Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] chipowanie mojego audi

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
audimotor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] chipowanie mojego audi

Post autor: audimotor » 16 lut 2013, 12:15

Zastanawiam się czy warto wstawić chipa elektronicznego v-tech rts do audi 2.7 biturbo quattro tiptronic, koszt jaki ja znalazłem najtańszy to 880zł<cena samego urządzenia>a szukam w okolicach Olsztyna w odległości max do 150 km. Chip ten umożliwia odczytywanie i zapisywanie programów z i do sterownika silnika (ECU) przez gniazdo diagnostyczne. Można wgrać dwa programy podobno plus oryginaly z danego typu silnika np. ustawienie ze zmniejszeniem spalania, ustawienie sport które zwiększa moment obrotowy i HP. Ktoś montował u siebie ? I czy widać dużą różnicę ? Może w tych okolicach możecie polecić ewentualny sprawdzony salon tuningu?
Podobno ten programator zawiera też jakiś czytnik błędów przez co można samemu zmieniać ustawienia i kasować ewentualne błędy silnika itp w nieskończoność, nigdy tego na oczy nie widziałem więc potrzebuję podpowiedzi, jak to jest z tym cudeńkiem <cwaniak> ?

No to jak nikt tego nie ma założonego ? A może da rade to samemu zamontować i ustawić, potem wiem że można przekładać do innego auta więc urządzenie uniwersalne...

PS. Przyszedł czas na tuning <rotfl>

blady99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blady99 » 17 lut 2013, 09:39

Samemu zmienicac ustawienia przekladac itd.. I wszystko za 800 zl a w lidlu po 599..:) zacznij moze od poczytania innych watkow nt takich chipow/ boxow a potem zadawaj pytanie. A stwierdzenie o przekladaniu do innego auta to rodem ze sklapu mango.

audimotor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audimotor » 17 lut 2013, 14:35

To co mam podać linka i zdjęcia żebyście zobaczyli jak mówiłem jestem nowy i się nie znam dlatego pytam bo gdybym się znał to bym się na forum nie rejestrował, czytałem dużo i tak jak napisałem jest możliwy tylko i wyłącznie tuning że tak powiem elektroniczny silnika( a zarazem nie wiem czy on ingeruje w silnik mechanicznie) bo nie wiem jak nazywają to profesjonalnie a urządzenie to faktycznie kosztuje tyle ile napisałem (z robociną pewnie ze 2-3 klocki), nie wiem może warsztat mechaników robi ludzi w konia tego nawet czarodziej od razu nie odgadnie, poza tym te porównania do lidla....zamiast pomocy to ośmieszanie :| Nie interesuje mnie żaden BOX one są dla diesli, tylko chip i pytam się czy ten modyfikujący elektronicznie ma w ogóle sens ?

<radocha> Tobie chodzi zapewne o taki chip "profesjonalny"-
"Chiptuning w rozumieniu "tuningowym" jest to modyfikowanie oprogramowania sterującego silnikiem, jest więc zmianą oprogramowania komputera sterującego silnikiem tak, aby uzyskać wyższą sprawność, moc i moment obrotowy, oraz ewentualnie zmniejszyć nieco zużycie paliwa przy niezmienionym stylu jazdy użytkownika. W nazewnictwie elektronicznym "chip" oznacza układ scalony. W komputerach sterujących silnikiem modyfikowana jest najczęściej zawartość zewnętrznej pamięci programu, umieszczona zwykle w układzie scalonym."

<hura> Natomiast mi chodzi o taki chip "amatorski według ciebie"-
"V-tech RTS jest przenośnym programatorem, umożliwiającym odczytywanie i zapisywanie programów z i do sterownika silnika (ECU) przez gniazdo diagnostyczne.

Z pomocą V-tech RTS możesz dowolnie wybierać pomiędzy programem oryginalnym i jednym z dwóch programów zmodyfikowanych (chipów). Wszystkie są przechowywane w programatorze i nie potrzebujesz notebooka czy PC, żeby przeprogramować auto. Przypinasz programator do gniazda OBD w kabinie samochodu i wybierasz program. Twoje auto może zmienić swoje oblicze w kilka minut!
Przykładowe warianty dwóch programów tuningowych to:

chiptuning (zwiększona moc i moment obrotowy), ekotuning (obniżone zużycie paliwa)
chiptuning do jazdy na co dzień, chiptuning ekstremalny (na wyścigi)chiptuning auta wyścigowego/rajdowego z trzema różnymi ustawieniami osiągów
chiptuning do jazdy na co dzień, obniżenie mocy (np. gdy pożyczasz auto swojemu kochanemu dziecku ;) )"

PS. Do lidla to ja sobie po bułki chodzę :>

pavliq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pavliq » 18 lut 2013, 10:55

kup, montuj i podziel się opinią <rotfl>
disco to dla mnie wszystko :)

blady99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blady99 » 19 lut 2013, 08:40

i kosztami pózniejszych napraw <rotfl>

blazej1991
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blazej1991 » 21 lut 2013, 11:57

pavliq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pavliq » 21 lut 2013, 17:15

człowieku, masz 2,7t i oszczędzasz na chipie? Silnik drogi w naprawie. Druga sprawa - na żadnym gotowcu to jeździć poprawnie nie będzie (lejące / pętlące wtryski).
Na żadnym z przesłanych również
disco to dla mnie wszystko :)

MrcZk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MrcZk » 21 lut 2013, 22:25

blazej1991, czy Ty naprawde nie domyslasz sie dlaczego nikt nie chce psiac w tym temacie?
bo jest poprostu smieszny, czy myslisz ze kazde 2.7t jest w takim samym stanie?
napisze wprost : czlowieku ogarnij sie
chcesz wiecej koni jedz na hamownie zobacz ile wypluje koni, nastepnie sprawdz w jakim stanie jest motor wtryski turbina icek itp(mam na mysli uszczelki czujniki i inne pierdoly ktore z biegiem czasu mowia bye bye)
potem pojedz do normalnego tunera i niech napisze program pod Twoj konkretny silnik tak aby nie wysralo sie turbo lub cos inego. Jeszcze prosciej: kupisz gotowca to nie wiesz jak turbo pracuje w dajen chwili nie znasz przebiegu momentu nie znasz temp niczego wiec nei wiesz czy sie nie bedzie grzalo nie wiesz tak naprawde nic...a jak sie cos wysra to bedziesz plakal. mam nadzieje ze pomoglem
1.8T MrcZk'a hybryda itd

blazej1991
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blazej1991 » 22 lut 2013, 12:09

a czy ja napisałem że chce go mieć poprostu zobaczyłem na allegro i się zapytałem was ale wy znawcy odrazu musieliście mnie pojechać a w dieslach taki box dużo ludzi zakłada i nie narzeka jakoś a ja mam silnik w bdb stanie bo wszystko sprawdzałem pół roku temu

vagTDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bar
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: vagTDI » 22 lut 2013, 12:46

W dieslach takich boxów też nikt poważny nie zakłada (chyba że do Golfa II i III :P), box zrobiony przez normalną firmę kosztuję tyle co napisanie programu przez tunera albo nawet minimalnie więcej.

MrcZk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MrcZk » 22 lut 2013, 20:32

Jak widac trzeba Ciebie zjechac aby dotarlo chociaz i to nie jest pewne.Wez pod uwage co napisalismy bo nikt tu zle Tobie nie zyczy.Mozesz tez poczytac negatywne i neutralne komentarze na temat tych boxow na allegro.Silnik w bdb stanie? ile wyplul koni? chcesz wiecej mocy zacznij zbierac kase i zrob z glowa, wtedy napewno bedziesz zadowolony. Tak znawcy z nas na tyle aby wiedziec ze te boxy z allegro sa gowno warte :D
1.8T MrcZk'a hybryda itd

bimbi

Post autor: bimbi » 23 lut 2013, 19:41

moge ci polecic kolege z okolic kielc ktory jest naprawde dobry w te klocki i od ladnych paru lat w tym siedzi mozesz zadzwonic i sie dowiedziec co i jak a nie w firmach ktore naciagaja i roznie to robia

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 23 lut 2013, 20:00

bimbi, po raz kolejny
_powitania

audimotor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audimotor » 24 lut 2013, 21:26

zasięgnąłem porady experta co siedzi w tym od lat paręnastu i powiedział że to nie ma sensu bo bardziej zaszkodzi silnikowi niż coś wskóra z podniesieniem mocy a to że niby paliwa ma mniej palić to jest naciągane bardzo, także na razie podziękuje za tego typu "usprawnienia" i się wstrzymam aż będzie siano na coś konkretniejszego <rotfl>

spiderpp1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spiderpp1 » 07 mar 2013, 22:39

audimotor pisze: wstrzymam aż będzie siano na coś konkretniejszego <rotfl>
słuszna decyzja :]
(wytnij katy i już troszkę uzbierasz,, grosz do grosza" hehe)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl