dobra przeszukałem forum dokładniej i chciałbym teraz prosić o rade czy dobrze myśle.
do podłączenia wzmacniacza który chce zamontować potrzebuje wyjścia typu Chinch z radia. Potrzebuje tylko jednego chinch (tzn. wystarczy mi wyjscie z jednego kanału bo i tak pod wzmacniaczem bede miał podpięty tylko jeden odbiornik - subwoofer blaupunkt)
prąd do wzmacniacza bedzie pociągniety osobno więc nie bedzie zasilany przez radio.
Z radia potrzebuje tylko w jakiś sposób uzyskać kabel chinch który wepne do wzmacniacza
znalazłem w internecie zdjęcie schematu radyjka Concert (mam nadzieje ze to dobry schemat) :
rozumiem ze podpisane przeze mnie cyferki odpowiadają następującym wyjściom :
1-kanał prawy
2-masa
3-kanał lewy
4-remote(potrzebny zeby wzmacniacz wlaczal sie po uruchomieniu radia)
tyle wiem teraz potrzebuje informacji które kabelki mam podlaczyć do mojego kabla chinch. Czy będzie to np. kanał prawy i masa ? to wystarczy ?
Czy wiązka tych kabbli znajduje sie w bagażniku w oryginalnym subwooferze czy kable które zamierzam podłaczyć do chinch musze ciągnąć przez cały samochód od radia do bagażnika (bo tam bede miał wzmacniacz) ?
nie ukrywam ze prosciej byłoby gdyby potrzebne kable znajdowały się z tyłu w bagażniku...
Schemat Chinch :
przez ten schemat mam rozumieć że pod kabelek z cyferką numer 1 podepne kanał lewy lub prawy a pod kabalek z cyferką 2 mase tak ? dobrze myśle ?
uda mi sie to zrobić w domowych warunkach czy taki kabel poprostu załatwi sprawe
pozdrawiam i licze na szybkie odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 21:15 przez Kucper, łącznie zmieniany 1 raz.
to że pod wzmacniacz będziesz miał podłączony tylko sub nie znaczy że wystarczy tylko jeden kanał, dla dobrego dźwięku są potrzebne oba kanały a najlepiej 4 ( na każdy kanał w różnym czasie idzie różny sygnał odpowiadający za poszczególne dźwięki, aby uzyskać pełnię potrzeba wszystkich kanałów) nie wiem jaki wzmacniacz podłączasz ale większość ma możliwość podłączenia wejścia sygnału bezpośrednio z wyjść" głośnikowych'' z radia. nie kombinuj w ten sposób że podłączasz chinch pod wyjścia na głośniki bo tam idzie trochę inny sygnał ( mocniejszy). będzie to grało ale możesz coś spitolić
chciałem podłaczyć chinch pod kanał lewy albo prawy do kabli ktore idą z radia.
i tak bede miał tylko jeden głośnik podlaczony wiec nie potrzebuje 2 kanałów z radia wystarczy mi tylko jeden kanał ktory podlacze do wzmacniacza... chodzi o to zeby skrzynia dawała sam bass a glosniki sopran.
moj wzmacniacz jest zwykły i prosty w podlaczeniu
czytalem wlasnie ze jakos podlaczają wzmacniacz pod kable ktore są podpiete do glosników... przypomnialem sobie ze mam w domu taki malutki wzmacniacz i ma rzeczywiscie wejscie High-IN czyli podepne tam glosniki i zobaczymy jak bedzie... a jak nie to bede robił tak jak myslalem wczesniej :D
w sobote bede probował to zrobic...
pozdrawiam
[ Dodano: 2012-12-15, 23:02 ]
dzisiaj podłaczyłem Furczy aż miło