Witam serdecznie koleżanki i kolegów. Posiadam Audi A6 Avant z 2000 roku. 1.9 TDI . Przedni zderzak w moim aucie był dość mocno poobijany i obwieszony od spodu tzn. zniekształcony plastik w dolnej części zderzaka. Z uwagi na to postanowiłem zakupić inny zderzak. Tak też zrobiłem. Kupiłem zderzak od auta z 2000 rocznika. Niestety rożni się wyglądem jest to tzw. pólift ma większe halogeny które są osadzone bliżej na zewnątrz kratek. Problem polega na tym że nie mogę tego zderzaka spasować do samochodu mam wrażenie że jest dłuższy, bo jak osadzę go z prawej strony to lewa jest wybrzuszona i odstaje od reflektora około 1 cm. Patrząc względem grila maski to też ucieka lewą stroną do przodu. Podsumowując lewa strona zderzaka jest wysunięta do przodu o jakieś 1- 1,5 cm. Dodam że wzmocnienie jest spasowane i zostało przełożone od tamtego zderzaka starego, typowego przedliftowego. Z błotnikiem i ślizgiem zderzak też pasuje, niestety ucieka przy reflektorze do przodu a na wzmocnieniu jest dopchnięty na maksa. Próbowałem regulować lampą niestety to nic nie daje. Niektórzy z kolegów uświadomili mnie że kupiłem zderzak od wersji przejściowej tzw pólift. Dodatkowo muszę zmienić jeszcze halogeny bo moje stare nie pasują do tego zderzaka. Nie wiem czy dalej robić sobie koszty.
Pytanie moje jest takie czy ten typ zderzaka który kupiłem pasuje do typowej wersji A6 z 2000 roku? Może ktoś z Was miał podobny problem z przekładką zderzaka ? Pozdrawiam.
[A6 C5 Avant] Wymiana zderzaka przód.
obawiam sie ze kupiłes nie ten zderzak co trzeba powinno byc to samo skoro jest z roku 2000 albo tylko tak ci ktoś powiedział moze jest nowszy a wtedy jest problem ,cięzko powiedziec
[ Dodano: 2013-02-06, 22:29 ]
albo podjec do salonu audi wypaytaj sie tylko konkretnie ze masz taki zderzek rózni sie tym i tym i czy mozesz zamontowac byc moze masz jakis numer na zderzaku to bedzie im łatwiej dojsc powodzenia

[ Dodano: 2013-02-06, 22:29 ]
albo podjec do salonu audi wypaytaj sie tylko konkretnie ze masz taki zderzek rózni sie tym i tym i czy mozesz zamontowac byc moze masz jakis numer na zderzaku to bedzie im łatwiej dojsc powodzenia

mi sie tak stało gdy cofałem i zderzak tzn dolna dokładna zachaczyła o krawężnik i tym sposobem zniekształcił mi sie i zderzak i nadkola lekko "wciągło" do środka lampy tez lekko wystawały ale dałem do blacharza który z tym sie pięknie uporał i teraz nawet śladu nie ma
poprostował wszystko zderzak pospawał światła umieścił tak jak powinny być i całość mnie kosztowała 200 zł
zajedz możę do blacharza i niech on to oceni czy Ci masz wszystko okej bo może wystarczy ze troche cos będzie nie tak i zderzak nie bedzie chciał wejść . I może robić to złudzenie ze zderzak jest za "duży" . Ale mogę sie mylić najlepiej by było gdybyś jakieś zdjęcie wrzucił 

Witam.Właśnie wróciłem z garażu gdzie walczyłem ze zderzakiem. Otóż zakupiony prze zemnie zderzak miał drobną naprawę. Po konsultacji z lakiernikiem dowiedziałem się że był z lewej strony szpachlowany. Wnioskuję zatem że jest minimalnie odkształcony dlatego nie można go idealnie spasować. Dziś kombinowałem na różne sposoby.Wymontowałem zderzak i najpierw popuściłem wszystkie wkręty które trzymają wzmocnienie, potem przykręciłem zderzak na dwie główne śruby ustawiając go jak najdokładniej w celu wstępnego spasowania. Ostateczne spasowanie zderzaka postanowiłem zrobić regulując samą część plastikową względem wzmocnienia, czyli nakładkę przesuwałem lewo prawo po belce - wzmocnieniu. Powiem tak jest lepiej ale ta lewa strona nie idzie równo z reflektorem. Hokej - ta listwa chromowana jest środkiem lampy wybrzuszona. Myślę że to wina tego co napisałem na początku postu, czyli zderzak odkształcony z lewej strony. Co do sugestii kolegi yash1n. Przyznaję rację ciężko spasować idealnie przód, chodzi o lamy i błotniki czy nawet maskę tak żeby wszystko było zgodnie z oryginałem. Moim zdanie za dużo możliwości i elementów do regulacji. Wydrukowałem sobie z ELSY szerokości szczelin nadwozia ale ta cała regulacja to wyższa szkoła jazdy. Jeszcze raz dziękują wszystkim za sugestie i chęć "dźwignięcia" problemu. Temat można zamknąć.