[A6 C5 2,5 TDI] Dziwny problem z ładowaniem
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 2,5 TDI] Dziwny problem z ładowaniem
Witam wszystkich.Mam pewien problem z ładowaniem. Otóż po odpaleniu silnika dalej świeci się kontrolka od ładowania a na voltomierzu pokazuje troszeczkę ponad 12V. Po dodaniu gazu kontrolka gaśnie i ładowanie wzrasta do ok 14V.Następnie jak włączę światła mijania ładowanie spada do ok 13V. Kiedy obroty silnika są powyżej 1000obr/min ładowanie jest ok 14V.Proszę o pomoc.Z góry dziękuję
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [A6 C5 2,5 TDI] Dziwny problem z ładowaniem
Kolego wygląda to na uszkodzony regulator napięcia. U ciebie po prostu ze wzrostem obrotów wzrasta napięcie generowane przez alternator. A gdy włączysz więcej urządzeń (podłączas obciążenie) alternator nie jest wstanie wygenerować odpowienio wysokiego prądu, stąd napięcie maleje.tytus84 pisze:Witam wszystkich.Mam pewien problem z ładowaniem. Otóż po odpaleniu silnika dalej świeci się kontrolka od ładowania a na voltomierzu pokazuje troszeczkę ponad 12V. Po dodaniu gazu kontrolka gaśnie i ładowanie wzrasta do ok 14V.Następnie jak włączę światła mijania ładowanie spada do ok 13V. Kiedy obroty silnika są powyżej 1000obr/min ładowanie jest ok 14V.Proszę o pomoc.Z góry dziękuję
Rolą regulatora w tym wszystkim jest sterować wzbudzeniem alternatora, tak aby generował on odpowiednie napięcia nie zależnie od obrotów i obciążenia.
Może być też ślizgający się pasek na kole pasowym alternatora, ale to powineneś dostrzec 'poranne piski' oraz możliwe osłabnięcie wspomagania na niskich obrotach.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Tak OT, niestety degradacja odbłyśników i żółknięcie reflektorów to dość powszechny problem w naszych samochodach. Aby poprawić sytuację czeka Cię polerka lub/oraz ponowne napylenie odbłyśników lub/oraz wymiana reflektorów.paprykarz pisze: ...strasznie słabo świecą mi światła mijania,to znak że lampy czas wymienić