Z ciekawostek powiem że w samochodzie na postoju śmierdziało spalonym olejem. Zacząłem drążyć temat i wyczytałem, że za to może być odpowiedzialny ezektor, ezektor wymienię jak do mnie dotrze, wcześniej wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów. Pomogło ale nie na długo. Silnik delikatnie się pocił spod pokrywy zaworów.
Dodatkowo podczas jazdy, po wciśnięciu sprzęgła obroty spadały do 600 na min, i podnosiły się do 1000 następnie stabilizowały na 800.
Wyczytałem, że może to być wina przepustnicy, wziąłem się za jej czyszczenie (zasyfiona równo) i zauważyłem, że mam brudny od oleju blok silnika od strony przepustnicy, oraz że połączenie od tej plastikowej części z rysunku i zaznaczonego na zdjęciu łącznika jest przerwane, rurka odchodząca od cylindra również była umłamana. Doraźnie, pokleiłem rozgrzanym do czerwoności pogrzebaczem

Potrzebuję zamówić tą część (i w wolnej chwili wymienić) a nie wiem jak się nazywa i jaki ma numer.
Najlepiej by było wrzucić coś z etki.
Po czyszczeniu przepustnicy i jej adaptacj silnik nie ma już objawów czkawki obrotowej

Dzięki za pomoc.
Kracy
[ Dodano: 2012-03-12, 11:25 ]
Już nieaktualne.
Udało mi się zidentyfikować nazwę i numer części. Wrzucam linka gdyby ktoś miał w przyszłowsci podobny problem.
Nazwa: EXHAUST PIPE nr kat 06B103211A
Link do oryginalnego zdjęcia