pastaldo pisze:Siemano, 
I jak tam kolego kostek zdziałałeś coś z tą chińską nawigacją? Jak się spisuje?
Witam
Puki co jeszcze  przymierzam się do  zmiany tego menu na RNS'owe   . Wiem  już jak zmieniać pliki grafik i  edytować  menu , kwestia  znalezienia  czasu  i opracowanie  nowego menu. Puki co  wgrałem sobie  "skórkę"  którą opracował jakiś  Rosjanin jak to wygląda  :
Jak na tym filmiku 
Filmik nowego Menu  
Całkiem  fajnie to wygląda i jest  ciemniejsze niż  oryginał  ( poprzedni wygląd  menu radia wyglądał  tandetnie ) ten  jest już znośny. Ale i tak  pobawię się aby go zmienić,. 
Co do  Radyjka , to jestem całkiem  zadowolony. Argumenty:
PLUSY:
- Wsparcie z Chin miałem jak popsułem  rejestr w radiu  ( bawiąc się w  zmiany ;P )  przysłali mi  link do nowego firmware, Teraz mogę się  bawić  do woli 

- Większe możliwości od RNS'e  bez dokupowania kosztownych modułów, map, itd. Mianowicie ,
- NAWIGACJA AUTO MAPA - chodzi świetnie,
- BLUETOOTH - zestaw głośnomówiący , 
- Transmisja przez BT i obsługa odtwarzacza muzyki w  tel. z poziomu radia  ( zmiana piosenek itd. ) 
-, RADIO FM 

.
- TUNER TV - zwiesiłem się na 30 $ a miałbym  tuner DVBT zawsze można go domówić 

i chyba to zrobię 

-  Obsługa  przycisków  z kierownicy , odczyt podstawowych  parametrów z FISA , spalanie , itd ..  Moduł CAN-BUS ( u mnie nie działa bo nie mam  w swojej A6 z 97 roku magistrali CAN-BUS 

( )
- Możliwość wgrania  jakiejkolwiek  nawigacji  na WIN CE 6 
- Wejścia i wyjścia multimedialne do podłączenia dodatkowych sprzętów  , wzmacniaczy, suba , kamery  cofania , sygnałów  na AUX itd,
- Obsługa  filmów  z Pendriva , mp3 
- Można podłączyć  więcej  monitorów  ( osobiście nie potrzebuję ale jak co to mam 

) 
- Wygląd ala RNS - funkcje multimedialne 
- jakość plastików - nie jest to RNS'e ale  plastiki nie podjeżdżają materiałem na doniczki wieć jest przyzwoicie 

- Jakość dÂźwięku -Nie jestem melomanem ale  myślę że  dÂźwięk jest przyzwoity jak na Chinola ( Brak jakiś  trzasków, bas jest normalny a nie jakiś  stłumiony ( oczywiście to też zasługa głośników ), sopran jest również  ok nie skrzeczący,   Moc  radia jest zadowalająca  , jest korektor  dÂźwięku jak w Winamp'ie  więc można  ładnie sobie to  jakoś wystroić  pod nasze  głośniki , Podejrzewam że  z systemem BOSE gra to jeszcze ładniej. Jakość zależna  również  od rodzaju nośnika, wiadomo że od MP3 jest  o niebo lepsza  płyta audio 

Może nie MINUSY a raczej  rzeczy które mi się  średnio podobają :
- Wygląd fabrycznego menu, Jak dla mnie jest brzydkie szczególnie  wygląd ekranu radia , z nowym menu jest już lepiej ale to nie RNS ale jestem  na dobrej drodze by to naprawić 

- Ilość przewodów z tyłu radia , po podłączeniu kostki z przewodami od multimediów  miejsca ubyło strasznie ,  udało mi się to jakoś  upchać za klima-tronikiem i   radyjko ładnie doszło  do  końca .
- Ekran dotykowy jest ok ale  nie jest to pojemnościowy  jak  w tabletach więc nie spodziewajmy się cudów, Pracuje za to całkiem nieÂźle  , przyciski do obsługi  funkcji i ikonki są dość  duże wiec nie problem w nie trafić / więc to w sumie nie minus 

- Początkowo miałem  problemy z odbiorem radia  po podłączeniu  radia bezpośrednio  pod antenę ( która mi sie ułamała ) radia non stop gubiły się szczególnie  tu w Norwegii ( spora ilość  tunelów i gór ) , pojawiały się też ciągłe szumy . Jednak postanowiłem dołączyć wzmacniacz antenowy który był w komplecie ( nie wiem czemu  tego nie zrobiłem wcześniej ) ,oraz zmieniłem  antenę na nową  ( elektrycznie wysuwaną) , wątpię aby antena tak  dużo dała więc to chyba  zasługa mini wzmacniacza który sprawił że  znalazło  mi wszystkie możliwe stację oraz nic już nie szumi 

a dÂźwięk  jest  w stereo :P 
- Lokalizacja  samego radia w a6 jest   prawdę mówiąc nie przemyślana , trzeba oderwać  wzrok od drogi aby przełączyć  co jest uporczywe ( ale do  tego mamy pilot w zestawie i  funkcje obsługi kierownicy ) 
- Folia na ekranie której jeszcze nie zrywałem jest niby przezroczysta a jednak troszke mleczna ,   dostają się  pod nie pęcherzyki powietrza i  troszkę wkurzają  ale to zostawiłem ze względu na ochronę ekranu dotykowego . Można sobie ją zmienić na jakąś  lepszą  które  są dostępne na  rynku .
Ogólnie więc muszę stwierdzić, że  radyjko jest  wart swojej ceny 1500zł ( koszty zmiany koszy na  2 din to już inna bajka ) 
Gdy uporam się  z tym menu  będzie  to  poważny konkurent dla RNS'e 

o ile można z nim konkurować... 
Plany :
- Zmiana menu ( kwestia czasu którego  ostatnio mam mało ) myślę że do końca miesiąca  coś już wymodzę.
- Podłączenia kamery cofania ( niektórzy mówią że  to dziadostwo  bo to trzeba " umieć parkować/ cofać ")  czasem jednak się przydaje gdy nic nie widać a krawężniki  same wyrastają z pod ziemi... Poza tym  skoro już mam  taką opcje w tym radiu to czemu ją nie wykorzystać 

W razie pytań .....  proszę je zadawać 

Pozdrawiam Tomasz