[A6 C5 2,5 Q] Maksymalna masa całkowita przyczepy
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 2,5 Q] Maksymalna masa całkowita przyczepy
Witam!
Przymierzam się do zakupu Audi A6 C5 quattro, ale nigdzie nie mogę znaleźć danych o maksymalnej masie przyczepy, którą może ciągnąć A6.
Byłbym wdzięczny gdybyście podali dane z waszych dowodów (poz. O.1 i O.2 przyczepa z hamulcem i bez).
Pozdrawiam!
Przymierzam się do zakupu Audi A6 C5 quattro, ale nigdzie nie mogę znaleźć danych o maksymalnej masie przyczepy, którą może ciągnąć A6.
Byłbym wdzięczny gdybyście podali dane z waszych dowodów (poz. O.1 i O.2 przyczepa z hamulcem i bez).
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 02 paź 2010, 17:05 przez SindbadAkaMlody, łącznie zmieniany 1 raz.
W A6C5 2.5 Quattro mam DMC 2260 kg w przyczepce DMC 1500 razem 3760 kg.
19 stycznia 2013 weszły nowe przepisy:
Czyli po 19 stycznia mogę legalnie ciągnąć swój zestaw mając kategorię B. Dobrze myślę?
19 stycznia 2013 weszły nowe przepisy:
Art. 6 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. stanowi:
Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;
2) kategorii A1:
a) motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 11 kW i SPAM mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i SPAM mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
4) kategorii A:
a) motocyklem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
5) kategorii B1:
a) czterokołowcem,
b) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
7) kategorii C1:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz przyczepy lekkiej,
8 ) kategorii C:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu,
9) kategorii D1:
a)autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, o długości nieprzekraczającej 8 m,
10) kategorii D:
a) autobusem,
11) kategorii T:
a) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
b) zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami),
12) kategorii B+E, C+E, lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w prawie jazdy kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą (przyczepami), przy czym w zakresie kategorii B+E dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t;
13) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w prawie jazdy kategorii C1 i przyczepy;
14) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w prawie jazdy kategorii D1 i przyczepy;
15) kategorii B i C1+E, B i D1+E, B i C+E lub B i D+E - zespołem pojazdów określonym w prawie jazdy kategorii B+E;
16) kategorii C+E i D - zespołem pojazdów określonym w prawie jazdy kategorii D+E.
Czyli po 19 stycznia mogę legalnie ciągnąć swój zestaw mając kategorię B. Dobrze myślę?
z zastrzeżeniem ust. 2,
Zestaw to a6 + przyczepa DMC 1500.
Jest jakaś różnica miedzy typową przyczepką a lawetą?[/code]
Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
Zestaw to a6 + przyczepa DMC 1500.
Jest jakaś różnica miedzy typową przyczepką a lawetą?[/code]
- jacek528
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Diesel
A ja jednak coś pod tym linkiem znalazłem :DEdin pisze:jacek528 tylko że pod tym linkiem nie ma nic związanego z nowymi przepisami i sytuacją opisaną w tym wątku
Jeśli posiadacz prawa jazdy kategorii B ciągnie przyczepę lekką bez hamulców, to dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów może wynieść 4250 kg, przy czym dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może być większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego. Na przykład: pojazd ciągnący o masie własnej 1500 kg i dopuszczalnej ładowności 2000 kg osiąga masę całkowitą 3500 kg. Nie ma przeszkód, aby do tego pojazdu dołączyć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg. Zespół pojazdów zamknie się wówczas w dmc 4250 kg. Posiadacz prawa jazdy kategorii B, jeśli kieruje zespołem pojazdów z przyczepą lekką (do 750 kg) z hamulcem bezwładnościowym, zobowiązany jest do przestrzegania warunku mówiącego, że dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 dmc przyczepy. Inaczej przedstawia się sytuacja, kiedy dopuszczalna masa całkowita przyczepy ciągniętej przez pojazd, którego kierowca posiada uprawnienia kategorii B przekracza 750 kg. Otóż w przypadku, kiedy przyczepa posiada hamulec bezwładnościowy, dopuszczalna masa całkowita przyczepy może być większa od masy pojazdu. W takiej sytuacji dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego musi stanowić co najmniej 1,33 dmc przyczepy. Na przykład: masa własna pojazdu ciągnącego wynosi co najmniej 1500 kg, dopuszczalna ładowność - maksymalnie 500 kg, a dmc przyczepy, wynosi 1500 kg. Razem dmc zespołu wynosi 3500 kg. Przy hamulcu uruchamianym z miejsca kierowcy, dmc przyczepy może być większa niż masa własna pojazdu ciągnącego. Np. masa własna pojazdu ciągnącego wynosi minimum 1700 kg, dmc - maksymalnie 1800 kg, a dmc przyczepy wynosi 1700 kg. Warunek dotyczący nieprzekraczania dmc zestawu 3500 kg został zachowany.
Tutaj chodzi mniej więcej o coś takiego:
Wcześniej przy kategorii B może prowadzić
Auto do 3,5 tony
auto + przyczepka lekka ale razem nie więcej niż 3,5t
auto o wadze 3,5t + przyczepka lekka 750kg czyli razem 4,25t
A według nowych przepisów dochodzi jeszcze opcja samochodu osobowego + innej przyczepy czyli o DMC większej niż 750 kg.
Tylko nikt na razie nie wie jak interpretować ustęp drugi w ustawie.
Wcześniej przy kategorii B może prowadzić
Auto do 3,5 tony
auto + przyczepka lekka ale razem nie więcej niż 3,5t
auto o wadze 3,5t + przyczepka lekka 750kg czyli razem 4,25t
A według nowych przepisów dochodzi jeszcze opcja samochodu osobowego + innej przyczepy czyli o DMC większej niż 750 kg.
Tylko nikt na razie nie wie jak interpretować ustęp drugi w ustawie.