Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wyrzuciło olej ze skrzyni podczas jazdy Audi a6 c5 2.5 TDI 1

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
sagemo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wyrzuciło olej ze skrzyni podczas jazdy Audi a6 c5 2.5 TDI 1

Post autor: sagemo » 02 gru 2012, 11:45

Witam wszystkich, jestem tu nowy a więc jeśli temat nie jest w tym dziale co trzeba to z góry przepraszam.
Niedawno kupiłem tzn. dostałem w rozliczeniu Audi a6 2.5 TDI QUATTRO 150KM AVANT 98rok, aby uniknąć kłopotów które i tak mnie dopadły postanowiłem wymienić w pierwszej kolejności olej w skrzyni biegów gdyż jej praca od początku mi się nie podobała, skrzynia zmieniała biegi w granicach 3tys obrotów a czasami jeszcze wyżej, do tego zauważyłem że gdy odpalam rano auto to gdy lewarek zmiany biegów jest w pozycji P słychać dziwny dźwięk jakby coś metalowego się ocierało, po dodaniu lekko gazu ocieranie ustawało. Pojechałem do Wrocławia aby ktoś kompetentny przyjrzał się temu i wydal jakąś diagnozę. W rozmowie z mechanikiem wyjaśniłem na czym polega mój problem, przejechaliśmy się samochodem, on prowadził, obserwował zachowanie skrzyni (niestety dziwnego tarcia nie było) po czym stwierdził że nic jej nie dolega, jedyne co przeciąga tylko miedzy 3-4 biegiem ale może to być wina oleju a więc dużo się nie zastanawiając zleciłem wymianę. Wymienili olej ale praca skrzyni się nie zmieniła, później oddałem auto do lakiernika a więc nie za wiele się nim najeździłem, zauważyłem tylko że zniknął ten dziwny dźwięk ocierania czegoś metalowego, przed wczoraj skrzynia zaczęła mi szarpać, mieszać biegami, jak puszczałem gaz auto jakby hamowało i szarpało przy tym, przed samym domem poczułem z kratek nawiewu zapach oleju, zatrzymałem się był za mną sznur oleju ale większość wyleciała jak już auto stało, z tego co zauważyłem bo nie wjeżdżałem jeszcze na kanał olej wylał się w okolicach tych dwóch przewodów które idą od chłodnicy z przodu skrzyni.
Moje pytanie co robić czy to poważne, miał ktoś już podobny przypadek, naprawiać to czy szukać już drugiej skrzyni, możecie polecić mi jakiś warsztat we Wrocławiu lub okolicy?

rafal149135
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafal149135 » 07 sty 2013, 21:50

Wymieniali olej caly czy tylko z miski? Czyli wymiana statyczna czy dynamiczna? Jaki olej został zalany? Jak dynamiczna to warsztat zle zalozyl weze i z tad moze byc wyciek.
W Bielsku jest podobno dobry warsztat a dalej masz w Olkuszu - podobno jeden z lepszych.
Co do automatow i fachmanow od tych skrzyn to radze szukac na forach amerykanskich samochodow :)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 07 sty 2013, 22:03

Akurat na ÂŚląsku, to masz bardzo dobry (choć dość drogi) serwis - Sopa Serwis... nie trzeba szukać na 'forach amerykańskich aut' <okok>

vectra007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: vectra007 » 13 sty 2013, 18:15

ja moge polecic od siebie ale w lubuskiem, sam ostanio zmienialem tam olej w skrzyni i ekipa zna sie na rzeczy:)

http://www.biznesfinder.pl/Stary+Kisiel ... 18241.html
w razie problemow pisz pomoge nie staram sie wymadrzac staram sie pomoc ucza sie na bledach :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja