Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Mechanik spowodował kolizję

Wszystko związane z ubezpieczeniem naszych aut. AC, OC, NW, wypadki, stłuczki, odszkodowania itp.
KamilZabrze
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Mechanik spowodował kolizję

Post autor: KamilZabrze » 02 sty 2013, 18:09

Pojechałem dzisiaj do mechanika bo mi coś stukało w zawieszeniu ...mechanik niestety nic nie widział na podnośniku więc postanowił się przejechać heh ja za pasażera mechanik za kierowce no i niestety ślisko było i go troszkę ściągneło na przeciwległy pas (krótko mówiąc zaliczył dzwona ) czy ktoś się orientuje jak teraz wygląda moja sytuacja warsztat oczywiście ubezpieczony ---problem z napisaniem oświadczenia gdyż ja nie kierowałem a jednocześnie jestem sprawcą jak i poszkodowanym a nie dam sobie to załatwić przez mojego ubezpieczyciela)strace zniżki) do tego jeszcze rozbite autko niczemu sobie winnego innego kierowcy .....zgłosiłem szkodę do zakładu ubezpieczeniowego warsztatu ma przyjechać rzeczoznawca.....problem tylko z tym oświadczeniem .......czy będą jakieś problemy ze strony ubezpieczalni??? orientuje sie ktos?.........proszę o rady :)

Zaznaczę że nie posiadam AC

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luk_OP_Q89 » 02 sty 2013, 20:07

KamilZabrze,
Za każdym razem gdy odstawiasz/przekazujesz auto do warsztatu powinieneś dostac zlecenie naprawy z godziną i datą przekazania auta z podpisami twoim i mechanika po jednej kopii dla każdego.Osobiście tak robię u siebie w warsztacie.Ja mam potwierdzenie na co się umawiam i klient też.
Powinniście spisać takie zlecenie,jeżeli warsztat jest ubezpieczony to ubezpieczyciel pokryje w takim czy innym stopniu twoje straty,pod warunkiem że polisa warsztatu obejmuje takie zdarzenia.Proponuje abyście z mechanikiem sprawdzili co obejmuje polisa i ustalili jak rozsądnie zgłosić szkodę,żeby nie było że każdy opowiada co innego :)
Swoją drogą wszelkie jazdy próbne i "sprawdzanie" auta (wymagają czasem gwałtowniejszych manewrów gazem,kierownicą i hamulcem) wykonuje na pustym i sprawdzonym odcinku drogi a nie w ruchu z autem z przeciwka.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 02 sty 2013, 20:40

Przykładowo w Sopa Serwis jak byłem, to dostałem do podpisu oświadczenie, że zgadzam się na przeprowadzenie jazdy próbnej, podczas której byłem pasażerem... oczywiście data/godzina itp.

KamilZabrze
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KamilZabrze » 02 sty 2013, 21:21

No własnie i w tym problem nie dostałem nic do podpisania, ale oczywiście zarówno mechanik jak i właściciel serwisu nie negują mojej racji.. może to nie jest aso ale firma dość dobrze prosperująca:/ zapenw bez komplikacji się nie obejdzie .........taka Polska

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 02 sty 2013, 22:13

KamilZabrze, trzymam kciuki Kolego i daj znać jak się sprawa rozwija <okok>

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: luk_OP_Q89 » 03 sty 2013, 01:06

KamilZabrze, poproś na spokojnie nie rozwodząc się po co, aby takie zlecenie spisać tak aby czarno na białym było napisane że przekazałeś auto warsztatowi a zdarzenie miało miejsce w momencie gdy autem dysponował warsztat(czy byleś w aucie czy nie nie ma znaczenia).
W ten sposób masz jasną sytuację i argument/podstawę aby rościć jakiekolwiek prawa do ewentualnego zadośćuczynienia bądź naprawy ze strony warsztatu w przypadku gdyby ubezpieczenie warsztatu nie obejmowało tego zdarzenia.
W zasadzie każdy kto nie zostawia auta zaufanemu znajomemu mechanikowi powinien miec zlecenie w reku gdy zostawia auto.Zapobiega to późniejszym dyskusją za co się płaci i na co zgadza a na co nie.U siebie mam spisane na zleceniu co i o której proponowałem klientowi w rozmowie tel.i czy się zgodził,ceny czesci roboty itp.
Gdy naprawa jest spora lub trochę trwa oszczędzam sobie rozmów pod tytułem "skąd się to wzięło?" :)
W sumie pracowałem w 3 r ASO rożnych marek i z doświadczenia wiem że tam gdzie brakowało czytelnego zlecenia zdarzały się brzydkie zagrywki zarówno ze strony ASO jak i klientów.

igorw

Post autor: igorw » 03 sty 2013, 09:43

W takiej sytuacji można spokojnie likwidować szkode z OC dzialalności warsztatu. Niestety do odszkodowania może być długa droga pod górę: najpierw trzeba sprawdzić czy polisa obejmuje takie zdarzenia.

rafal149135
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal149135 » 31 sty 2013, 11:47

KamilZabrze pisze:No własnie i w tym problem nie dostałem nic do podpisania, ale oczywiście zarówno mechanik jak i właściciel serwisu nie negują mojej racji.. może to nie jest aso ale firma dość dobrze prosperująca:/ zapenw bez komplikacji się nie obejdzie .........taka Polska
A co tutaj winna jest Polska jeżeli można sie doczepić/zapytać? Mogłeś zarządać papierka o którym wyżej mowa, a no powiesz że nie wiedziałeś ale to kogo to wina "Polski"?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja