Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Drgania w Allroad

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
maxx30gda
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Drgania w Allroad

Post autor: maxx30gda » 06 lis 2012, 18:53

--------------------------------------------------------------------------------

Witam.Po wymianie oleju i filtra w mojej skrzynce zaczęły sie dziwne objawy.Dodam że wyjmowany był silnik z auta.Otóż kiedy ruszam prosto nic sie nie dzieje.Kiedy ruszam ze skręconymi kołami auto dostaje wibracji dopóki nie wyprostuje kół lub skręt jest lekki.Biorąc zakręt również czuję te same drgania.To samo drganie pojawia sie przy obrotach 2500-2600 niezależnie od tego czy auto jest na N , czy też jadę na D czy na sekwencji.Skrzynka była juz troszke gumowa od kiedy go mam.W kompie zapisuje sie błąd o słabym przeniesieniu napędu więc sprzegiełko swoje robi.Ten błąd jednak był wczesniej również a nie pojawiało sie to drżenie.Warsztat przewiduje skrzynke do zrobienia.Podobno po wymianie na świerzy olej czasem wychodzą takie kwiatki.Ciekaw jestem Waszej opinii.Czytałem również o przegubach.Dziwi mnie ta przypadłość podczas skręconych kół a nie chcę niepotrzebnie wbić się na remont skrzynki.Dodam , że auto normalnie śmiga i skrzynia nie wykazuje żadnych niepokojących objawów.
Audi Allroad 2.5 tdi 2002 , VW Phaeton 3.2 b+lpg 2002

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 07 lis 2012, 11:56

Jezeli po wymianie oleju skrzynia zachowuje sie gorzej to wiadomo, ze cos jej dolega... ja bym proponowal podjechanie do speca od skrzyn aby rzucil okiem...ale tylko dobrego i polecanego...

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Re: Drgania w Allroad

Post autor: Zagór » 07 lis 2012, 12:13

maxx30gda pisze:--------------------------------------------------------------------------------

Witam.Po wymianie oleju i filtra w mojej skrzynce zaczęły sie dziwne objawy.Dodam że wyjmowany był silnik z auta.Otóż kiedy ruszam prosto nic sie nie dzieje.Kiedy ruszam ze skręconymi kołami auto dostaje wibracji dopóki nie wyprostuje kół lub skręt jest lekki.Biorąc zakręt również czuję te same drgania.To samo drganie pojawia sie przy obrotach 2500-2600 niezależnie od tego czy auto jest na N , czy też jadę na D czy na sekwencji.Skrzynka była juz troszke gumowa od kiedy go mam.W kompie zapisuje sie błąd o słabym przeniesieniu napędu więc sprzegiełko swoje robi.Ten błąd jednak był wczesniej również a nie pojawiało sie to drżenie.Warsztat przewiduje skrzynke do zrobienia.Podobno po wymianie na świerzy olej czasem wychodzą takie kwiatki.Ciekaw jestem Waszej opinii.Czytałem również o przegubach.Dziwi mnie ta przypadłość podczas skręconych kół a nie chcę niepotrzebnie wbić się na remont skrzynki.Dodam , że auto normalnie śmiga i skrzynia nie wykazuje żadnych niepokojących objawów.
A do torsena i przedniego dyfra czego nalali?
Warto też, choć to nie obowiązek, zmienić olej w dyfrze tylnej osi.
Lej zgodnie ze specyfikacją.

maxx30gda
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maxx30gda » 07 lis 2012, 20:54

Musze dopytać bo kurcze nie mam przekonania że to wina skrzyni bo skąd ta wibracja na skręconych kołach.Troche sie to kupy nie trzyma.
Audi Allroad 2.5 tdi 2002 , VW Phaeton 3.2 b+lpg 2002

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja