Odezwał się do mnie w sprawie mojego ogłoszenia o napinaczu łańcucha do S6. Twierdził że ma firmę i że wystawia faktury.
Niestety przy próbie ustalenia danych firmy zaczęły się schody. Na fakturze pro-forma którą mi przesłał (wygenerowanej na stronie internetowej ) są lipne dane, w dodatku wpisane z palca. NIP jest błędny, adres w Olsztynie który podał - nie istnieje. W CEIDG nie ma żadnego śladu po rzekomej firmie.
A jeśli chodzi o płatność to oczywiście chciał całą kwotę przelewem na konto, bo za pobraniem nie wysyła...
Jak dla mnie jest to bardzo nieudolna próba wyłudzenia $
jak dla mnie po sprawdzeniu jego profilu napewno bym nic od niego nie kupił bez możliwosci sprawdzenia towaru lub odbiór osobisty. On nawet nie ma ani jednego posta napisanego i dołączył do klubu miesiąc temu...
"Dołączył: 2012-12-31, 13:05
Ostatnia wizyta: Wczoraj 18:52 (Minut: 2)
Wizyt: 19 ÂŁączny czas wizyt Minut: 28
[0% z całości / 0,00 postów dziennie]
Ostatni post 2013-01-02, 18:08
Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0 130KM ?!
Napęd: Quattro ?!
Rok: 2007
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: ACZ
Miasto/Region: walbrzych
Data urodzenia: 02 Lip 1958"
Panowie takich tematów było wiele u nas na forum. Do każdej oferty musicie podchodzić ostrożnie i nigdy ale to przenigdy nie wysyłać kasy w ciemno tylko za pobraniem albo odbiór osobisty ewentualnie poprosić sprzedającego o wystawienie na allegro. Kolego Immo czy wysłałeś mu kase?
Nawet powinieneś się jorknąć, zobacz jakie miasto region a dane daje ci na Olsztyn odrazu śmierdzi z kilometra.
Opel Vectra A 1,6 (było i minęło)
Audi 80 B3 1,8 (było i minęło)
Toyota Carina E 1,6 (było i minęło)
Audi 80 B4 2,0 (było i minęło)
Suzuki SX 4 1,6 (było i minęło)
Opel Omega B 2,0 (było i minęło)
Audi A6 Avant jest i niech trwa dalej
Audi A3 Quattro dla żonki
Dlatego poprosiłem o dane firmy i fakturę pro-forma, bo kontakt wydał mi się podejrzany. Gdy w odpowiedzi dostałem lipę to na tym zakończyłem rozmowy z tym panem.
Jako, że po stłuczce potrzebowałem części napisałem w tym temacie jakie części potrzebuję. link
Kilka osób odezwało się do mnie na PW między innymi był człowiek o nicku czescinowe
Zadzwoniłem do niego stwierdził, że posiada części jakie potrzebuję i jeśli prześlę mu pieniądze to jeszcze tego dnia wyśle mi części.
Jako, że zależało mi na czasie a osoba z jaką rozmawiałem wydawała mi się konkretna wysłałem mu kwotę 610 zł na konto bankowe które przesłał mi smsem
Po kilku dniach naiwnego oczekiwania na paczkę spróbowałem zadzwonić do gościa. Oczywiście numer 690 456 463 już był wyłączony, wpisując go w google trafiłem na forum fordclubpolska gdzie był założony temat "Uwaga na Oszusta"
Kolejnego dnia założyłem kolejny temat na tym forum, że kupię chłodnicę i co ciekawe odezwał się do mnie pan ""czescinowe" ale z innym numerem telefonu. Tak się troszkę zapomniał, że zrobił mnie już na kasę
Nie chciało mi się już do niego dzwonić więc wybrałem się na komisariat.
Dyżurny wysyłał mnie do jednego z pokoi gdzie siedziała pani komisarz od przestępstw internetowych.
Zadzwoniła do gościa pod nowy numer 537 417 064 i po próbie wyciągnięcia jego prawdziwych danych przedstawiła mu się, że dzwoni z policji i stawiłem się ja w celu zawiadomienia o przestępstwie.
Oszust "czescinowe" stwierdził, że jest na urlopie i wszystkie części wyśle do mnie dnia kolejnego, wysyłając nawet na numer pani komisarz smsa z podobną treścią.
Policjantka dała mu termin dwóch dni a mi przekazała, że gdyby przesyłka doszła to mam się zgłosić w przeciwnym razie sprawa pójdzie swoim tokiem gdyż jest to przestępstwo.
Co ciekawe, klika dni później zadzwoniłem do jegomościa o odebrał twierdząc, że nie chce sprawy w sądzie i chce się rozliczyć.
Następnego dnia nawet wysłał mi smsa "pieniądze będą jutro przesłane"
Oczywiście nic z tego ani kasy ani gościa. Dlatego ostrzegam was aby nie wpłacać kasy przed odebraniem części.
Jeśli ktoś został oszukany niech się do mnie zgłosi na PW bądź w temacie.
Nie odpuszczę gościowi i jeśli kogoś z was oszukał chociażby na złotówkę to nie pozwalajcie gnojowi na oszustwa !
Dlatego jak się na forach kupuje gdzie nie zna się osobiście człowieka to tylko i wyłcznie za pobraniem się kupuje bo później takie historie sie dzieją. A takich jak ten jegomość jest więcej i trzea na nich uważać bo sądza że są bezkarni bo ludzie będą odpuszczać.
Kolego bury256, współczuję że dałeś się zrobić .....
Jakbyś potrzebował to daj znać na PW, prześlę Ci pseudo-fakturę na podstawie której ten oszust chciał wyciągnąć ode mnie $. Każdy materiał dowodowy może się przydać.
Powodzenia w odzyskaniu co Twoje.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, 18:29 przez user, łącznie zmieniany 1 raz.
Immo pisze:Kolego bury256, współczuję że dałeś się zrobić w człona
Jakbyś potrzebował to daj znać na PW, prześlę Ci pseudo-fakturę na podstawie której ten oszust chciał wyciągnąć ode mnie $. Każdy materiał dowodowy może się przydać.
Powodzenia w odzyskaniu co Twoje.
Na moje oko konto bankowe jest na słupa lub prepaid, nr telefonu też prepaid, więc ani kasy ani oszusta nikt nie znajdzie.
Przykre ale 610zł poszło w komin