Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] wymiana licznika

Elektryka
krzysztof125
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] wymiana licznika

Post autor: krzysztof125 » 20 sty 2013, 11:55

Witam wszystkich , prośbę mam o podpowiedź w sprawie licznika.
Posiadam Audi 1.9 tdi 98r licznik który w nim jest ma tradycyjny zegarek chciałbym wymienić ten licznik na półfis.
Wczoraj dostałem taki licznik od Audi A4 99r po lifcie , kostki takie jak u mnie czyli zielona i niebieska.
Po podłączeniu mam nie prawidłowe wskazania paliwa(jest go za dużo)i pojawia się czerwony taki znaczek na wyświetlaczu (o).
Teraz pytanko co z tym zrobić co by zadziałało normalnie jakieś kodowanie , nie bardzo wiem więc proszę o jakąś podpowiedź.
A i jeszcze sprawa immo czy ono siedzi w liczniku .Gdybym dostał transponder z tej A4(mam taką możliwość) czy autko normalnie by odpaliło , czy trzeba grzebać w immo.
Pozdrawiam Krzysztof

audi71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audi71 » 20 sty 2013, 12:45

nie ma sensu bawić się w przekładanie transponderów bo i tak nie zrobisz nic bez vaga, chyba że piratami sie bawisz to wtedy tak bo chyba nie zakodujesz klucza piratem. Musisz przekodować licznik vagiem by wskaźniki nie przekłamywały, nie wiem tylko czy jeśli chodzi o paliwo to przekodowanie pomoże, ja kiedyś w golfie jak wsadziłem licznik z b5 passata po lifcie to musiałem wsad wgrywać od ori licznika. Do vaga byś musiał mieć jeszcze np vag commandera do zgrania pinu immo, chyba że go posiadasz

pzodrawiam

krzysztof125
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof125 » 20 sty 2013, 14:26

Dzięki za odpowiedź , czy bardzo trudną sprawą jest zgranie pamięci z mojego licznika , czy trzeba zgrać całość czy jakąś część .

audi71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audi71 » 20 sty 2013, 18:17

wiesz co, polecam Ci poradnik z forum passata, ale łopatologicznie jak się pomyśli i poszpera można przełożyć sobie to na audi, gdyż zasada ta sama.

Przede wszystkim musisz wiedzieć że czeka Cię lekka modyfikacja elektryki, gdyż musisz dołożyć manetkę do fisa no bo jak nim sterować... W tym poradniku masz wszystko krok po kroku, jak chcesz się zabawić tym to musisz na pewno kupić kabel do vag commandera np lub inny który zczyta Ci pin immo + wsad. Ja jako że nie posiadałem oryginalnego vcdsa, nie mogłem dokonać adaptacji kluczyków do nowego immo, mimo że wsad został tak przerobiony że pin immo był ten sam i prawie wszystko było to samo to auto nie odpalało, tak więc musiałem jechać do magików od elektryki samochodowej, bo w zwykłych warsztatach nawet nie umieją durnych kluczyków dodać (ba! chciałem zapłacić nawet za to żeby mi tylko na sekunde użyczyli vcdsa i żebym sam sobie to zrobił to się nie godzili)...
Reasumując, gra warta poświęcenia, bo w końcu fajnie wiedzieć ile się przejedzie km na baku, czy średnie spalanie, jednak trzeba też uzbroić się w cierpliwość bo nie wyjdzie Ci to od razu i nie jest to takie do końca plug & play. Przede wszystkim jak będziesz się w to bawił to zgraj wsad oryginalny licznika w razie co żeby go wgrać ponownie.

http://forum.vw-passat.pl/threads/52106 ... t-3B-i-3BG

krzysztof125
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof125 » 20 sty 2013, 18:36

Czekaj , czekaj dzięki za rady ale trochę nie doczytałeś :) nie chcę pełnego fisa bo licznik który dostałem to pół fis i taki chciałbym założyć .
Mój licznik w autku to taki zwykły z zegarkiem analogowym.

audi71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audi71 » 20 sty 2013, 18:42

a połówka fisa wg Ciebie wyświetla tylko godzinę ? :) Wyświetla ilość km do końca paliwa (jeśli masz bardziej zaawansowane zegary), średnie spalanie, aktualne spalanie, czas jazdy, czy liczbę przejechanych km, wszystko zależy od tego jak są ustawione i jakie opcje włączone. A jeśli chodzi fis a pół fis to nie różni się prawie niczym, pokazuje info z radia i ikony o braku paliwa czy inne informacyjne na górze ekranu. Wszystkie czynności robi się tak samo i opcje czymś trzeba przełączać, do tego służy przycisk na manetce

krzysztof125
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof125 » 20 sty 2013, 18:49

Wiesz co ale chyba nie do końca tak jest napisze dlaczego.Wcześniej tzn. jeszcze 8 miesięcy temu jeździłem też A6 tylko 99r (był to akurat 2.5tdi w automacie) i tam właśnie był pół fis z tym że nie było manetki i nie wskazywał ani kilometrów ani spalania .Więc już nie wiem teraz.
Ale dzięki za jakieś sugestie.

audi71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audi71 » 20 sty 2013, 18:52

To jest pół FIS http://images41.fotosik.pl/285/e3cd6098a58753f6med.jpg
to jest cały fis http://imageshack.us/photo/my-images/11 ... 94kr1.jpg/

Czy my aby o tym samym mówimy ? Jeśli tak to na manetce od wycieraczek z boku na końcu sa takie jakby ukryte przyciski, góra i dół, które służą do przełączania opcji ;)

krzysztof125
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof125 » 20 sty 2013, 19:46

Witaj coś podobnego jak ten pierwszy tylko u mnie nie było na manetce guziczka do zmian wskazań.
Poszukam i pokaże o co chodzi.

[ Dodano: 2013-01-20, 20:02 ]
Znalazłem chodzi o coś takiego , niestety nie umiem wkleić samego zdjęcia więc podaję link do tematu.To akurat A3 ale o taki licznik chodzi.
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... arow/page5

audi71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: audi71 » 20 sty 2013, 20:41

to jest manetka do fisa http://allegro.pl/manetka-fis-audi-a4-i2937724456.html
to jest manetka bez fisa http://allegro.pl/audi-a4-s4-a6-s6-mane ... 16538.html
Różni się wybrzuszeniem po prawej stronie na skraju, to są właśnie te 2 przyciski + bodajże na górze manetki jeszcze jest przycisk reset. Gdybyś nie miał przycisków nie miałbyś jak przełączać między opcjami, przynajmniej ja nie słyszałem o takim fisie w a6 czy a4

krzysztof125
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysztof125 » 21 sty 2013, 06:33

Witaj znalazłem coś takiego

Montowane są dwa różne zestawy wskaźników:
wersja Midline: z systemem Minicheck - i właśnie o taki mi chodzi , tu nie jest potrzebna manetka bo nie wiele informacji on pokazuje
wersja Highline: z systemem informowania kierowcy
:)

Znalazłem schematy kostek i są takie same , więc jeśli wezmę transponder z kluczyka przypisanego do tego licznika powinienem normalnie odpalić ?
Mam jeszcze pytanko auto z którego został ten licznik wyjęty jest po dzwonie (dość mocnym strzeliły poduchy)czy w licznika nic się wtedy nie zapisuje.
Czy nie trzeba w nim nic kasować.

Anielski

Post autor: Anielski » 08 sie 2013, 18:58

Odświeżam kotleta :>

Czy jak zakupię inny licznik do mojej bestii ( oczywiście też z 2.4 r.99 ) to tylko zostaje samo przełożenie,czy jeszcze jakieś podpinanie pod kompa itd....
Gość ma do sprzedania coś takiego :

http://tablica.pl/oferta/zegary-z-ringa ... 39pPD.html

zapytałem czy fis cały się wyświetla( przepalone linie-wiadomo)
odpisał mi:

cyt: Co ma Pan na myśli odnośnie wyświetlania wszystkich linii?

z tego co pamiętam to zegary pokazują temp. na zew. a w spalanie kilometry sie nie bawiłem gdyż nie wiedziałem którym przyciskiem się to sprawdza.
END

ZET
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ZET » 08 sie 2013, 20:10

Sie nie dziwie ,że nie zrozumiał pytania skoro w tym liczniku nie ma fisa ...
Było szybkie VR6 jest wygodne V6 .
Regulamin, Punkt 99

Anielski

Post autor: Anielski » 08 sie 2013, 20:30

ZET pisze:Sie nie dziwie ,że nie zrozumiał pytania skoro w tym liczniku nie ma fisa ...
Kurcze....kwadracików nie zauważyłem .... <okok>

No ale mimo wszystko...jakbym znalazł taki zegar z 99r ( chodzi mi,że fis u mnie pada),to tylko wpinam i śmigam,czy jeszcze jakieś kombinacje...

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 09 sie 2013, 07:18

Anielski pisze:to tylko wpinam i śmigam,czy jeszcze jakieś kombinacje
Hmm, myślę że tak łatwo to nie pójdzie :-) ... Pamiętaj że w liczniku siedzi IMMO, więc na pewno czeka Cię kodowanie pilotów ... Poczytaj tematy o wymianie liczników - na pewno znajdziesz tam odpowiedź na wszystkie Twoje pytania dotyczące tej procedury :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja