień i wszystko wydaje się być w porządku.
Nie wiem czy miałem szczęście, czy ta konstrukcja motoru jest tak wytrzymała.
Pozdrawiam.