RomanS pisze:Nie jestem pewien co miałeś na mysli ale odczytuje to tak, że zwykły ksenon w ogóle sie nie poruszadam pisze:z tego co zdążyłem ogarnąć trochę tematu w środowisku (porównując kilka marek aut) wydaje mi się że po włączeniu świateł, biksenony mają tę funkcję że zjeżdżają mocno do dołu i wracają z powrotem, natomiast ksenony zwykłe (pojedyncze) nie robią testu poziomu, tylko od razu są ustalone na żądanym poziomie takim jakie zadały im czujniki przy wahaczach.?
A to nie jest tak![]()
Porusza się ale powoli i w malym zakresie, jak bedziesz patrzył na lampe to trudno zauważyć nawet. Podjedź w ciemności do ściany i włącz swiatła, wtedy zauważyszNie jest to machanie góra-dół, tylko tak jakby najeżdża do jakiegioś połozenia i się zatrzymuje
Nie no zgadza się. One się poruszają bardzo powoli i pilnuja poziomu światła w zależności od obciążenia i przechyłu auta. Taki urok tych silniczków. Tylko koledze powyżej prawdopodobnie chodziło o test poziomu jaki robią biksenony. One wykonują to za pomocą klap które nie dość że pilnuja odpowiedniej wysokości świecenia to uruchamiają także światła drogowe (odsłaniając zupełnie żarnik). Działają bardzo szybko. Pojedynczy ksenon jest wyposażony jedynie w silniczek do pilnowania poziomu świecenia lampy. Zwróć uwagę że lampa z pojedynczym ksenonem ma dodatkowo na wyposażeniu standardowe żarówki do świateł drogowych, a więc nie może mieć klap do wykonywania testu poziomu i do świateł drogowych.