Witam,
od dłuższego czasu borykam się z jednym problemem.
Ciągle pali mi się kontrolka CHECK.
Po podłączeniu komputera wychodzą następujące błędy.
0306 - błąd na cylindrze 6
2098 - korekcja mieszanki za katalizatorem - przekroczenie wartości granicznej dla mieszanki ubogiej
2198 - sygnał sondy lambda , 2 rząd cylindrów , czujnik 1 - mieszanka zbyt bogata
Kiedy autem jeżdżę tylko na benzynie błędów nie wywala , jak pojeżdżę trochę na gazie zaraz zapala się check.
Wymieniałem cewki , zamieniałem je miejscami , świece również i zawsze wyskakuję błąd na 6 cylindrze.
Błędy dotyczące mieszanki itp. gazownik twierdzi , że są wynikiem przestawiania się składu mieszanki spowodowanego błędami na 6 cylindrze.
Gdzie mam szukać przyczyny ?
Please o pomoc
[ C6+LPG] Ciągle błąd 0306 - mimo wymiany cewki , świec
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
armandoo pisze:Błędy dotyczące mieszanki itp. gazownik twierdzi , że są wynikiem przestawiania się składu mieszanki spowodowanego błędami na 6 cylindrze.
Skoro na pb nie ma tego problemu to gazownik musi poprawić skoro się podjął montażu i zainkasował gotówkę.armandoo pisze:Kiedy autem jeżdżę tylko na benzynie błędów nie wywala , jak pojeżdżę trochę na gazie zaraz zapala się check.
Jakie masz zamontowane komponenty lpg

grzemo ja rozumiem , że ma poprawić ale co ?
Dlatego proszę was o jakieś sugestie.
On już sam zgłupiał.
Instalacja regulowana była kilka razy. Ostatnio gdzieś na forum wyczytałem i mechanik również mi to zasugerował , że może być uszkodzony od nowości wtryskiwacz gazu na 6 cylindrze.
Co może być przyczyną pojawiania się błędu konkretnie tylko tego 6 cylindra ?
Dlatego proszę was o jakieś sugestie.
On już sam zgłupiał.
Instalacja regulowana była kilka razy. Ostatnio gdzieś na forum wyczytałem i mechanik również mi to zasugerował , że może być uszkodzony od nowości wtryskiwacz gazu na 6 cylindrze.
Co może być przyczyną pojawiania się błędu konkretnie tylko tego 6 cylindra ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Skoro na pb nie ma z nim problemu to raczej nie wina wtryskiwacza pb.
Gazownik sprawdzał wiązkę lub ewentualnie zamieniał wtryski miejscami aby sprawdzić czy usterka pójdzie za wtryskiem.
Bo sprawdzenie wtrysku lpg nie powinno być problemem dla gazownika.
Sterownik lpg był podmieniany, bo może być uszkodzony.
Gazownik sprawdzał wiązkę lub ewentualnie zamieniał wtryski miejscami aby sprawdzić czy usterka pójdzie za wtryskiem.
Bo sprawdzenie wtrysku lpg nie powinno być problemem dla gazownika.
Sterownik lpg był podmieniany, bo może być uszkodzony.
tkamicki5 no właśnie też tak myślę , jakby wtryskiwacz był walnięty to od razu byłoby to widać na komputerze a tu po ustawieniu składu itp. wszystko jest ok.
Chociaż zastanawiające jest to , że po przejechaniu kilku kilometrów już wszystko się rozjeżdza.
Wtryskiwacz będzie zamieniony i zobaczymy wtedy czy błąd pójdzie za nim.
Nie ma co wróżyć , w piątek dam znać bo będzie już wszystko jasne ...
Póki co dzięki za pomoc.
Chociaż zastanawiające jest to , że po przejechaniu kilku kilometrów już wszystko się rozjeżdza.
Wtryskiwacz będzie zamieniony i zobaczymy wtedy czy błąd pójdzie za nim.
Nie ma co wróżyć , w piątek dam znać bo będzie już wszystko jasne ...
Póki co dzięki za pomoc.