Witam, mam nadzieje ze dobrze umieszczam temat.
Problem dotyczy Allroada z silnikiem 2,7 BT benzyna+LPG
Objawy:
Odpaliłem autko przy dzisiejszej temp choć krecił nieco ciezej ale to chyba problem akumulatora, popracował ok 5 minut na postoju i po przejechaniu kilkuset metrów zaczął szarpać osłabł, nie chciał odrazu przyśpieszać.
Po 8 km ( obwodnica) zatrzymałem sie, zaczeło smierdziec topionym, spalanym olejem nawet w srodku.
Silnik troszkę szarpał na wolnych obrotach, żadnego błędu nie wyświetlił na tarczach wiec postanowiłem dojechać do domu.40 km
W trakcie widać było kupę dymu ze spalanego oleju pewnie w katalizatorach ale dynamika wrociła do normy i przestało go telepać.
Wjechałem na kanał i iii oba wydechy zalane olejem tzn. nawet z ostatnich tłumików koncowych wykapywały krople wody(LPG wiadomo) zmieszane z olejem, na łączeniach wydechu na obydwu stronach tuz za katami wycieki nie spalonego przez silnik i katy oleju!!!
Olej- stan min, poszlo na silnik ok 1,5 litry,
Błedy na VCDS- wiadomo sondy obydwu rzedów cylindrów brak aktywnosci- sporadyczny, tyle
Po szklance oleju w kazdym intercolerze spusciłem
I tu pytanie do kolegów co moze byc przyczyna??
Nie było do dzis problemu z olejem poza małymi wyciekami na blok z klawiatur itd itp
Mozliwe przyczyny:
1) Nagle padło ktores turbo i poszedł olej na dolot a potem na silnik i nie spalił sie i dalej w katalizatory? Ale na obroty max nie wszedł tylko szarpanie..
2) Zamarzła odma a LPG temu sprzyja, i cisnienie w misce i wypchneło olej?
3) Awaria pomy olejowej???
Prosze wszystkich o pomoc, jest to dosc skomplikowany silnik i np turbo sprawdzic to spory trud,
Wiem ze pewnie katy szlag trafił, ale sie zobaczy. Auto teraz zachowuje sie normalnie - tzn jest rozgrzane, dolałem 0,5 l oleju i jade po wiecej bo jest min.
[ ARE 2.7 250 KM] zassał olej przy -10 st C przyczyny
Właśnie doszedłem do podobnego wniosku poniewaz jeździłem teraz i autko pieknie pracuje.Przyspiesza super przestaje smierdzieć.
Czyli
1)Zatkana odma,cisnienie wypycha olej, ale dlaczego nie wszedł na obroty??
2) Zaciał sie zawór regulacji cisnienia pomy olejowej( wersja znajomego, który naprawia silniki) i olej poszedł max cisnienie i turba pusciły w obie strony na wydech i na dolot, mozliwe??? Kaze mi wyjąć pompe olejowa i skasowanie luzu osiowego.
Ktos ma jakies inne pomysły????? co do usterki?
Czyli
1)Zatkana odma,cisnienie wypycha olej, ale dlaczego nie wszedł na obroty??
2) Zaciał sie zawór regulacji cisnienia pomy olejowej( wersja znajomego, który naprawia silniki) i olej poszedł max cisnienie i turba pusciły w obie strony na wydech i na dolot, mozliwe??? Kaze mi wyjąć pompe olejowa i skasowanie luzu osiowego.
Ktos ma jakies inne pomysły????? co do usterki?
Pamietasz moze ktory blok w VCDS??? za cisnienie oleju? i czy silnik01 czy wskazniki 17???Moge wkrecic manometr w blok czy kadłub ale nie patrzyłem nawet gdzie jest czujnik oleju lub zaślepka.
Tu wiesz,,,, cos musiało sie PRZYTKAC skoro teraz jest dobrze.... Dobrałem sie dzis do odmy( nie jest tak łatwo wcale) i była zasyfiona, a te wezyki takie cienkie- dziadostwo!! ale trzeba zyc dalej. Chyba ten syf razem ze skroplona para wodna zamarzł. Tylko ktoredy idzie olej na silnik jak zamarznie odma????????????????????????????? Było go pełno wczoraj na dolocie, turbo, wydechu koncowym.. Ciekawe co z katalizatorami???? Auto smiga jak dawniej. Odkrecac, sprawdzac? Wybijac? Wiem 2 sondy... ta druga diagnostyczna ale obejdziemy odsuwajac ja- przerabiałem temat w nissanie.
[ Dodano: 2012-12-22, 19:55 ]
A z tymi obrotami ze nie wszedł.
U kumpla w TDI jak wpadła swieca upalona i wywaliła pierscienie to komprecha w miche i olej na dolot i na obroty wszedł kosmiczne... a ten czemu nie???
Tu wiesz,,,, cos musiało sie PRZYTKAC skoro teraz jest dobrze.... Dobrałem sie dzis do odmy( nie jest tak łatwo wcale) i była zasyfiona, a te wezyki takie cienkie- dziadostwo!! ale trzeba zyc dalej. Chyba ten syf razem ze skroplona para wodna zamarzł. Tylko ktoredy idzie olej na silnik jak zamarznie odma????????????????????????????? Było go pełno wczoraj na dolocie, turbo, wydechu koncowym.. Ciekawe co z katalizatorami???? Auto smiga jak dawniej. Odkrecac, sprawdzac? Wybijac? Wiem 2 sondy... ta druga diagnostyczna ale obejdziemy odsuwajac ja- przerabiałem temat w nissanie.
[ Dodano: 2012-12-22, 19:55 ]
A z tymi obrotami ze nie wszedł.
U kumpla w TDI jak wpadła swieca upalona i wywaliła pierscienie to komprecha w miche i olej na dolot i na obroty wszedł kosmiczne... a ten czemu nie???