Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Rozładowywuje akumulator

Elektryka
ODPOWIEDZ
pawel84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Rozładowywuje akumulator

Post autor: pawel84 » 10 gru 2012, 21:18

Witam, moja A6 stała teraz 3 tygodnie, przychodzę dzisiaj i lipa, kontrolki niby się świecą ale silnikiem nie przekreci. Auto posiada nowy akumulator Varta Silver 74Ah. Obstawiam na radio albo subwoofer, ale podłaczone sa prawidłowo, czyli sub + i - do akumulatora, a remote z radia. Radio jest podłaczone do oryginalnej kostki, jedyne co to memory jest zmistkowane z plusem, czyli czerwony z żółtym. Model radia ro Pioneer DEH 2200UB. Znajomy podpowiedział mi zebym podłaczył radio pod stacyjkę, ale nie wiem co to da, skoro memory musi pobierac prad cały czas zeby nie gubiło ustawień.

Jakies sugestie?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 10 gru 2012, 21:47

Kolego, wcale nie jest przesądzone, że to radio rozładowuje Ci aku. W A6 jest masa urządzeń które mogą się do tego przyczynić. Najlepiej podłączyć amperomierz (lub miernik cęgowy) pod akumulator i po kolei wyciągać bezpieczniki - w ten sposób ustalisz winowajcę.

Jak już zlokalizujesz który bezpiecznik Ci najwięcej prądu pobiera to wtedy będziemy się głowić co z tym fantem zrobić.

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 11 gru 2012, 06:23

pawel84 ... pamiętaj kolego, aby po takiej akcji aku naładować małym prądem ładowania. Aku będzię zadowolone i Ty też, bo dłużej Ci posłuży.
Po tak głęboko rozładowanym aku nigdy (no, chyba, że nie masz wyjścia) nie odpalaj auta "na pożyczkę". Nawet nowy aku po kilku takich akcjach potrafi wysiąść po roku użytkowania.

Dagoth
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dagoth » 11 gru 2012, 09:04

jak krótkie trasy pokonuje samochod i 3 tygodnie stał z włączonym alarmem na mrozie to jak najbardziej moze pasc nawet nowy akumulator...
z ciekawości tez sprawdz probór prądu
Multimetr włącz na zakres pomiaru prądu stałego A np.10A i włącz go SZEREGOWO z akumulatorem, po zdjęciu klemy na wyłączonym silniku i wyjętych kluczykach ze stacyjki i wyłączonych wszystkich odbiornikach. Uwaga na alarmy, radia kodowane, trzeba zrobić to bez przerywania zasilania, to znaczy najpierw podłączyć amperomierz minusem do wyjścia z akumulatora i drugą końcówkę do masy samochodu a następnie zdjąć minusową klemę po pomiarze najpierw założyć klemę a następnie zdjąć końcówki miernika. Zaleca się zdejmować ujemną klemę.

i podaj wartosc jaka wskazuje Multimetr... po wskazaniach tez da sie dojsc co moze brac prąd :)
Mercedes W124 2.0i -pierwsze auto ;)
VW Passat 1.8T AEB -pierwsze z salonu :P
Hyundai Tiburon V6 2.7 -nawet ciekawa przygoda...
Seat Ibiza 1.9TDI 131KM ASZ -taczanka
Audi A6 C5 1.8T AWT -to jest to...

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: eneron » 15 gru 2012, 15:53

Miałem to samo! Nagle aku po nocy nie miało w sobie prądu. ÂŁadowanie aku na full - wszystko pięknie ładnie działa, auto pali, jeździ itp. Po nocy jedynie radio grało, kontrolki się świeciły a rozrusznik nawet nie odezwał się. Powodem było radio (Blaupunkt ze sklepu). Odpiąłem radio od zasilania i jak ręką odjął, więcej problem nie wystąpił :)

Radio szybko zdemontowałem, włożyłem drugie i do dziś jest wszystko ok :)
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja