Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

światło przeciwmgłowe tył gasna po chwili.

Elektryka
ODPOWIEDZ
kodi01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

światło przeciwmgłowe tył gasna po chwili.

Post autor: kodi01 » 25 sty 2013, 12:14

witam panowie
przeszukałem forum nie znalazlem odpowiedzi na moj problem. Otóz w mojej audi przecimgielne tylne gdy właczam swieci ale tylko przez chwile i po kilku sekundach gasnie samo. nie mam pojecia co to moze byc. bezpiecznik jest dobry bo inaczej by wogole nie swiecilo. prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: światło przeciwmgłowe tył gasna po chwili.

Post autor: kot919 » 25 sty 2013, 13:51

kodi01 pisze:witam panowie
przeszukałem forum nie znalazlem odpowiedzi na moj problem. Otóz w mojej audi przecimgielne tylne gdy właczam swieci ale tylko przez chwile i po kilku sekundach gasnie samo. nie mam pojecia co to moze byc. bezpiecznik jest dobry bo inaczej by wogole nie swiecilo. prosze o pomoc.
Hmmm dziwny objaw.

Sterowanie światłem odbywa się w następujący sposób.
Z bezpiecznika nr 36 (15A) idzie napięcie na przełącznik przeciwmgielnych (przednich i tylnych). Po pierwsze sprawdź czy tak samo zachowują się światła z przodu. Następnie przewodem idzie w zależności czy masz hak holowniczy, albo prosto do żarówki, albo na złącze przyczepy. W zależności od wersji sprawdź napięcie na złączu żarówki światła przeciwmgielnego albo na złączu 2NSL haka holowniczego

Ponadto sprawdź napięcie na bezpieczniku 36, gdyż jest ono dostarczane przez tzw obwód X. Być może jest coś nie tak z przekaźnikiem odcinającym ten obwód (przekaźnik J59 osadzony w pozycji nr2 na poniższym rysunku)
Obrazek
jednakże wtedy broiłyby Ci też inne urządzenia takie jak:
kierunkowskazy, wycieraczki, dmuchawa wentylatora, itd.

Sprawdź napięcia zgodnie z powyższymi instrukcjami, i daj znać co udało Ci się zaobserwować.

kodi01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kodi01 » 25 sty 2013, 14:11

o to chodzi ze przednie normalnie dzialaja tylko tylne tak sie zachowuja wiec to raczej nie jest wina przekaznika bo i przednie by gasły.a haka holowniczego nie posiadam. wiec nie mam pojecia co to moze byc

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 25 sty 2013, 14:30

kodi01 pisze:o to chodzi ze przednie normalnie dzialaja tylko tylne tak sie zachowuja.a haka holowniczego nie posiadam.
Hmmm ... hmmm ... wymień żarówkę (na wszelki wypadek - najniższy koszt) ... jeżeli to nie pomoże to po kolei sprawdzanie ciągłości sygnału począwszy od przełącznika aż do tylnej żarówki. Nie nie ma tam za wiele złącz więc i nie będzie za dużo rozbierania.

Na początek sprawdzić czy wychodzi +12V z przełącznika świateł na konektorze 9/NSL. Następnie na konektorze żeńskim nr1 niebieskiego 6pin złącza umiejscowionym w nogach kierowcy w słupki (pod bezpiecznikami), i na koniec na oprawce żarówki (konektor nr 1) [przewód całej wiązki szaro-biały], jeżeli tu będzie wszystko OK to sprawdzić na czy na oprawkę żarówki (konektor nr 2) poprawnie dochodzi sygnał GND (przewód brązowy).

Jeżeli wszystko będzie tak jak trzeba - to Twój samochód jest nawiedzony i nie działa zgodnie z prawami fizyki <uoee>

Możesz zrobić próbę odłączając przewód od złącza 9/NSL i podłączyć go na moment do złącza 2/XR przełącznika, Jeżeli żarówka będzie świecić tzn że uszkodzony przełącznik. Możesz również podłączyć jeden styk zarówki do złącza 9/NSL a drugi do 10/31 przełącznika, jeżeli zapali się po włączeniu światła przeciwmgielnego tzn, że jest jakiś problem w obwodzie tylnego światła.

kodi01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kodi01 » 25 sty 2013, 14:42

ok dzieki. i zauwazyłem jeszcze jedno. gdy włacze swiatła przeciwmgielne to ta kontrolka obok wlacznika swieci i gdy same te swiatła zgasna i wyłacznik wcisne czyli wyłacze je to kontrolka nadal swieci tak jak sa właczone. dopiero po wyłaczeniu zapłonu gaśnie

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 25 sty 2013, 14:54

kodi01 pisze:ok dzieki. i zauwazyłem jeszcze jedno. gdy włacze swiatła przeciwmgielne to ta kontrolka obok wlacznika swieci i gdy same te swiatła zgasna i wyłacznik wcisne czyli wyłacze je to kontrolka nadal swieci tak jak sa właczone. dopiero po wyłaczeniu zapłonu gaśnie
To może wskazywać na uszkodzenie przełacznika

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja