[All quattro] czy rozmiar opon musi byc jednakowy??
-
- Forum Audi A6 / A7
[All quattro] czy rozmiar opon musi byc jednakowy??
Witam, mam pytanko czy w Audi z napędem na 4 koła koniecznie muszą być założone takie same opony na obie osie?? , tzn czy np z przodu mogę mieć rozmiar 205/50 a z tyłu jakiś 225/50? Słyszałem mit że w Quattro muszą być jednakowe oponki rozmiarowo... Dzięki za odp
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1994
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1994
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
no to obalamy: w quattro trzeba stosować wszystkie koła o jednakowej średnicy - w przeciwnym razie torsen będzie miał niepożądane naprężenia.
ÂŚrednicę danego wymiaru opon można sprawedzić na dowolnym kalkulatorze rozmiarów opon
Nigdy nigdzie nie znalazłem informacji, jaka tolerancja jest dopuszczalna - na logike mozna przyjąć, że dopuszczalna jest różnica wynikająca ze zużycia bieżnika (nowe 8 mm czyli 16 na średnicy, zjechane równo ze wskaźnikiem - 2 mm czyli na średnicy 4 mm - zostaje 12 mm - dość sporo)
ÂŚrednicę danego wymiaru opon można sprawedzić na dowolnym kalkulatorze rozmiarów opon
Nigdy nigdzie nie znalazłem informacji, jaka tolerancja jest dopuszczalna - na logike mozna przyjąć, że dopuszczalna jest różnica wynikająca ze zużycia bieżnika (nowe 8 mm czyli 16 na średnicy, zjechane równo ze wskaźnikiem - 2 mm czyli na średnicy 4 mm - zostaje 12 mm - dość sporo)
-
- Forum Audi A6 / A7
zgadza się - podałem tylko teoretyczną tolerancję która moim subiektywnym zdaniem jest do przyjęciaZelvaBOi pisze:Tylko malo kto pewnie zostawia dwie lyse i kupuje dwie nowe. Poza tym w Quattro roznice w zuzyciu sa sporo mniejsze niz w napedzie na jedna os....
co do poślizgu... nie kuś bo zaraz polecę zakładać szersze lacie na tył :lol:
Wiem że profil opony wylicza się z szerokości , ale na przykład opona 185/65 ma prawie taką samą średnicę jak 205/60 . Więc wysykość taka sama , ale szerokość jednak inna .
To tylko przykład . Nie chce mi się liczyć innych opon , ale są opony o różnych szerokościach i profilach , ale średnicę mają tą samą
To tylko przykład . Nie chce mi się liczyć innych opon , ale są opony o różnych szerokościach i profilach , ale średnicę mają tą samą
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
liczenie kalkulatorem za wiele nie powie .
w praktyce opony róznych firm a tego samego rozmiaru mogą się różnić wysokością i to znacznie i całe to liczenie o kant potłuc.
odnośnie tematu: rozmiar i typ w quattro bezdyskusyjnie jednakowy .co do szerokości równięż- ma ona wpływ na zachowanie torsena a konkretnie na procentowy rozdział mocy na przód/tył .
jeśli się wozisz to nie poczujesz ale jak upalasz to szybko założysz 4 jednakowe
w praktyce opony róznych firm a tego samego rozmiaru mogą się różnić wysokością i to znacznie i całe to liczenie o kant potłuc.
odnośnie tematu: rozmiar i typ w quattro bezdyskusyjnie jednakowy .co do szerokości równięż- ma ona wpływ na zachowanie torsena a konkretnie na procentowy rozdział mocy na przód/tył .
jeśli się wozisz to nie poczujesz ale jak upalasz to szybko założysz 4 jednakowe