Witam serdecznie
mam taki problem kupiłam auto które miało uszkodzony silnik.Silnik jest już naprawiony jednak auto nie odpala.W związku z tym mam takie pytanie,czy może być to wina brakujących przekaźników w skrzynce pod maską obok sterownika silnika?Jeśli ktoś może to proszę o informacje od czego są te przekaźniki oraz jakie mają oznaczenia.Chodzi mi o przekaźniki które wchodzą w kostkę z numerem 2 i 3.Z góry dziękuję za pomoc
dzieki za pomoc chyba zostaje aso bo tutaj raczej nikt nie odpowie
[a6 c5 3.0 asn przekażniki w puszce koło sterownika silnika]
-
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Koleżanko, ciężko tak coś poradzić mając tak mało informacji. Czy w ogóle rozrusznik kręci? Czy podaje paliwo? Czy wszystkie świece|cewki są sprawne? Takich pytań może być dużo więcej.
Po pierwsze powinienaś podłączyć samochód pod interfejs diagnostyczny - on nakieruje Cię na wszelkie ewentualne niesprawności. Skoro silnik był uszkodzony, to być może któraś z wtyczek nie została do niego podłączona.
Ponadto, weź pod uwagę, że na tym forum nie ma 'wróżbitów' i z takiej garstki wiedzy którą zamieściłeś w swoim poście nikt nie poda Ci rozwiązania.
Co do przekaźników. Etka nie dostarcza zbyt wiele informacji w tej materii. Rzekomo w miejscach 1-3 nie powinno niczego być (dla Twojego silnika). W silnikach diesla, w na pewno znajduje się tam przekaźnik świec żarowych, ponadto jeżeli samochód jest wyposażony w Webasto, to montuje się tam przekaźniki odpowiadające za jego pracę. Dodatkowo może być też przekaźnik pomocniczy sterownika silnika (nic nie mówiąca mi nazwa).
Niestety nie jestem w stanie bardziej pomóc.
Po pierwsze powinienaś podłączyć samochód pod interfejs diagnostyczny - on nakieruje Cię na wszelkie ewentualne niesprawności. Skoro silnik był uszkodzony, to być może któraś z wtyczek nie została do niego podłączona.
Ponadto, weź pod uwagę, że na tym forum nie ma 'wróżbitów' i z takiej garstki wiedzy którą zamieściłeś w swoim poście nikt nie poda Ci rozwiązania.
Co do przekaźników. Etka nie dostarcza zbyt wiele informacji w tej materii. Rzekomo w miejscach 1-3 nie powinno niczego być (dla Twojego silnika). W silnikach diesla, w na pewno znajduje się tam przekaźnik świec żarowych, ponadto jeżeli samochód jest wyposażony w Webasto, to montuje się tam przekaźniki odpowiadające za jego pracę. Dodatkowo może być też przekaźnik pomocniczy sterownika silnika (nic nie mówiąca mi nazwa).
Niestety nie jestem w stanie bardziej pomóc.