[C5 2.7 biturbo Quattro] Spalanie
Temat od paru miechów martwy ale coby nie zakładać nowego, to się podepnę tutaj.
Wprawdzie jeszcze testy spalania nie są zakończone ale po wstępnych przeliczeniach wynika, że u mnie komputer pokładowy zaniża o około 0,5L/100km (jeszcze do weryfikacji).
Natomiast jazdą "na emeryta" z prędkością 60-80km/h wg komputera pokładowego można uzyskać średnie spalanie na poziomie 8-9L/100km. Wtedy silnik kręci się w zakresie 1,5-2,5k rpm i w zasadzie cały czas jest to jazda na 5 biegu. Skrzynia tiptronic ustawiona na D.
Akurat moja droga do pracy (około 45km w jedną stronę) Olkusz-Kraków biegnie przez wioski, gdzie i tak za bardzo nie ma sensu cisnąć a potem przez centrum Krakowa, ale nie stoi się w korkach. Jedynie kilka razy na światłach.
Oczywiście... wystarczy tylko trochę poszaleć i średnie spalanie z tej trasy baaardzo szybko leci w górę, tak więc zależy, jak mocno się depta pedał gazu
ÂŚrednią z około 900km wg komputera mam teraz 11.7l/100km praktycznie tylko dojazdy do pracy... ale uwzględnia kilkunastominutowe gonitwy od świateł do świateł co 2-3 dni
Wprawdzie jeszcze testy spalania nie są zakończone ale po wstępnych przeliczeniach wynika, że u mnie komputer pokładowy zaniża o około 0,5L/100km (jeszcze do weryfikacji).
Natomiast jazdą "na emeryta" z prędkością 60-80km/h wg komputera pokładowego można uzyskać średnie spalanie na poziomie 8-9L/100km. Wtedy silnik kręci się w zakresie 1,5-2,5k rpm i w zasadzie cały czas jest to jazda na 5 biegu. Skrzynia tiptronic ustawiona na D.
Akurat moja droga do pracy (około 45km w jedną stronę) Olkusz-Kraków biegnie przez wioski, gdzie i tak za bardzo nie ma sensu cisnąć a potem przez centrum Krakowa, ale nie stoi się w korkach. Jedynie kilka razy na światłach.
Oczywiście... wystarczy tylko trochę poszaleć i średnie spalanie z tej trasy baaardzo szybko leci w górę, tak więc zależy, jak mocno się depta pedał gazu

ÂŚrednią z około 900km wg komputera mam teraz 11.7l/100km praktycznie tylko dojazdy do pracy... ale uwzględnia kilkunastominutowe gonitwy od świateł do świateł co 2-3 dni

popieram:robertukf pisze:ja tam lubię whisky z colą i mam za te samą kasę 2x więcej..123Marcin123 pisze:nie polecam przerabiac auta na gaz to tak jak ktos pije whisky z colą he hespalanie napewno skacze do 16l po miescie
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, 23:09 przez spiderpp1, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja użytkuję samochód od niedawna i jestem lekko przerażony
W mieście praktycznie nie ma mowy o zejściu poniżej 16 l. Staram się jechać bardzo ekonomicznie, do tego stopnia, że samochód zaczyna tracić prędkość - i nic to nie pomaga. Każde przyspieszenie to chwilowo co najmniej 25 l, a ruszanie to w zasadzie 40 l.
Potrafię jeÂździć oszczędnie i mimo szczerych chęci nie udało mi się w mieście tym samochodem - 2.7 bt 250 KM quattro tiptronic - uzyskać wyniku poniżej 16 l. Trasy jeszcze nie robiłem, w tym tygodniu montuję gaz.
Czy taki wynik nie jest sygnałem ostrzegawczym? Mój kolega ma RS4 z tym silnikiem i mu pali mniej! No dobra, mniejszy i w manualu, ale +200 KM!!! WTF? Tak ma być?

Potrafię jeÂździć oszczędnie i mimo szczerych chęci nie udało mi się w mieście tym samochodem - 2.7 bt 250 KM quattro tiptronic - uzyskać wyniku poniżej 16 l. Trasy jeszcze nie robiłem, w tym tygodniu montuję gaz.
Czy taki wynik nie jest sygnałem ostrzegawczym? Mój kolega ma RS4 z tym silnikiem i mu pali mniej! No dobra, mniejszy i w manualu, ale +200 KM!!! WTF? Tak ma być?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Hej, to ja dodam coś od siebie, posiadam auto od pewnego czasu i zauważyłem, że w mieście pali od 20 litrów gazu, trasa różnie ostatnio wynik 17 litrów, nie wiem skąd u was panowie wyniki w mieście rzędu 15 litrów na gazie, dla mnie jest to nie możliwe, nie wierzę wręcz w takie spalanie, zapomniałem dodać, jestem posiadaczem allroada.
w razie problemow pisz pomoge nie staram sie wymadrzac staram sie pomoc ucza sie na bledach 

- zbig_wwl
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Nie wiem, czy ja mam te samochody popsute, ale wynik z ostatniego dłuższego weekend'u w moim olku to 11.5l Pb/100. FIS pokazywał 10.9 - większość trasa, ale raczej dynamiczna jazda. Mogę się założyć, że uprawiając eco-driving zmieściłbym się w 10l Pb. LPG w allroad jeszcze nie mam.
W poprzedniej A6 z 2.7BiT spalanie LPG na trasie miałem okolicach 13l/100. Miasta to nie piszę, bo miasto miastu nierówne, ale spalania powyżej 20l LPG to nie pamiętam, żebym zanotował.
Obydwa auta to manuale.
W poprzedniej A6 z 2.7BiT spalanie LPG na trasie miałem okolicach 13l/100. Miasta to nie piszę, bo miasto miastu nierówne, ale spalania powyżej 20l LPG to nie pamiętam, żebym zanotował.
Obydwa auta to manuale.
Pozdrawiam
zbig_wwl
3.0TFSI by GREGOR10 ~450ps
ps. nie pomagam na PW
zbig_wwl
3.0TFSI by GREGOR10 ~450ps
ps. nie pomagam na PW
- alkapone44
- Forum Audi A6 / A7
- emilzizi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Emil
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
zbig_wwl pisze:Nie wiem, czy ja mam te samochody popsute
Auto masz sprawne

U mnie jest podobniezbig_wwl pisze:ale wynik z ostatniego dłuższego weekend'u w moim olku to 11.5l Pb/100. FIS pokazywał 10.9 - większość trasa, ale raczej dynamiczna jazda.

Też posiadam manualną skrzynię.zbig_wwl pisze:Obydwa auta to manuale.

Witam,
od kilku dni jestem posiadaczem audi allroad 2.7T + tiptronik.
Samochód kupiłem z gazem. Przyznam, że spodziewałem się mniejszego spalania.
Lubię gdy samochód posiada potencjał do tego by przyspieszyć gdy trzeba, ale lubię też gdy pali mało, (odpowiednio mało) gdy mocy nie wykorzystuję i jadę spokojnie.
U mnie sytuacja wygląda tak, że gdy jadę na benzynie z prędkością 100km/h to spalanie wychodzi mi około 12.5l/100. Gdy przyspieszę do 120, spalanie wychodzi na poziomie 14l. Jazda po autostradzie z prędkością 140km to spalanie na poziomie 15-16 litrów pb.
Sprawdzałem nawet, czy uda mi się zejść do poziomu 10 litrów, ale jadąc nawet 60 na piątym biegu nie było to możliwe.
Przy ostatnim tankowaniu gazu spalanie lpg wysło około 30% więcej niż pb.
Chciałbym się dowiedzieć czy to normalne z tym spalaniem, ewentualnie, może ktoś ma pomysły co może być problemem.
Zaskoczyło mnie również, że w tak mocnym silniku, mam w zasadzie takie same przełożenia skrzyni jak w mojej poprzedniej Audi C5 z silnikiem 2.4. Już wtedy wkurzało mnie to, że inżynierowie zrobili tak krótki piąty bieg, a tu ku mojemu zaskoczeniu w znacznie mocniejszym silniku sytuacja jest taka sama i przy prędkości 120km/h mam prędkość obrotową na poziomie 3000obr/min.
A jak to jest u was Panowie. Też macie tak krótkie biegi?
Zastanawiam się, czy winą wysokiego spalania nie jest może ogumienie. Może przyczyną jest zużyta skrzynia biegów.
A może od razu jechać do serwisu?
od kilku dni jestem posiadaczem audi allroad 2.7T + tiptronik.
Samochód kupiłem z gazem. Przyznam, że spodziewałem się mniejszego spalania.
Lubię gdy samochód posiada potencjał do tego by przyspieszyć gdy trzeba, ale lubię też gdy pali mało, (odpowiednio mało) gdy mocy nie wykorzystuję i jadę spokojnie.
U mnie sytuacja wygląda tak, że gdy jadę na benzynie z prędkością 100km/h to spalanie wychodzi mi około 12.5l/100. Gdy przyspieszę do 120, spalanie wychodzi na poziomie 14l. Jazda po autostradzie z prędkością 140km to spalanie na poziomie 15-16 litrów pb.
Sprawdzałem nawet, czy uda mi się zejść do poziomu 10 litrów, ale jadąc nawet 60 na piątym biegu nie było to możliwe.
Przy ostatnim tankowaniu gazu spalanie lpg wysło około 30% więcej niż pb.
Chciałbym się dowiedzieć czy to normalne z tym spalaniem, ewentualnie, może ktoś ma pomysły co może być problemem.
Zaskoczyło mnie również, że w tak mocnym silniku, mam w zasadzie takie same przełożenia skrzyni jak w mojej poprzedniej Audi C5 z silnikiem 2.4. Już wtedy wkurzało mnie to, że inżynierowie zrobili tak krótki piąty bieg, a tu ku mojemu zaskoczeniu w znacznie mocniejszym silniku sytuacja jest taka sama i przy prędkości 120km/h mam prędkość obrotową na poziomie 3000obr/min.
A jak to jest u was Panowie. Też macie tak krótkie biegi?
Zastanawiam się, czy winą wysokiego spalania nie jest może ogumienie. Może przyczyną jest zużyta skrzynia biegów.
A może od razu jechać do serwisu?