Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C5 2,5 tdi AFB]Ciężko odpala jak ciepły

Silniki wysokoprężne
Awatar użytkownika
Dami1602
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dami1602 » 30 gru 2012, 22:54

Witam serdecznie .

Borykałem się z tym problemem ponad rok czasu .
Standardowo na zimnym odpalał na dotyk , a jak się zagrzał to łechtanie kilka sekund .
Każdy mechanik twierdził , że to wina pompy .
Zacząłem od wymiany akumulatora ( i tak był już padnięty ) i na jakiś czas pomogło , lecz problem wrócił jak bumerang .
Aż w końcu padła mi pompa , ( z jednej strony troszkę mnie to zabolało " koszty " , a z drugiej strony cieszyłem się , że nareszcie autko będzie normalnie paliło .
U mechanika wymieniłem rozrząd , wstawiona pompa po regeneracji ( Mazanek ) , wymienione wszystkie gumowe przewody , termostat , zimeringi , uszczelka pod miską , wszystkie filtry itp iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
D...........pa .
Ręce mi opadły gdy " obciachowe " odpalanie pozostało .

Mechanik powiedział że obejrzy jeszcze rozrusznik przy okazji nadchodzącej wymiany wahaczy .

Wczoraj odebrałem auto , zajechałem do domu zgasiłem silnik i nastąpiła wielka chwila prawdy .
temp. silnika 90 st.C przekręciłem stacyjkę do odpalenia i zagadał z pierwszego strzału jak na zimnym .

Rozrusznik nie był w jakiś widoczny sposób uszkodzony , kręcił normalnie , ale mechanik po rozkręceniu zauważył , że jest cały zasyfiony , wymienił łożyska , szczotko-trzymacz , i go porządnie wyczyścił . Kosztowało mnie to około 300zł

Muszę jeszcze parę dni po testować odpalanie ( jak na razie po roku czasu kręcenia kilka sekund na ciepłym silniku już się przyzwyczaiłem , a teraz jest troszkę dziwnie gdy odpala od razu ) .

Mam nadzieję że mój post komuś pomorze .

Pozdrawiam Marcin
powiedz czy pomoglo na dluzszy czas? jak jest teraz bo chyba mi tylko to zostalo do spawdzenia pompa druga kat wtrysku idealnie ustawiony filterki nowe itd. a palenie zostalo nadal a to jest denerwujace i to bardzo.
Moc jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a turbo podstawą!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja