Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C5 Sedan] regulacja ksenonu

Nadwozie
dam

Post autor: dam » 13 lis 2012, 13:15

RomanS pisze:
dam pisze:z tego co zdążyłem ogarnąć trochę tematu w środowisku (porównując kilka marek aut) wydaje mi się że po włączeniu świateł, biksenony mają tę funkcję że zjeżdżają mocno do dołu i wracają z powrotem, natomiast ksenony zwykłe (pojedyncze) nie robią testu poziomu, tylko od razu są ustalone na żądanym poziomie takim jakie zadały im czujniki przy wahaczach.
Nie jestem pewien co miałeś na mysli ale odczytuje to tak, że zwykły ksenon w ogóle sie nie porusza ???

A to nie jest tak <okok>

Porusza się ale powoli i w malym zakresie, jak bedziesz patrzył na lampe to trudno zauważyć nawet. Podjedź w ciemności do ściany i włącz swiatła, wtedy zauważysz <okok> Nie jest to machanie góra-dół, tylko tak jakby najeżdża do jakiegioś połozenia i się zatrzymuje <okok>

Nie no zgadza się. One się poruszają bardzo powoli i pilnuja poziomu światła w zależności od obciążenia i przechyłu auta. Taki urok tych silniczków. Tylko koledze powyżej prawdopodobnie chodziło o test poziomu jaki robią biksenony. One wykonują to za pomocą klap które nie dość że pilnuja odpowiedniej wysokości świecenia to uruchamiają także światła drogowe (odsłaniając zupełnie żarnik). Działają bardzo szybko. Pojedynczy ksenon jest wyposażony jedynie w silniczek do pilnowania poziomu świecenia lampy. Zwróć uwagę że lampa z pojedynczym ksenonem ma dodatkowo na wyposażeniu standardowe żarówki do świateł drogowych, a więc nie może mieć klap do wykonywania testu poziomu i do świateł drogowych.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 13 lis 2012, 13:27

dam pisze:Zwróć uwagę że lampa z pojedynczym ksenonem ma dodatkowo na wyposażeniu standardowe żarówki do świateł drogowych, a więc nie może mieć klap do wykonywania testu poziomu i do świateł drogowych.
No lampa z biksenonem tez ma zarówke do świateł długich <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

dam

Post autor: dam » 13 lis 2012, 15:51

...oo to żeś mnie zaskoczył. pewny jesteś?? sam mam pojedynczy ksenon dlatego co do bi nie jestem pewien. to czym się w takim razie rózni bi od pojedynczego??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 13 lis 2012, 16:13

dam, tak jestem pewny <okok>

W lampie ksenonowej mamy rozdzielone funkcje: ksenon- mijani i żarówka- długie.

W biksenonowej troche sie miesza, bo : ksenon i mijania i długie, do tego dodatkowo na długich żarówka H7.

Obecność żarówki jest niezbedna aby zrealizować funkcje ostrzegania swiatłami. Biksenon jest do tego za wolny, musi się rozpalic żarnik i jeszcze przestawić przesłona <okok>

Awatar użytkownika
vivaldi30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vivaldi30 » 13 lis 2012, 19:46

No to teraz sprawa jest znacznie jaśniejsza. Pozostaje jeszcze kwestia prawidłowego ustawienia świateł. Czy na zwykłej stacji diagnostycznej mogą to ustawić?? Wydaje mi się że moje świecą za blisko. Gdzie szukać pomocy....

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 13 lis 2012, 20:24

vivaldi30 pisze:No to teraz sprawa jest znacznie jaśniejsza. Pozostaje jeszcze kwestia prawidłowego ustawienia świateł. Czy na zwykłej stacji diagnostycznej mogą to ustawić?? Wydaje mi się że moje świecą za blisko. Gdzie szukać pomocy....
Bardzo watpię <szok> Z jednej strony jest potrzeba działania np. VAGiem (i to przeważnie obsłuzymy sami) ale z drugiej potrzeba tez sprzętu do ustawiania swiateł (i tego z reguły nie mamy). Albo więc zrobimy to wspólnie z kimś aby było jedno i drugie albo ...ASO ?
Lub znaleźć jakis serwis który to ogarnia <okok>

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 13 lis 2012, 22:01

0x4B25A pisze:W C6 jednak działa to dobrze
Bardzo wątpię :)

W momencie gdy żarówka H7 będzie juz gasła po mrugnieciu światłami to palnik ksenonowy dopiero sie rozpali <okok>

Czyżby w C6 nie było zarówek świateł drogowych <szok> (no, może, nie znam się :) )

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 13 lis 2012, 22:12

RomanS pisze:Czyżby w C6 nie było zarówek świateł drogowych (no, może, nie znam się )
W lampie 'przedliftowej' nie masz żarówek drogowych... wszystko realizowane jest na palniku D2S za pomocą przesłony elektromagnetycznej <okok> Jak dla mnie działa to bardzo dobrze i efektywnie... sam sprawdzałem 'błyskanie' na wyłączonym ksenonie i powiem Ci, że rozpala się bardzo szybko...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 13 lis 2012, 22:38

0x4B25A, z tego wynika, że w C6 sa jakieś szybkorozpalajace się ksenony.

Siedzimy jednak w watku dotyczącym C5 i jest jak jest, zarówno przed liftem jak i po są w reflektorach żarówki świateł drogowych <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja