[ AUK 3.2 256 KM] Temperatura silnika.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dominik
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4K
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 2.8 FSI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[ AUK 3.2 256 KM] Temperatura silnika.
Witam.Zastanawiam sie nad temperatura silnika w moim wozie.A mianowicie w dzisiejszych temparaturach po przejechaniu jakiś 6 KM na wskaźniku nie mam 90 stopni,a tak troche poza tą pierwszą kreskę na wskaźniku. Wystarczy natomiast że zgaszę na jakieś 5 minut silnik i po przyjściu i odpaleniu mam już prawie 90 stopni na wskazniku. Wydaje mi się,że może to być uwalony termostat.Czy mam rację ?Czy może te silniki na trasie podczas jazdy z prędkością tak nie trzymają 90 stopni? I drugie pytanie czy wymieniał ktos w tym silniku termostat? Gdzies czytałem że trzeba kolektor sciągać jednak jak pozaglądałem to nie wiem ale chyba bez sciagania też by dalo rade to wymienic. Dziekuje za info.
Re: Temperatura silnika.
Witam jest to normalny objaw przy takich odcinkach i zimowej porze temperatura silnika zawsze wzrasta po zgaszeniu jak wygląda sprawa w innych warunkach trasa itp jak się rozgrzeje? trzyma 90Domel48 pisze:Witam.Zastanawiam sie nad temperatura silnika w moim wozie.A mianowicie w dzisiejszych temparaturach po przejechaniu jakiś 6 KM na wskaźniku nie mam 90 stopni,a tak troche poza tą pierwszą kreskę na wskaźniku. Wystarczy natomiast że zgaszę na jakieś 5 minut silnik i po przyjściu i odpaleniu mam już prawie 90 stopni na wskazniku. Wydaje mi się,że może to być uwalony termostat.Czy mam rację ?Czy może te silniki na trasie podczas jazdy z prędkością tak nie trzymają 90 stopni? I drugie pytanie czy wymieniał ktos w tym silniku termostat? Gdzies czytałem że trzeba kolektor sciągać jednak jak pozaglądałem to nie wiem ale chyba bez sciagania też by dalo rade to wymienic. Dziekuje za info.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeśli będzie sprawny termostat to będzie trzymać temperaturę około 90 stopni.Domel48 pisze:Czy może te silniki na trasie podczas jazdy z prędkością tak nie trzymają 90 stopni?
Zależy od sposobu jazdy ale już powinien być rozgrzany. Dlatego termostat raczej kwalifikuje się do wymiany.Domel48 pisze: Â
Witam.Zastanawiam sie nad temperatura silnika w moim wozie.A mianowicie w dzisiejszych temparaturach po przejechaniu jakiś 6 KM na wskaźniku nie mam 90 stopni,a tak troche poza tą pierwszą kreskę na wskaźniku.
Po wymianie termostatu (styczeń) trzyma jak przyklejona... ani w dół... ani w górę... rewelacjaDomel48 pisze:na trasie podczas jazdy z prędkością tak nie trzymają 90 stopni?

P.S. Już raz Ci podawałem