To co mam podać linka i zdjęcia żebyście zobaczyli jak mówiłem jestem nowy i się nie znam dlatego pytam bo gdybym się znał to bym się na forum nie rejestrował, czytałem dużo i tak jak napisałem jest możliwy tylko i wyłącznie tuning że tak powiem elektroniczny silnika( a zarazem nie wiem czy on ingeruje w silnik mechanicznie) bo nie wiem jak nazywają to profesjonalnie a urządzenie to faktycznie kosztuje tyle ile napisałem (z robociną pewnie ze 2-3 klocki), nie wiem może warsztat mechaników robi ludzi w konia tego nawet czarodziej od razu nie odgadnie, poza tym te porównania do lidla....zamiast pomocy to ośmieszanie

Nie interesuje mnie żaden BOX one są dla diesli, tylko chip i pytam się czy ten modyfikujący elektronicznie ma w ogóle sens ?

Tobie chodzi zapewne o taki chip "profesjonalny"-
"Chiptuning w rozumieniu "tuningowym" jest to modyfikowanie oprogramowania sterującego silnikiem, jest więc zmianą oprogramowania komputera sterującego silnikiem tak, aby uzyskać wyższą sprawność, moc i moment obrotowy, oraz ewentualnie zmniejszyć nieco zużycie paliwa przy niezmienionym stylu jazdy użytkownika. W nazewnictwie elektronicznym "chip" oznacza układ scalony. W komputerach sterujących silnikiem modyfikowana jest najczęściej zawartość zewnętrznej pamięci programu, umieszczona zwykle w układzie scalonym."

Natomiast mi chodzi o taki chip "amatorski według ciebie"-
"V-tech RTS jest przenośnym programatorem, umożliwiającym odczytywanie i zapisywanie programów z i do sterownika silnika (ECU) przez gniazdo diagnostyczne.
Z pomocą V-tech RTS możesz dowolnie wybierać pomiędzy programem oryginalnym i jednym z dwóch programów zmodyfikowanych (chipów). Wszystkie są przechowywane w programatorze i nie potrzebujesz notebooka czy PC, żeby przeprogramować auto. Przypinasz programator do gniazda OBD w kabinie samochodu i wybierasz program. Twoje auto może zmienić swoje oblicze w kilka minut!
Przykładowe warianty dwóch programów tuningowych to:
chiptuning (zwiększona moc i moment obrotowy), ekotuning (obniżone zużycie paliwa)
chiptuning do jazdy na co dzień, chiptuning ekstremalny (na wyścigi)chiptuning auta wyścigowego/rajdowego z trzema różnymi ustawieniami osiągów
chiptuning do jazdy na co dzień, obniżenie mocy (np. gdy pożyczasz auto swojemu kochanemu dziecku

)"
PS. Do lidla to ja sobie po bułki chodzę