Problem z klimatyzacją
Problem z klimatyzacją
Witam mam problem a mianowicie gdy chcę włączyć klimatyzacje pali mi się bezpiecznik. Po wymianie na nowy na włączonym econ wentylator chodzi ale gdy biorę na lo i wyłączam econ to tylko słychać jak bezpiecznik się pali co robić? Jeszcze nie wiem dlaczego spryskiwacze lamp nie działają
Proszę o pomoc

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Problem z klimatyzacją
Mógłbyś napisać, który bezpiecznik się pali - uprości to szukanie przyczyny w schematach.adamq0003 pisze:Witam mam problem a mianowicie gdy chcę włączyć klimatyzacje pali mi się bezpiecznik. Po wymianie na nowy na włączonym econ wentylator chodzi ale gdy biorę na lo i wyłączam econ to tylko słychać jak bezpiecznik się pali co robić? Jeszcze nie wiem dlaczego spryskiwacze lamp nie działająProszę o pomoc
Co do spryskiwaczy reflektorów, sprawdź czy pompka od reflektorów dostaje w ogóle napięcie - powinno się pojawić po około 2s od włączenia spryskiwaczy szyb na ułamek sekundy. Da radę zobaczyć to multimetrem. Ewentualnie odłącz pompkę od spryskiwaczy szyb aby słyszeć czy pracuje pompka od spryskiwaczy reflektorów.
Spryskiwacze reflektorów używane są raczej sporadycznie, przez co pompka może skorodować i przestać działać (taki przypadek był u mnie), Czasem po wymianie płynu z letniego na zimowy, gdy próbujesz wypchnąć stary płyn z układu zapominasz o spryskiwaczach reflektorów, a nie muszę mówić co woda robi zimą (taki przypadek miał mój znajomy w passacie)
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Różnica pomiędzy trybem Econ a Klimą jest tylko załączona sprężarka, więc w tym układzie szukałbym przyczyny. Po wyłączeniu Econ sterownik wysyła sygnał do przekaźnika załączającego elektromagnes na sprężarce. I właśnie przyczyny szukałbym w tych 2 elementach. Przekaźnik raczej jest OK, bo inaczej wywalałby bezpiecznik po włożeniu nowego, więc obstawiałbym zwarcie na elektromagnesie ewentualnie na przewodach do niego idących.adamq0003 pisze:Pozycja 25 o ile dobrze pamiętam. Odpowiada on za klimatyzację oraz wentylator
Spróbuj wyciągnąć przekaźnik nr 5 i włączyć klimatyzację. Sprawdź czy bezpiecznik nadal ulega przepaleniu.
Jeżeli nie będzie się palił, możesz odłączyć elektromagnes i wtedy spróbować (1 pinowe złącze koło zbiorniczka od wspomagania)
Wentylator chyba jednak działa, przynajmniej tak wynika z opisu usterki z pierwszego posta.daniel1997 pisze:sprawdź wentylator czy nie jest zatarty zakręć nim.
adamq0003 pisze: ... na włączonym econ wentylator chodzi ...
[ Dodano: 2012-11-25, 23:09 ]
Bez tego wentylatora też klima będzie działaładaniel1997 pisze:adamq0003, tak sprawdź ten chłodnicyczy przy włączonej klimie się kręci tylko temperatura na zewnątrz musi byś od 5 stopni w góre i na panelu wyłącz econ.

Poza tym jest zabezpieczony innym bezpiecznikiem.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Wentylator na chłodnicy, czy dmuchawa wnętrza.KamilVag pisze:Mam problem własnie z wentylatorem klimy, gdy wlacze zapłon to odrazu zaczyna dzialas wentylator, klima chodzi normalnie ale caly czas dziala wentylator. To ma tak byc? Czy cos jest nie tak? Pilnie prosze o porade.
Jeżeli chodzi o wentylator, to powinien załączyć się razem z kompresorem (przynajmniej tak działa u mnie

Natomiast dmuchawa wnętrza jest sterowana przez panel klimatyzacji. Jeżeli masz ustawiony tryb 'Auto' to panel sam dobiera sobie prędkość obrotową tak aby utrzymać zadaną temperaturę w aucie. Jeżeli masz wyłączony tryb 'Auto' masz możliwość sterowania 'mocą' dmuchawy przyciskami + i -. Natomiast jeżeli naciśniesz 'OFF' to dmuchawa powinna się wyłączyć.
Tak przynajmniej to wszystko działa u mnie