[ ALG 2.8 193 KM] Uszkodzony czujnik temperatury cieczy
-
- Forum Audi A6 / A7
[ ALG 2.8 193 KM] Uszkodzony czujnik temperatury cieczy
Witam. Po podłączeniu VAGA pod moje audi zobaczyłem że temperatura na vagu miała około 62 stopnie a na liczniku 90 czyli czujnik daje do ecu złe dane. I tu moje pytanie czy czujnik do Ecu jest osobny czy jeden od cieczy odpowiada za wszystko.
Laskus
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
Tzn. mam takie objawy jak by samochodu brakowało paliwa robi to na benzynie i na lpg po dodaniu np pół gazu na biegu neutralnym robi buuuu.. i wtedy dopiero idą obroty w górę. Jest to wkurzające ponieważ mam skrzynie automatyczną i wiadomo chcę przyspieszyć dam mu gazu szybko to szarpnie przez to że robi to co wyżej pisałem. Po rozgrzaniu się do temperatury 90 stopni jest wporządku. Po prostu czujnik oszukuje komputer źle mu dawkuje mieszankę powietrza z benzyną. Spalanie nie jest najgorsze jak na okres zimowy. A na kompie wykazało zero błędów. A poprostu doszliśmy do tego że na kompie pokazało dużo mniejsza temperature silnika niż pokazywało na liczniku.
Laskus
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Odnośnie czujnika polecam lekturę: https://a6klub.pl/diagnoza-czujnika-i-instalacji-elektrycznej-g2-g62-vt53787.htm?postdays=0&postorder=asc&vote=viewresult