Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 Avant] Wymiana przodu /zderzaka na wersję po lifcie

Nadwozie
ODPOWIEDZ
marin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 Avant] Wymiana przodu /zderzaka na wersję po lifcie

Post autor: marin » 30 sty 2013, 15:07

Witam,
Wiem że temat był już wałkowany, ale im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie mam. Poślizgnąłem sie lekko moim kochanym A6 i mam pęknięty zderzak i zbity reflektor. Pomyślałem, że na wymianę w sam raz byłaby wersja poliftowa (może s-line) + bixenon z led (teraz jest sam bixenon). Dla przejrzystości postu opisze swoje wątpliwości w punktach:
1. Czy bez problemu zamontuję zderzak po 2009 (i jakie są "wersje" tego zderzaka). Jesli tak, to jaki osprzęt trzeba wymienić (oprócz ślizgów i halogenów z ramkami); mam na myśli pasy/osłony/pompki spryskiwaczy etc.
2. Czy szukając grilla wystarczy, by był od zderzaka z danej wersji, czy będzie pasował każdy.
3. Z jakimi zmianami wiąże się założenie czujników PDC z przodu (z tyłu mam)- czy wystarczy je podpiąć do jakiegoś modułu, czy muszę coś dokupić/zaprogramować/wymienić.
4. Z jakimi zmianami wiąże się założenie bixenon z led- czy muszę wymieniać jakiś osprzęt; jak wygląda sprawa led w zderzak.

Club RS6

Post autor: Club RS6 » 31 sty 2013, 20:36

marin pisze:Czy bez problemu zamontuję zderzak po 2009 (i jakie są "wersje" tego zderzaka). Jesli tak, to jaki osprzęt trzeba wymienić (oprócz ślizgów i halogenów z ramkami); mam na myśli pasy/osłony/pompki spryskiwaczy etc.
nie do konca bez problemu gdyż czujniki sa umiejscowione w innym miejscu i beda zawadzac o przednia belke (wystarczy lekko wgiąc belke). Musisz kupić kompletny zderzak ponieważ spryski jak i halogeny sa inne
marin pisze:Czy szukając grilla wystarczy, by był od zderzaka z danej wersji, czy będzie pasował każdy. .

bedzie pasował każdy, może minimalnie trzeba coś podpiłować w przedliftach
marin pisze:Z jakimi zmianami wiąże się założenie czujników PDC z przodu (z tyłu mam)- czy wystarczy je podpiąć do jakiegoś modułu, czy muszę coś dokupić/zaprogramować/wymienić.

Wiązka w zderzaku, wiazka do modułu, czujniki, wymiana modułu na taki który obsłuży przod i tył, kodowanie plus dołożenie przycisku do uruchamiania przednich czujników
marin pisze:Z jakimi zmianami wiąże się założenie bixenon z led- czy muszę wymieniać jakiś osprzęt; jak wygląda sprawa led w zderzak.
musisz zmienić bordnetza bądź go sflashować na wersje z literką K, poprzekładać kilka pinów i zakodować

to samo w zderzaku

marin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marin » 02 lut 2013, 10:57

Dzięki za szybką odpowiedź - moja wiedza przez ostatnie kilka dni zaczęła się bardzo systematyzować. Decyzja o PDC będzie zależeć od zderzaka jaki uda mi się znaleźć. Widzę, że nie jest to takie przerażające jak wygląda z zewnątrz :)
Pozdrawiam.

waldi1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: waldi1972 » 07 kwie 2013, 22:32

po kolei co nastąpiło
-miałem światła xenon
-wymieniłem na bixenon z led
-wymieniłm bortnetz na K
-przpiołem przewody przy bortnetz

left
1- Separate pin 4 line black/red from the gray connector T32c
2- Separate pin 6 line gray/white from the black connector T10a
3- Combine at pin 6 line gray/white with black/red line (from T32c) at the black connector T10a
4- The pin 4 where was line black/red at the gray connector T32c is no longer needed
5- Separate pin 8 line white/black from the black connector T10a
6- Combine pin 8 line white/black with gray/white line (on pin 6) at the black connector T10a (PWM signal)
7- The pin 8 where was line white/black at the black connector T10a is no longer needed

right:
1- Separate pin 15 line black/red from the gray connector T32c
2- Separate pin 1 line red/yellow from the black connector T10a
3- Combine at pin 1 line red/yellow with black/red line (from T32c) at the black connector T10a
4- The pin 15 where was line 15 black/red on the gray connector T32c is no longer needed
5- Separate pin 2 line green/blue from the black connector T10a
6- Combine pin 2 line green/blue with red/yellow line (on pin 1) at the black connector T10a (PWM signal)
7- The pin 2 where was line green/blue line at the black connector T10a is no longer needed

-zrobiłem kodowanie na led
-działa ściemnianie led przy włączeniu mijania
-nie działają H7

problem: na fisie wyświetla sie : ADAPTIVE LIGHT DEFECTIV
nie działają spryskiwacze lamp ( w vcds gdy robię test to działają )
nie ściemniają się ledy przy kierunkach

nic nie przepinałem w kostkach lamp

Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
GARY_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: GARY_ » 08 maja 2013, 22:03

popraw kodowanie na takie aby działały spryski
przy kierunkach na takim starym bordzie nie będzie ściemniania ledów - od literki N dopiero to działa
masz też gdzieś błędne kodowanie świateł - raczej w liczniku na bixenon skrętny - dlatego tn błąd na fisie

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja