[a6, c5, 2.5 tdi] Stukanie, klekotanie odgłosy metaliczne
[a6, c5, 2.5 tdi] Stukanie, klekotanie odgłosy metaliczne
Witam, od niedawna zauwazyłem jakieś dziwne klekotanie w silniku jest to jakby ktoś delikatnie mlotkiem stukał dosyć szybko nie wiem co to jest bo wczesniej tego nie bylo, niby pali i kop jest ok. Moze ktoś mial podobny problem to prosze o pomoc. pozdr.
-
- Forum Audi A6 / A7
na moje oko nie musi to być zaraz wytarcie wałków...większość odrazu o tym,faktycznie może ,ale nie musi,może to hydropopychacz,a może zły kąt wtrysku...też bedzie głośniej pracował i że tak powiem bardziej metalicznie,ale to tylko moja opinia.Znając życie to jak kolega pojedzie do mechanika to mu nic innego nie powie tylko "wałki...ten typ tak Panie ma",pozdrawiam kolegę "lubelaka"
- Levuss
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Stukanie raczej nic nie ma do kata wtrysku. Jeśli prawidłowo ustawimy kąt auto może troszkę ciszej pracować, ale do stukania nic nie ma. Ja obstawiam hydraulikę zaworową ona najpierw zaczyna stukać a dopiero potem "skrobie" wałki. to nie jest tak, że jak zacznie hydraulika się odzywać to od razu idą w p.... wałki. Proponuję zajrzeć pod dekle i na pewno hydraulika będzie do wymiany.
Termostat--120zł
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny
AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE
Wałki rozrządu--1500zł
Hydraulika--1200zł
W pełni sprawny V6 Tdi --bezcenny
AUDI WYDATKI DZIęKI TECHNICE
U mnie też tak jest. Na zimnym silniku głośniej pracuje, a po nagrzaniu cichnie. Zimny silnik, zimne paliwo - wiadomo powoduje głośniejszą pracę silnika. Uwazam również, iż nieprawidłowa praca wtryskiwaczy również zwiększa poziom hałasu. Pocieszające jest, że praca silnika cichnie po nagrzaniu, z tym tylko co się za tym kryje? Jaka niespodzianka?
Pozdrawiam i życzę w Nowym 2009 Roku jak najmniej problemów z naszymi "szóstkami".
Pozdrawiam i życzę w Nowym 2009 Roku jak najmniej problemów z naszymi "szóstkami".
witam wszystkich w nowym roku, a z autem to bylem u roznych mechanikow i kazdy coś innego mówi. Zalalem na orlenie tego najlepszego diesel i po pewnym czasie ustało i teraz jest ok juz nic nie slychac ale sądze ze moze byc cos z wtryskiem ale nie wiem jak narazie to ok ładnie pracuje. Dzieki za odp. pozdro.