Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Problem z tylną szybą pasażera.

Nadwozie
ODPOWIEDZ
iN1kacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Problem z tylną szybą pasażera.

Post autor: iN1kacz » 29 gru 2012, 15:37

Witam koledzy :)
Pisze do was ponieważ mam problem z tylną szybą od strony pasażera w moim sedanie. Mianowicie chodzi o to, że przy próbie zamknięcia szyby (gdy ta otwarta jest na maksa) wygląda tak, że szyba odchyla się w stronę tyłu samochodu i nie da się jej zamknąć bez ręcznego dociśnięcia jej ku przodowi auta.
Nagrałem krótki film, niestety słabej jakości, na którym widać, że szyba odsuwa się od słupka.
KLIK

Rozbierałem dziś boczek tych drzwi, lecz wszystko wydaje się być w porządku, nic nie jest luźne, wszystkie zaczepy w szybie są dobrze włożone i pewnie się trzymają a prowadnica stoi sztywno. Nie wiem dlaczego tak się dzieję i jak temu zaradzić dlatego pisze do was z nadzieją, że mi jakoś pomożecie.
Sam mechanizm jest sprawny i gdy ręcznie "pomagam" szybie to wszystko idzie jak należy.
Pozdrawiam i życzę miłej soboty ;)

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 29 gru 2012, 16:39

To wyglada tak jakby nierowno pobieralo, czyli cos z mechanizmem podnoszenia jest jednak nie tak. Z tego co widze na rysunkach i schematach to szyba jest podnoszona centralnie a nie jak w drzwiach przednich przez 2 slizgi czyli to odpada bo slizg jest jeden i metalowy ale mocowany do szyby przez 2 sruby (albo czopy takie). Zobacz moze jedna ze srub sie odkrecila lub wypadla i dlatego krzywo teraz pobiera. Moze tez byc przetarty rowek w tej rolce prowadzacej linke. A przede wszystkim to sprobuj smarem silikonowym posmarowac prowadnice, czasem to pomaga.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

iN1kacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iN1kacz » 29 gru 2012, 16:49

Dzieki za odpowiedź:)
Jest tak jak piszesz - szyba podnoszona jest centralnie i oba te klipsy siedzą sztywno w szybie. Posmaruję prowadnicę i zobaczę czy jest jakiś efekt.
Pozdrawiam

EDIT
Zrobiłem tak jak pisałes - uzylem jakiegoś uniwersalnego smaru (nie miałem pod ręka sylikonowego) i szyba podnosi sie normalnie. Dziękuje za pomoc :)

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 29 gru 2012, 19:59

Uniwersalny czyli typu towot? Po takich to moze ten syf wylazic na szybe i sie rozmazywac przy otwieraniu a silikonowy to w spayu jest przy okazji dobry na uszczelki w czasie mrozow i zamki :). Probowalem to u siebie kiedys, na troche pomoglo ale ostatecznie musialem zmienic slizg w przedniej szybie. Ale fajnie ze udalo mi sie pomoc.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

iN1kacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: iN1kacz » 29 gru 2012, 23:30

Nie, to jakiś smar w sprayu - kupię po nowym roku ten sylikonowy o którym wspominałeś i powtórzę smarowanie - mam nadzieję, że problem już nie wróci :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja